Hartawan Paling Dihargai

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 16, 2023 — Laporan berita dari China.org.cn tentang harta paling dihargai oleh maharaja:

 

 

Halus, tajam dan lutsinar. Beberapa tahun yang lalu, tarian antara tanah liat dan api menghasilkan karya seni yang boleh disentuh: porselin.

Sebagai kenangan yang boleh dirasai dengan kedua-dua tangan, ia adalah sejarah yang boleh disentuh.

Bagaimana barang kesayangan Maharaja Qianlong itu kelihatan?

Ia adalah Rotating Vase Famille-rose pada Latar Biru. Lehernya yang disampingkan oleh sepasang pemegang telinga boleh diputar. Bunga yang dilukis pada vas itu adalah gaya Barat dan syair yang ditulis pada vas itu semuanya ditulis oleh Qianlong.

Marilah kita lihat karya yang disukai oleh Maharaja Yongzheng, yang merupakan bapa Maharaja Qianlong.

Ia adalah mangkuk kecil dengan diameter hanya 10.3 cm. Terdapat lukisan tumbuhan anggrek dan batu aneh di satu sisi, dan syair bertulis pada sisi yang lain, dengan tanda cap ditambat pada syair itu, jika diperluaskan, ia akan menjadi lukisan literati yang elegan.

Jadi, adakah anda boleh memberitahu perbezaan dalam citarasa dan keutamaan antara dua orang maharaja itu?

The Cultural Sit-Down with Wang Xiaohui
 

An Emperor’s Most Cherished Treasure

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)