Hasil Kajian Prospektif Berasaskan AI Pertama VUNO Diterbitkan dalam Critical Care

SEOUL, Korea Selatan, 18 September 2023 — VUNO Inc., syarikat AI perubatan Korea Selatan mengumumkan bahawa sistem pengurusan risiko serangan jantung berasaskan AI, VUNO Med®-DeepCARSTM, telah membuktikan kesahan klinikalnya buat kali pertama menerusi kajian prospektif menggunakan Data Dunia Sebenar (RWD).


VUNO mengumumkan bahawa kertas kajian klinikal pelbagai pusat, yang mengesahkan kesahan klinikal VUNO Med®-DeepCARSTM menerusi penyelidikan prospektif awalnya, telah diterbitkan dalam “Critical Care,” sebuah jurnal antarabangsa terkemuka dalam perubatan rawatan rapi.

VUNO Med®-DeepCARSTM adalah peranti AI perubatan yang menganalisis empat tanda vital: kadar pernafasan, suhu badan, tekanan darah, dan kadar denyutan jantung untuk meramalkan serangan jantung dalam masa 24 jam pada pesakit wad am. Ia adalah AI perubatan ramalan serangan jantung pertama Korea dan diiktiraf sebagai peranti terobosan oleh Kementerian Makanan dan Dadah Keselamatan Korea (MFDS).

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Critical Care, pasukan penyelidik VUNO telah menjalankan kajian pelbagai pusat menggunakan data pesakit dari wad am di empat institusi perubatan tersier: Hospital Universiti Kebangsaan Seoul, Hospital Universiti Kebangsaan Bundang Seoul, Hospital Universiti Inha, dan Hospital Universiti Dong-A, setiap satu dengan saiz, lokasi, dan persekitaran perubatan yang berbeza.

Sejumlah 55,083 pesakit yang dimasukkan ke wad am di semua institusi peserta dalam tempoh tiga bulan, membandingkan ketepatan ramalan serangan jantung dalam hospital (IHCA), ketepatan ramalan pemindahan unit rawatan rapi yang tidak dijangka (UIT), dan kadar amaran palsu VUNO Med®-DeepCARSTM dengan sistem ramalan pesakit berisiko tinggi sedia ada seperti NEWS (Skor Amaran Awal Kebangsaan).

Kajian mendapati bahawa prestasi ramalan VUNO Med®-DeepCARSTM mempunyai skor AUROC 0.869, mengatasi kaedah tradisional (NEWS 0.767, MEWS 0.756). Bilangan amaran per 1,000 katil telah berkurangan lebih separuh berbanding tahap sensitiviti yang sama, membuktikan kebolehpercayaan yang lebih tinggi dalam amaran yang membawa kepada intervensi perubatan sebenar. Tambahan pula, keberkesanannya jelas merentasi pelbagai umur pesakit, jantina, dan masa kejadian.

Dalam kajian ini, VUNO Med®-DeepCARSTM memaparkan keupayaan ramalan luar biasa dan kebolehsuaian dalam mengenal pasti pesakit berisiko tinggi, walaupun dalam penyelidikan prospektif pertamanya. Ia secara konsisten berprestasi pada tahap yang sama seperti dalam kajian retrospektif terdahulu yang diterbitkan dalam jurnal antarabangsa ternama.

Yeha Lee, CEO VUNO berkata, “Kepentingan penyelidikan ini terletak pada pelaksanaan kajian prospektif pelbagai pusat pertama dengan banyak pemboleh ubah dan cabaran, sekali gus menegaskan semula prestasi ramalan yang konsisten dan serba boleh VUNO Med®-DeepCARSTM” dan beliau berkata, menambah “Kami akan terus meningkatkan kredibiliti produk dalam persekitaran klinikal dengan menjalankan penyelidikan prospektif tambahan. Kami komited untuk memperkenalkannya ke lebih banyak persekitaran perubatan sebagai penjagaan penting untuk memastikan keselamatan pesakit.”