Havfram menandatangani Green ECA Term Loan Facility untuk sepenuhnya membiayai program pembinaan kapal baru

Oil and Gas 22batch dusanpetkovic Havfram signs Green ECA Term Loan Facility to fully finance newbuilding programme

(SeaPRwire) –   OSLO, Norway, Nov. 21, 2023 — Hari ini, Havfram telah menandatangani Fasiliti Pinjaman ECA Hijau Berjadual Senior yang Disokong (Fasiliti) untuk membiayai dua kapal pemasangan turbin angin (“WTIVs”) mereka, yang sedang dibina di CIMC Raffles.

Fasiliti ini telah dimasuki dengan sindiket yang diketuai oleh DNB Bank ASA (Koordinator, Bookrunner, Penasihat Pinjaman Hijau dan Ejen) dengan SpareBank 1 SR-Bank ASA, Credit Agricole, Sparebanken Vest dan Rabobank sebagai Pengarah Utama yang Dilantik dan dengan Export Finance Norway sebagai pemberi pinjaman ECA. Fasiliti ini juga sebahagiannya disokong oleh insurans yang disediakan oleh Atradius Dutch State Business N.V, ECA Belanda.

Bjørn Kristian Røed, CFO Havfram menyatakan: “Kami gembira untuk menjamin pembiayaan untuk dua kapal pemasangan turbin angin kami yang canggih. Fasiliti ini, bersama-sama dengan ekuiti yang disediakan oleh penaja kami Sandbrook dan PSP Investments, sepenuhnya membiayai program pembinaan baru Havfram dengan sokongan pemberi pinjaman maritim dan agensi kredit eksport terkemuka. Akses dan kerjasama antara pemodal ekuiti dan hutang adalah kunci kejayaan dalam menyediakan dunia dengan tenaga boleh diperbaharui. Fasiliti ini adalah contoh cemerlang untuk kolaborasi ini, dan menyokong kerja kami untuk menuai tenaga bersih dari angin lepas pantai.”

Tentang Havfram

Havfram adalah syarikat tunggal offshore wind, menyediakan pelbagai perkhidmatan di sepanjang rantaian nilai offshore wind. Dengan menggunakan pengetahuan dalam industri angin lepas pantai, bersama-sama dengan dekad pengetahuan dari sektor tenaga dan maritim Norway dan pengalaman penting dalam beroperasi dalam persekitaran laut lepas yang sukar, Havfram menawarkan piawaian dan perkhidmatan tertinggi kepada pelanggan di seluruh dunia. Havfram menyediakan kepakaran pemasangan angin lepas pantai ke pasaran global sebagai pemilik dan pengendali Kapal Pemasangan Turbin Angin (WTIVs). Syarikat ini dimiliki sebahagian besarnya oleh Sandbrook Capital, sebuah dana iklim terkemuka yang diketuai oleh pasukan berpengalaman yang berazam untuk menggabungkan pulangan kewangan konsisten dan kesan iklim sebenar. Bersama kami bertujuan untuk memimpin jalan ke arah tenaga bersih.

Hubungan

Corinna Thiel / Pengurus Pemasaran & Komunikasi Havfram
E:

havfram.com

Fail-fail berikut boleh didapati untuk dimuat turun:

Havfram NG20000X Jack-Up WTIV

Bjørn Kristian Røed CFO Havfram Foto credit Jan Khür for Havfram

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)