Henderson Land mengalu-alukan pembuat jam tangan halus terkenal dunia Audemars Piguet sebagai penyewa baru The Henderson di Central

HONG KONG, 15 September 2023 – Henderson Land Development Company Limited (“Henderson Land” atau “Kumpulan”) (Kod saham: 12) mengumumkan pada 12 September bahawa The Henderson, pembangunan komersial utamanya yang direka oleh firma seni bina terkemuka dunia Zaha Hadid Architects (ZHA), telah berjanji untuk menyewakan ruang kepada Audemars Piguet. Pengeluar jam tangan halus Switzerland itu akan menyertai firma-firma terkemuka industri seperti Christie’s dan Carlyle sebagai salah satu penyewa terkenal The Henderson. The Henderson juga telah berjanji untuk menyewakan ruang kepada sebuah galeri seni antarabangsa lain, yang membawa kepakaran dan visi luar biasa ke pasaran seni dengan bilik pameran di Amerika Syarikat, Eropah, dan Asia. Dengan penyertaan dua penyewa baru ini, kadar penghunian tingkat-tingkat yang boleh disewakan di The Henderson menghampiri 50%.

Komitmen dari pengeluar jam tangan halus Switzerland Audemars Piguet menegaskan semula kelayakan yang tidak dipertikaikan The Henderson sebagai tempat kerja pintar dan mampan masa depan, menjelang siap sepenuhnya pada suku keempat 2023. Menulis tentang pengumuman itu, Dr. Martin Lee Ka-shing, Pengerusi Kumpulan Henderson Land, berkata: “Pengiktirafan daripada jenama antarabangsa terkemuka dan raksasa industri seperti Audemars Piguet datang sebagai pengesahan lagi yang memberangsangkan tentang kekuatan unik The Henderson, dan kedudukannya sebagai mercu tanda ikonik baru Hong Kong dalam memperkukuh status antarabangsa bandar kita.”

“Membawa visi Kumpulan, The Henderson menjalin bersama elemen seni, inovasi dan kemampanan untuk merintis sempadan baru dalam pejabat pintar masa depan Gred-A, sambil menegaskan kepimpinan Henderson Land dalam inovasi. Kami akan terus memperkenalkan projek-projek ikonik yang lebih banyak ke Hong Kong dengan mendorong inovasi dan mengumpulkan bakat terbaik dari industri yang lebih luas,” tambah Dr. Lee.

Audemars Piguet memberi penekanan yang besar dalam pemilihan lokasi utama untuk AP House-nya di seluruh dunia. The Henderson, mercu tanda baru bandar itu, akan menyertai barisan bangunan paling ikonik dunia – sebuah simbol yang sejajar dengan falsafah jenama itu dalam mengejar kecemerlangan. Menggemakan reka bentuk futuristik dan melengkung The Henderson oleh ZHA, Audemars Piguet memperkenalkan dimensi baru elegansi ultra moden ke dalam ungkapan gaya mereka. Audemars Piguet akan menduduki satu tingkat seluas kira-kira 12,000 kaki persegi untuk menempatkan AP House ikonik mereka sambil menempatkan pejabat Hong Kong mereka. Reka bentuk dan teknologi pembinaan canggih terkini The Henderson menyediakan ruang luar biasa yang menggabungkan cita rasa moden dengan gaya yang kekal, meningkatkan tahap perkhidmatan dan pengalaman diperibadikan untuk pelanggan premium mereka ke tahap baharu.

Dengan peningkatan tumpuan pada ESG dalam lanskap pasaran hari ini, ciri-ciri hijau dan pintar telah muncul sebagai keutamaan utama bagi syarikat yang mencari ruang pejabat baru. Memiliki elemen ESG dan ciri-ciri mampan yang luar biasa, The Henderson secara jelas berdiri sebagai bangunan pejabat pilihan di pasaran. Di samping itu, projek ini bercita-cita untuk menggalakkan kerjasama dengan pemimpin antarabangsa yang sehaluan dan berfikiran ke hadapan, seperti Audemars Piguet, Christie’s dan Carlyle dengan memanfaatkan penyelesaian dan teknologi ESG inovatif. Sebagai pengiktirafan komitmennya ke arah membangunkan mampan, The Henderson telah memenangi pelbagai anugerah dan pengiktirafan daripada organisasi berprestij seperti SmartScore, Wiredscore, Majlis Bangunan Hijau Sedunia (WorldGBC), Piawaian Bangunan WELL (WELL) dan Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

Kumpulan Henderson Land akan menyertai ReThink HK 2023, yang akan diadakan pada bulan September di Pusat Konvensyen dan Pameran Hong Kong yang berprestij. Acara yang memberi tumpuan kepada kemampanan ini akan mengumpulkan pemimpin perniagaan berpengaruh dan rakan sejawat industri untuk meneroka laluan menuju masa depan mampan untuk Hong Kong. Sebagai penyumbang utama, Kumpulan Henderson Land berasa bangga dapat mempamerkan contoh kejayaan “The Henderson” sebagai model cemerlang seni bina hijau dan bangunan komersial inovatif. Melalui kerjasama dan perkongsian pengetahuan, Kumpulan Henderson Land bertujuan untuk menggalakkan perubahan positif, memupuk komuniti yang lebih hijau, dan menyumbang kepada transformasi ke arah amalan yang lebih mampan di Hong Kong.

Mengenai The Henderson

The Henderson dijangka menjadi mercu tanda seni bina kelas dunia Hong Kong, “sebuah ikon di kalangan ikon”. Terletak di Jalan Murray, Central, menara pejabat Gred-A super baharu seluas 465,000 kaki persegi ini akan menjadi peraga kesihatan, daya tahan, teknologi pintar dan kemampanan.

Direka oleh arkitek dunia tersohor Zaha Hadid Architects dengan reka bentuk inovatif dan mampan yang canggih, The Henderson menggemakan keindahan organik alam semula jadi, mentafsirkan semula bentuk struktur dan pelapisan kudup bunga Bauhinia yang siap untuk berkembang.

Dengan struktur keluli berkekuatan tinggi, The Henderson akan menampung pejabat terbuka luas berkolum bebas yang sangat terang, dalam pelan tipikalnya, yang menawarkan fleksibiliti dan tahap kolaborasi yang tidak tertandingi bagi penyewanya. The Henderson, yang dijangka siap pada 2023, telah menerima pelbagai anugerah dan pengiktirafan, termasuk Anugerah Utama (Kategori Bangunan Baru: Projek Dalam Pembinaan dan/atau Reka Bentuk – Komersial) di Anugerah Bangunan Hijau 2021, dan Pensijilan Platinum Pra-pensijilan dalam kedua-dua Piawaian Bangunan WELL (WELL) dan Leadership dalam Tenaga dan Reka Bentuk Alam Sekitar (LEED). Projek ini juga telah dianugerahkan pensijilan Platinum untuk kedua-dua WiredScore dan SmartScore, sebagai pengiktirafan ke atas konektiviti digital dan teknologi pintar termaju.

Mengenai Kumpulan Henderson Land

Ditubuhkan pada 1976 dan disenaraikan di Hong Kong sejak 1981, Henderson Land Development Company Limited (Kod saham: 12) adalah kumpulan hartanah terkemuka, memberi tumpuan kepada Hong Kong dan tanah besar China. Henderson Land meneruskan legasinya ke masa depan, mengkuratorkan portfolio hartanah yang terus berkembang dan merangkumi projek-projek mercu tanda yang memenangi anugerah seperti kompleks International Finance Centre dan The Henderson.

Di samping perniagaan terasnya dalam pembangunan hartanah dan pelaburan hartanah, Kumpulan memegang pelaburan strategik dalam dua anak syarikat tersenarai (iaitu, Henderson Investment Limited dan Miramar Hotel and Investment Company, Limited) dan tiga syarikat sekutu tersenarai (iaitu, The Hong Kong and China Gas Company Limited (yang seterusnya mempunyai pegangan ekuiti dalam anak syarikat tersenarai, Towngas Smart Energy Company Limited), Hong Kong Ferry (Holdings) Company Limited dan Sunlight Real Estate Investment Trust).

Henderson Land mempunyai komitmen jangka panjang terhadap kemampanan dan merupakan perintis dalam bangunan hijau dan amalan mampan, yang memanfaatkan inovasi dan teknologi untuk mewujudkan kehidupan baru yang lebih pintar. Kumpulan ini juga penyokong kuat tanggungjawab sosial dan melabur dalam pelbagai punca dan inisiatif komuniti.