Hong Leong Bank Rayakan Lima Tahun Berturut-turut sebagai Bank PKS Terbaik The Asian Banker

KUALA LUMPUR, Malaysia, 18 September 2023 — Dalam satu pencapaian yang menyerlahkan kecemerlangannya dalam berkhidmat kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) di Malaysia, Hong Leong Bank (“HLB” atau “Bank”) telah dianugerahkan gelaran “Bank PKS Terbaik” oleh The Asian Banker selama lima tahun berturut-turut, menggariskan pelaburan Bank yang konsisten ke arah kejayaan, pertumbuhan dan kesejahteraan komuniti PKS.

(Left to right) Christian Kapfer, Research Director, The Asian Banker; Kevin Ng, Head of SME Banking, Hong Leong Bank; Daniel Mun, Head of Business Transformation, SME Banking, Hong Leong Bank; and Wilson Chia, International Resource Director, The Asian Banker
(Kiri ke kanan) Christian Kapfer, Pengarah Penyelidikan, The Asian Banker; Kevin Ng, Ketua Perbankan PKS, Hong Leong Bank; Daniel Mun, Ketua Transformasi Perniagaan, Perbankan PKS, Hong Leong Bank; dan Wilson Chia, Pengarah Sumber Antarabangsa, The Asian Banker

Anugerah berprestij ini, yang disampaikan di The Asian Banker Excellence in Retail Financial Services and Technology Innovation Malaysia Awards 2023, terkenal dengan proses penilaian yang ketat dan dianugerahkan kepada institusi kewangan untuk visi, pelaksanaan, dan proposisi perkhidmatan kewangan terkemuka pasaran mereka. Pengiktirafan ini juga datang selepas HLB dinamakan “Bank PKS Terbaik di Malaysia selama dua tahun berturut-turut oleh Asian Banking & Finance bulan lepas.

Kevin Lam, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLB, berkata bahawa pencapaian ini adalah bukti dedikasi Bank yang tidak kenal penat lelah untuk menyokong PKS melalui penyelesaian kewangan yang direka khas dan strategi berfokus komuniti.

“Dinamakan Bank PKS Terbaik selama lima tahun berturut-turut menunjukkan bahawa kami komited untuk menyokong dan memberdayakan pelanggan PKS kami untuk memperluaskan perniagaan mereka melalui digitalisasi, inovasi, dan amalan mampan. Sebagai institusi kewangan yang “Dibina di Sekeliling Anda”, keutamaan utama kami adalah untuk menyediakan alat dan penyelesaian kewangan yang memenuhi keperluan PKS yang spesifik dan pelbagai, melengkapi mereka dengan sumber yang diperlukan untuk melayani pasaran mereka dengan lebih baik.

Pada masa hadapan, memberdayakan sektor PKS akan terus menjadi keutamaan utama bagi HLB, ketika kami meningkatkan usaha kami untuk menyokong PKS melalui transformasi digital dan melaksanakan pertimbangan ESG ke dalam operasi mereka. Kami komited untuk menjadi rakan kongsi bernilai tambah dalam ekosistem PKS yang bertujuan untuk memperkasakan pelanggan PKS kami, membentuk lanskap ekonomi yang lebih kukuh untuk Malaysia di mana semua pihak berkepentingan dapat manfaat daripadanya.”

Perjalanan HLB dalam sektor PKS ditandai dengan pertumbuhan yang ketara dan penekanan yang jelas pada kemampanan. Dalam tempoh lima tahun yang lalu, Bank ini telah melihat pinjaman PKSnya tumbuh pada kadar pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) sebanyak 22%, sementara deposit mengembang pada CAGR 11%. Asas pelanggan PKSnya lebih daripada dua kali ganda, daripada 120,000 pada 2018 ke lebih 250,000 pada hari ini, menandakan komitmen Bank yang konsisten untuk menyokong PKS.

Kevin Ng, Ketua Perbankan PKS di HLB, menambah bahawa sokongan berterusan Bank untuk PKS bukan sahaja ditunjukkan melalui penyelesaian kewangan inovatif dan peribadinya, tetapi juga meluas kepada perkongsian strategik dan kolaborasinya dengan pemimpin industri utama.

“Sejajar dengan dedikasi kami untuk melengkapi dan memperkasakan komuniti PKS dengan sumber dan kemahiran penting, kami telah menjalin perkongsian strategik dengan organisasi yang memberi tumpuan kepada PKS seperti Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (“SME Malaysia”) dan Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (“SAMENTA”). Melalui perkongsian dan rangkaian ini, HLB telah menganjurkan dan menyokong pelbagai acara berfokus PKS dalam usaha untuk menambah nilai kepada PKS dalam komuniti kami. Kami telah mengambil bahagian dalam pelbagai pameran jelajah di seluruh negara, menjadikan pinjaman, pembiayaan modal, dan alat perbankan digital lebih mudah diakses oleh PKS di lapangan. Kami juga telah mengadakan meja bulat kemampanan untuk PKS, memberdayakan perniagaan untuk mengintegrasikan pertimbangan ESG dan amalan hijau ke dalam semua bidang operasi. 

Selain itu, perkongsian kami dengan Persatuan Pengedar Motorsikal & Skuter Malaysia (“MMSDA”) telah membawa kepada pembangunan Program Pengedar Motorsikal (“MDP”), satu skim kewangan yang bertujuan untuk mengukuhkan pasaran motorsikal dan skuter domestik dengan menawarkan sehingga RM5 juta pembiayaan modal kerja bersih untuk persatuan di bawah payung MMSDA. Sejak penubuhannya, MDP telah melibatkan 277 pengedar dan meluluskan jumlah pinjaman mencapai RM614 juta setakat Ogos 2023, membantu menyokong pemain utama dalam industri motorsikal dan skuter melalui pandemik dan seterusnya.”

Pada masa hadapan, HLB bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pelanggan PKSnya di semua titik sentuhan untuk kedua-dua produk dan perkhidmatan peminjam dan bukan peminjam, dengan pelan yang ditetapkan untuk menggandakan portfolio pinjaman dan deposit PKS, serta asas pelanggannya, menjelang 2028.

Mengenai komitmennya untuk mematuhi ESG dan “Di Sini Untuk Jangka Panjang”, HLB juga telah menetapkan sasaran untuk menggandakan pinjaman pembiayaan berkaitan ESG kepada PKS dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, dengan hampir RM1.3 bilion dalam pembiayaan tenaga boleh diperbaharui yang telah diluluskan untuk pelanggan PKS setakat Ogos 2023.

Untuk maklumat lanjut, sila layari:
https://www.hlb.com.my/en/business-banking/group-sme-banking.html