Huawei Cloud di Token2049: Memacu Kemajuan Web3 dengan Terobosan Utama

SINGAPURA, 13 Sept. 2023 — Dari 11 hingga 12 September, Huawei Cloud mempamerkan enjin nod staking, pengkomputeran sulit, dan ZK rollup di Token2049 di Singapura. Dalam acara ini, Huawei Cloud membincangkan masa depan industri Web3 dengan vendor, pembina, dan pembangun terkemuka, dan menyatakan komitmen untuk mempercepat inovasi Web3 dengan terobosan teknikal.

Penciptaan Nod dalam Saat, Keberkesanan Staking 99%: Enjin Baru untuk Web3

Web3 berada pada peringkat awal pembangunan dan menghadapi banyak cabaran teknikal berkaitan prestasi dan keselamatan transaksi rantai. Pada 12 September, dalam Persidangan MetaEra, Zhang Ziyi, Ketua Arkitek Huawei Cloud Blockchain, memperkenalkan perkhidmatan penghosan nod staking Ethereum Huawei Cloud. Dengan algoritma inovatif, perkhidmatan ini mencapai keberkesanan staking sehingga 99% dan ganjaran yang lebih tinggi. Rangka kerja keselamatan QingTian Enclave menyokong pengesahan persekitaran dan identiti serta penyulitan dan nyahsulitan data pautan penuh. Dengan rangka kerja keselamatan ini, aplikasi dan data boleh beroperasi dengan selamat pada Pelayan Awan Elastik (ECS) Huawei Cloud. Di samping itu, Huawei Cloud mempercepat inovasi perkakasan ZK rollup. Dengan XPU buatan Huawei, inovasi seni bina, dan pengoptimuman algoritma, purata masa pengesahan transaksi ZK rollup merosot daripada jam ke minit.

Zhang Ziyi, Ketua Arkitek Huawei Cloud Blockchain
Zhang Ziyi, Ketua Arkitek Huawei Cloud Blockchain

QingTian Enclave Huawei Cloud Melindungi Transaksi

Keselamatan penting kepada Web3. Pada masa ini, aplikasi dompet Web3 masih menghadapi cabaran keselamatan yang serius apabila datang kepada penyimpanan dan pertahanan serangan kunci peribadi dompet. Perjumpaan Keselamatan Perikatan Blok rantai, yang dimulakan oleh Perikatan Keselamatan Blok rantai, adalah salah satu aktiviti utama Token2049 dan menjadi tumpuan ekosistem keselamatan blok rantai global dan Web3. Jia Xiaoqiang, Pengarah Produk Maya Huawei Cloud, memperkenalkan penyelesaian pengkomputeran sulit Huawei Cloud dan penyelesaian Web3 yang bertujuan untuk mengamankan sistem, aplikasi, dan data sensitif dalam senario dompet.

Jia Xiaoqiang berkata, “Penyelesaian pengkomputeran sulit QingTian Enclave Huawei Cloud seperti peti besi untuk kunci peribadi dompet. Ia menyokong pengesahan persekitaran dan identiti serta penyulitan dan nyahsulitan data pautan penuh. Aplikasi dan data boleh berjalan dengan perlindungan pada Pelayan Awan Elastik (ECS) Huawei Cloud. Pengguna tanpa kebenaran dan pihak ketiga diasingkan untuk mengekalkan keselamatan transaksi kunci peribadi dan dompet.” Huawei Cloud komited membina penyelesaian yang sangat selamat dan tersedia untuk Web3, dan semua usaha ini bertukar menjadi QingTian Enclave, penyelesaian hujung ke hujung yang mengamankan persekitaran pelaksanaan untuk aplikasi dan data sensitif melalui perisian dan perkakasan.

Ekosistem Data Awan IPFS dengan Pulangan Sepuluh Kali Ganda

Penyimpanan teragih adalah satu lagi infrastruktur utama Web3. Walau bagaimanapun, industri berkongsi sakit kepala yang sama dalam pemindahan data ke awan, pengurangan kos, dan peningkatan keberkesanan. Pada Persidangan Pembangunan Fil pada 12 September, Bai Tao, Ketua Arkitek Penyelesaian Penyimpanan Awan Huawei Cloud, berkongsi perkhidmatan data IPFS dan penyelesaian pelaksanaan awan elastik yang dibangunkan bersama oleh Huawei Cloud dan rakan kongsi. Masukan data awan Huawei Cloud memudahkan proses menyimpan data pada IPFS, menghasilkan peningkatan 10 kali ganda dalam ganjaran data dan mengurangkan overhead penyimpanan data untuk perusahaan. Di samping itu, teknologi EC nisbah besar Huawei Cloud membolehkan penggunaan kapasiti cakera efektif sebanyak 91% dan penyimpanan skalabel untuk data sehingga 10 EB. Dengan penyelesaian pelaksanaan awan elastik, pengguna boleh memilih pembungkusan luar talian, pengesahan awan, atau pelaksanaan awan hujung ke hujung. Huawei Cloud, dengan lebih 18 tahun pengalaman dalam penyimpanan peringkat enterprise, bertujuan untuk menyampaikan perkhidmatan penyimpanan awan yang tidak hanya menjimatkan kos tetapi juga sangat cekap.

Menyediakan “Semua sebagai Perkhidmatan”, Huawei Cloud bertujuan untuk menawarkan infrastruktur kukuh yang membolehkan kuasa pengkomputeran teragih lanjutan untuk Web3. Komitmen ini meliputi membina platform blok rantai yang terbuka, cekap, dan selamat yang boleh memupuk inovasi dalam ekosistem Web3.