ICEF Membahaskan Pilihan Dasar dan Inovasi Teknologi Terkemuka Dunia untuk Pengurangan Perubahan Iklim

(SeaPRwire) –   – Arkib Perjumpaan Tahunan Ke-10 Forum Inovasi untuk Bumi Sejuk (ICEF2023) Kini Boleh Dilihat –

TOKIO, Nov. 17, 2023 — Kerajaan Jepun Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI) dan Pertubuhan Pembangunan Teknologi Tenaga Baru dan Industri (NEDO) telah menganjurkan Perjumpaan Tahunan Ke-10 Forum Inovasi untuk Bumi Sejuk (ICEF2023) selama tempoh 2 hari (4-5 Oktober) sebagai sebahagian daripada Minggu Tokyo GX, siri persidangan berkaitan tenaga dan alam sekitar yang diatur dengan pandangan untuk mencapai GX (transformasi hijau). Tahun ini, menandakan ulang tahun ke-10 perjumpaan tahunan, ICEF2023 diadakan menggunakan format hibrid antara sesi-sesi dalam talian di Hotel New Otani Tokyo dan penyertaan dalam talian. Sekitar 1,700 orang dari 79 negara dan rantau menyertai kesemua 21 sesi ICEF2023.

Logo:

Gambar: Sidang Utama dan Perbincangan

Titik Cerah ICEF2023:
Sidang Utama 1
Penceramah:
– NOGUCHI Soichi (Angkasawan)
Steven Chu (Profesor, Universiti Stanford, pemenang Hadiah Nobel dalam Fizik 1997)
“Bumi yang saya rasa paling sejuk sudah tidak sejuk lagi.” (NOGUCHI Soichi)
Video:

Sidang Utama 3
Perbualan Hadiah Nobel
Panelis:
Andrew Zachary Fire (Profesor, Universiti Stanford; penerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2006)
Paul Maxime Nurse (Pengarah, Institut Francis Crick; pemenang Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2001)
– Phoebe Koundouri (Profesor, Universiti Ekonomi dan Perniagaan Athens dan Universiti Teknikal Denmark)
Marcia McNutt (Presiden, Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat)
“AI sangat menarik, tetapi pada akhirnya, kecerdasan manusia yang membawa kepada penyelesaian masalah.” (Andrew Zachary Fire)
Video:

Sidang Penutup
“Pada zaman ‘pemanasan global’ ini, masalah semakin menjadi-jadi. Pada masa hadapan, kita perlu menyelami isu-isu ini lebih dalam, dan jangan anggap topik-topik tertentu sebagai tabu.” (TANAKA Nobuo, Pengerusi Jawatankuasa Panduan ICEF)
Video:

Kenyataan ICEF2023
“Kenyataan sesi ICEF tahun ini, yang diadakan pada ulang tahun yang bersejarah ke-10 perjumpaan tahunan ini, memberi tumpuan kepada apa yang telah dicapai sejak perjumpaan sulung ICEF pada 2014, apa yang perlu dilakukan untuk maju dalam transformasi hijau (GX) pada masa hadapan, dan peranan serta misi ICEF untuk masa hadapan.”
Butir-butir:

Untuk rilis akhbar penuh:

Pelan Tindakan ICEF
Pelan Tindakan ICEF2023 mengenai “Kecekapan Buatan untuk Penanggulangan Perubahan Iklim” dijadual untuk dikeluarkan pada COP28 pada Disember 2023.
Untuk butir-butir lanjut, sila lihat Pelan Tindakan:

Garis Panduan ICEF2023
Nama: Perjumpaan Tahunan Ke-10 Forum Inovasi untuk Bumi Sejuk (ICEF2023)
Penganjur: Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI), Pertubuhan Pembangunan Teknologi Tenaga Baru dan Industri (NEDO)
Tarikh: 4 Oktober (Rabu) – 5 Oktober (Khamis), 2023
Lokasi: Hotel New Otani Tokyo (alamat: 4-1, Kioi-cho, Chiyoda-ku, Tokyo) / acara hibrid dalam dan luar talian

Laman web ICEF:

Penganjur bersama: Kerajaan Jepun Kementerian Luar Negeri; Kementerian Pendidikan, Kebudayaan, Sukan, Sains dan Teknologi; Kementerian Pertanian, Perhutanan dan Perikanan; dan Kementerian Alam Sekitar

Rakan institusi: Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), BloombergNEF, Pertubuhan Pembangunan Perindustrian Bangsa-Bangsa Bersatu (UNIDO)

Maklumat hubungan untuk pertanyaan pembaca, penonton dan media mengenai acara ini:
Setiausaha ICEF2023 (Hubungan Awam, Syarikat Pertama, Ltd.)
E-mel: icef2023-media[at]mail.obo.bz
(Sila ganti [at] dengan @ sebelum menggunakan alamat e-mel ini.)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)