ICEF Membincangkan Pilihan Dasar dan Inovasi Teknologi Terkemuka Dunia untuk Penanggulangan Perubahan Iklim

(SeaPRwire) –   – Arkib Perjumpaan Tahunan Ke-10 Forum Inovasi untuk Bumi Sejuk (ICEF2023) Kini Boleh Dilihat –

TOKIO, Nov. 17, 2023 — Kerajaan Jepun Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI) dan Pertubuhan Pembangunan Teknologi Tenaga Baru dan Industri (NEDO) telah menganjurkan Perjumpaan Tahunan Ke-10 Forum Inovasi untuk Bumi Sejuk (ICEF2023) selama tempoh 2 hari (4-5 Oktober) sebagai sebahagian daripada Minggu Tokyo GX, siri persidangan berkaitan tenaga dan alam sekitar yang dianjurkan dengan pandangan untuk mencapai GX (transformasi hijau). Tahun ini, menandakan ulang tahun ke-10 perjumpaan tahunan, ICEF2023 telah diadakan menggunakan format hibrid antara sesi bersemuka di Hotel New Otani Tokyo dan penyertaan dalam talian. Kira-kira 1,700 orang dari 79 negara dan rantau telah menyertai kesemua 21 sesi ICEF2023.

Logo:

Gambar: Sidang Keynote dan Perbincangan

Titik Cerah ICEF2023:
Sidang Keynote 1
Penceramah:
– NOGUCHI Soichi (Angkasawan)
Steven Chu (Profesor, Universiti Stanford, pemenang Hadiah Nobel dalam Fizik 1997)
“Bumi yang saya rasa paling sejuk sudah tidak lagi sejuk.” (NOGUCHI Soichi)
Video:

Sidang Keynote 3
Perbualan Hadiah Nobel
Panelis:
Andrew Zachary Fire (Profesor, Universiti Stanford; penerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2006)
Paul Maxime Nurse (Pengarah, Institut Francis Crick; pemenang Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2001)
– Phoebe Koundouri (Profesor, Universiti Ekonomi dan Perniagaan Athens dan Institut Teknologi Denmark)
Marcia McNutt (Presiden, Akademi Sains Kebangsaan Amerika Syarikat)
“AI sangat menarik, tetapi pada akhirnya, kecerdasan manusia yang membawa kepada penyelesaian masalah.” (Andrew Zachary Fire)
Video:

Sidang Penutup
“Pada zaman ‘memanas sejagat’ ini, masalah-masalah semakin genting. Pada masa hadapan, kita perlu menyelami isu-isu ini lebih dalam lagi, dan jangan anggap topik-topik tertentu sebagai tabu.” (TANAKA Nobuo, Pengerusi Jawatankuasa Panduan ICEF)
Video:

Kenyataan ICEF2023
“Kenyataan sesi ICEF tahun ini, yang diadakan pada ulang tahun yang bersejarah ke-10 perjumpaan tahunan ini, memberi tumpuan kepada apa yang telah dicapai sejak perjumpaan sulung ICEF pada tahun 2014, apa yang perlu dilakukan untuk maju dalam transformasi hijau (GX) pada masa hadapan, dan peranan serta misi ICEF untuk masa depan.”
Butir-butir:

Untuk rilis akhbar penuh:

Rangka Tindakan ICEF
Rangka Tindakan ICEF2023 mengenai “Kecekapan Buatan untuk Mitigasi Perubahan Iklim” dijadual untuk dikeluarkan pada COP28 pada bulan Disember 2023.
Untuk maklumat lanjut, sila lihat Rangka Tindakan:

Garis Panduan ICEF2023
Nama: Perjumpaan Tahunan Ke-10 Forum Inovasi untuk Bumi Sejuk (ICEF2023)
Penganjur: Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri (METI), Pertubuhan Pembangunan Teknologi Tenaga Baru dan Industri (NEDO)
Tarikh: 4 Oktober (Rabu) – 5 Oktober (Khamis), 2023
Lokasi: Hotel New Otani Tokyo (alamat: 4-1, Kioi-cho, Chiyoda-ku, Tokyo) / acara hibrid dalam talian dan luar talian

Laman web ICEF: 

Co-penganjur: Kerajaan Jepun Kementerian Luar Negeri; Kementerian Pendidikan, Kebudayaan, Sukan, Sains dan Teknologi; Kementerian Pertanian, Perhutanan dan Perikanan; dan Kementerian Alam Sekitar

Rakan Institusi: Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), BloombergNEF, Pertubuhan Pembangunan Perindustrian Bangsa-Bangsa Bersatu (UNIDO)

Maklumat hubungan untuk pertanyaan daripada pembaca, penonton dan media mengenai acara ini:
Setiausaha ICEF2023 (Hubungan Awam, Syarikat Pertama, Ltd.)
Emel: icef2023-media[at]mail.obo.bz
(Sila ganti [at] dengan @ sebelum menggunakan alamat emel ini.)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)