IFCO memecahkan rekod penjimatan alam sekitar pada tahun 2023 serta menganugerahkan pelanggan tahunan Kemampanannya

  • Sijil Kelangsungan IFCO mengiktiraf komitmen penanam, pengeluar dan pengedar untuk menjadikan rantaian bekalan makanan segar global lebih mampan.
  • Sijil Kelangsungan IFCO mengakui penjimatan alam sekitar khusus setiap pelanggan yang dicapai bersama IFCO pada tahun 2023.
  • Kajian Impak Hayat Siklus (LCA) ketiga pihak yang diluluskan rakan sebaya merupakan asas untuk mengira secara saintifik impak alam sekitar dan manfaat.
  • Kajian LCA menunjukkan bahawa dengan menggunakan IFCO RPC daripada pembungkusan sekali guna, pelanggan dapat menjimatkan sehingga 60% CO2e, 64% tenaga dan 80% air, serta mengurangkan sisa pepejal sebanyak 86%.

(SeaPRwire) –   MUNICH, Jerman, 13 Februari 2024 — Berikutan tahun rekod lagi dalam penjimatan alam sekitar, IFCO, penyedia terkemuka dunia bagi Bejana Pembungkusan Bolehgunakan (RPC) untuk produk segar, telah memberikan anugerah Sijil Kelangsungan IFCO kepada pelanggannya untuk tahun ketujuh berturut-turut. Sijil pelanggan individu mengiktiraf komitmen penanam, pengeluar dan pengedar untuk meningkatkan prestasi alam sekitar rantaian bekalan mereka. Pentingnya, setiap sijil menekankan penjimatan alam sekitar khusus yang dicapai bersama IFCO dari segi pelepasan karbon, penggunaan tenaga dan penggunaan air, serta sisa pepejal dan sisa makanan.

IFCO Sustainability Certificate

Penjimatan alam sekitar rekod dicapai pada 2023
Secara keseluruhannya, dengan menggunakan model perniagaan kitar semula berkelompok IFCO SmartCycle, pelanggan telah menjana penjimatan alam sekitar berikut pada 2023.

  • 658,279 tan metrik CO2e pelepasan — setaraf mengelilingi planet 138,505 kali dengan kereta
  • 363,070 tan metrik sisa pepejal — setaraf pengeluaran sisa pepejal tahunan 698,175 orang
  • 12,677 megaliter air — setaraf 5,071 kolam renang saiz Olimpik
  • 45,196 terajoule tenaga — setaraf penggunaan tenaga tahunan 3,069,180 isi rumah
  • 59,035 tan produk sisa — setaraf 94 juta hidangan

Peranan Penilaian Kitar Hayat dan Sijil Kelangsungan IFCO

Disokong oleh keputusan kajian Penilaian Kitar Hayat pihak ketiga yang diluluskan rakan sebaya, IFCO boleh mengira dengan telus manfaat alam sekitar menggunakan IFCO RPC dan menganugerahkan Sijil Kelangsungan yang boleh dipercayai kepada pelanggannya setiap tahun. Kajian LCA,1 yang dijalankan oleh pakar Franklin Associates di AS dan Institut Fraunhofer di EU, mengukur secara saintifik prestasi alam sekitar IFCO RPC berbanding pembungkusan sekali guna. Kajian ini dijalankan mengikut piawaian antarabangsa untuk penilaian kitar hayat (LCA) ISO 14040/44, fasa penilaian impak kitar hayat (LCIA) dan kajian inventori kitar hayat (LCI). Dengan menganalisis pelepasan karbon, penggunaan tenaga, penggunaan air, sisa pepejal dan sisa makanan, kajian ini memberikan data menyeluruh mengenai penjimatan alam sekitar yang dicapai melalui penukaran daripada pembungkusan sekali guna kepada IFCO RPC.

Kajian LCA menunjukkan berbanding menggunakan pembungkusan sekali guna, pelanggan akan menjana sehingga 60% kurang CO2e, menggunakan 64% kurang tenaga, menggunakan 80% kurang air, dan mengurangkan sisa pepejal sebanyak 86% dan satu kajian berasingan oleh Institut Fraunhofer dan Universiti Bonn mendapati IFCO RPC juga mengurangkan sisa makanan sebanyak 96%.2

Pada dasarnya, manfaat alam sekitar dicapai kerana IFCO RPC digunakan sehingga 120 kali, dibaiki apabila rosak dan, apabila tidak lagi boleh dibaiki, dihancurkan menjadi butiran untuk dikitar semula dalam kitaran tertutup menjadi IFCO RPC baru pada akhir jangka hayat panjangnya. Model kitar semula unik ini baru-baru ini menerima pensijilan Cradle to Cradle yang berprestij untuk IFCO RPC Eropah Lift Lock. Selain itu, sistem pengumpulan kitar semula pintar IFCO SmartCycle yang dikendalikan secara profesional melalui Pusat Perkhidmatan berteknologi tinggi dan cekap sumber, menyokong pengeluar, pembekal, pengedar dan pengedar untuk mencapai matlamat kemampanan yang berani dan mengurangkan jejak alam sekitar keseluruhan rantaian bekalan mereka.

Melangkaui IFCO SmartCycle kitar semula
Walaupun kajian LCA mengesahkan bahawa model perniagaan kitar semula IFCO adalah mampan secara semula jadi, syarikat berikrar untuk mencapai lebih lagi. Dengan panduan strategi IFCO ESG (Alam Sekitar, Sosial, Tadbir Urus) 2025, Memperkasakan Ekonomi Kitaran, IFCO telah menetapkan matlamat ambisius untuk menjadikan rantaian bekalan makanan segar mampan dan memastikan kesan positif yang bermakna terhadap planet dan masyarakat kita. mengesahkan bahawa syarikat berada di landasan untuk mencapai matlamat ESG 2025, termasuk menjamin tenaga hijau dibenarkan 100% untuk semua Pusat Perkhidmatan IFCO yang dikendalikan dan mencapai ketidaknetralan karbon dalam operasi.

Selain itu, IFCO secara rasmi berikrar untuk menetapkan sasaran pengurangan karbon yang selaras dengan sains. Menjelang 2040, IFCO bercadang untuk menghapuskan karbon sepenuhnya rantaian bekalan mereka dan menjadi perniagaan Bersih Sifar. Langkah-langkah penghapusan karbon utama dan tanda-tanda jalan ditetapkan secara terperinci dalam . Apa lagi, inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains, badan bebas, mengesahkan sasaran sains hampir IFCO untuk 2031, mengesahkan bahawa matlamat kumpulan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GRH) selari dengan skenario 1.5 darjah, seperti disyorkan oleh Panel Antarabangsa mengenai Perubahan Iklim (IPCC).

Manfaat alam sekitar IFCO RPC boleh diukur dan memberi kesan
Sejak 1992, apabila IFCO memperkenalkan penyelesaian pembungkusan boleh guna, syarikat terus melabur dalam model perniagaan kitar semula untuk menyokong matlamatnya membuat rantaian bekalan makanan segar mampan. Berikutan permintaan daripada pelanggannya, IFCO pertama kali memperkenalkan Sijil Kelangsungan pada 2018 supaya setiap pelanggan boleh menekankan impak positif alam sekitar keputusan mereka untuk beralih kepada IFCO RPC. Dianugerahkan sijil juga pengesahan jelas nilai kemampanan syarikat.

Michael Pooley, CEO IFCO, menjelaskan:
“Terima kasih kepada pelaburan kami dalam kemudahan teknologi tinggi dan penyelesaian digital, kami menjadikan sistem pengumpulan kitar semula IFCO SmartCycle lebih cekap, yang pada akhirnya memberi manfaat kepada pelanggan kami, masyarakat kami dan planet kami. Untuk tahun ketujuh berturut-turut, kami gembira menganugerahkan pelanggan kami dengan Sijil Kelangsungan IFCO sebagai pengiktirafan terhadap komitmen dan kemajuan mereka dalam mempercepatkan peralihan ke rantaian bekalan mampan.”

Inigo Canalejo, Naib Presiden, ESG dan Pemasaran Strategik, berkata:
“Kami memastikan impak model perniagaan kitar semula kami boleh diukur. Seperti yang disahkan oleh kajian LCA bebas, kami menyokong pelanggan kami dalam peralihan ke ekonomi kitar dan jejak alam sekitar yang berkurangan. Pendekatan telus kami membolehkan pelanggan kami membuat keputusan bermaklumat mengenai impak alam sekitar pilihan mereka mengenai pembungkusan boleh guna. Semakin ramai pelanggan IFCO menekankan impak positif menggunakan IFCO RPC dalam rantaian bekalan mereka dengan memasukkannya dalam laporan ESG mereka dan berkongsi dengan pekerja, pelanggan dan pemangku kepentingan lain. Itulah yang membuat kami bangga.”

Muat turun IFCO ESG 2023 Report:

Mengenai IFCO
IFCO ialah penyedia global terkemuka bagi penyelesaian pembungkusan boleh guna untuk makanan segar, melayani pelanggan di lebih 50 negara. IFCO mengendalikan kolam sebanyak lebih 380 juta Bejana Pembungkusan Boleh Gunakan (RPC) di seluruh dunia, yang digunakan untuk lebih 2 bilion penghantaran buah-buahan dan sayuran segar, daging, ayam, makanan laut, telur, roti, dan barang lain dari pembekal ke pengedar runcit setiap tahun. IFCO RPC memastikan rantaian bekalan makanan segar lebih baik dengan melindungi kesegaran dan kualiti serta mengurangkan kos, sisa makanan dan impak alam sekitar berbanding pembungkusan sekali guna. Klik di sini untuk maklumat lanjut | Ikuti kami di LinkedIn

Mengenai Cradle to Cradle Certified
Cradle to Cradle Certified ialah program pensijilan saintifik berbilang ciri termaju di dunia untuk merekabentuk, pembuatan dan pengesahan bahan dan produk yang selamat, kitar semula dan dihasilkan dengan bertanggungjawab. Untuk maklumat lanjut, lawati

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.