Illinois Treasurer Menggesa Undi Menentang Eksekutif Exxon Amid Perbalahan

ExxonMobil

(SeaPRwire) –   Bendahari negeri Illinois telah menyeru pemegang saham Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM) untuk mengundi menentang pemilihan semula Pengerusi Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Darren Woods dalam mesyuarat tahunan akan datang, mengikut failan terkini. Cadangan ini datang ketika Exxon Mobil terus melibatkan diri dalam pertikaian undang-undang dengan dua pemegang sahamnya.

Selain menentang Ketua Pegawai Eksekutif Darren Woods, bendahari telah menasihati untuk mengundi menentang Pengarah Bebas Utama Joseph Hooley semasa mesyuarat pemegang saham Exxon yang dijadualkan pada 29 Mei. Syarikat minyak yang kerap menjadi sasaran resolusi pemegang saham kritikal ini memulakan tindakan undang-undang awal tahun ini bertujuan mencegah cadangan iklim daripada dua pelabur aktivis daripada dibahaskan, walaupun kedua-dua pelabur menarik balik cadangan mereka. Walaupun begitu, Exxon terus dengan saman tersebut.

Failan itu menekankan kenyataan daripada bendahari, bertarikh 9 Mei, mengkritik keputusan dan penyeliaan kepimpinan lembaga. Exxon Mobil belum memberi sebarang respon terhadap dakwaan ini.

Menambah kontroversi, firma nasihat berpengaruh Glass Lewis mengesyorkan pada Jumaat lepas bahawa pemegang saham mengundi menentang Hooley. Mereka menekankan kebimbangan terhadap “taktik luar biasa dan agresif” Exxon dalam menangani saman terhadap pemegang saham aktivisnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.