IMG Saxony-Anhalt menyajikan tawaran pelancongan barunya di ITB Berlin 2024 – peningkatan tempoh penginapan tetamu asing

IMG Saxony-Anhalt presents its new tourism offers at ITB Berlin 2024 - a plus in overnight stays by foreign guests
  • Lebih daripada lapan juta malam menginap buat pertama kali sejak permulaan wabak
  • Peningkatan sebanyak sebelas peratus dalam malam menginap oleh tetamu asing
  • “Hello, Saxony-Anhalt” tawaran sebagai sebahagian daripada kempen pelancongan negeri

(SeaPRwire) –   MAGDEBURG, Jerman, 18 Mac 2024 — Ahli profesional pelancongan daripada Syarikat Pelaburan dan Pemasaran Saxony-Anhalt mbH (IMG) gembira dengan peningkatan dalam bilangan malam menginap dan tahun yang kuat untuk pelancongan pada tahun 2023. Menurut Pejabat Statistik Negeri, pelancongan malam di Saxony-Anhalt kini hampir kembali ke tahap tahun pra-wabak 2019. Saxony-Anhalt mencatat kira-kira 3.4 juta kedatangan tetamu dan 8.4 juta malam menginap. Ini bersetuju dengan peningkatan tujuh peratus dalam kedatangan tetamu dan enam peratus dalam malam menginap berbanding tahun sebelumnya. Juga, sebelas peratus lebih tetamu antarabangsa datang ke Saxony-Anhalt dengan lebih daripada suku juta kedatangan, yang jelas melebihi tahap Pra-Corona.

Berita baik ini dan tawaran baru “Hello, Saxony-Anhalt” dipersembahkan di booth bersama Lembaga Pelancongan Kebangsaan Jerman (GNTB) di ITB 2024. Untuk “Hello, Saxony-Anhalt” destinasi perjalanan dan lawatan dipilih yang, berdasarkan kajian pasaran, memenuhi pelbagai jangkaan kumpulan tetamu utama: Tapak Warisan Dunia UNESCO di Saxony-Anhalt, tawaran aktif di landskap indah dan tempat-tempat menarik dalam peralihan.

Dr. Robert Franke, Ketua Pegawai Eksekutif IMG, menekankan kualiti “Hello, Saxony-Anhalt”: “Lima kawasan perjalanan antara Harz dan Heide serta bandar-bandar Magdeburg, Dessau-Roßlau dan Halle (Saale) menawarkan pengalaman yang tak terlupa. Itu dan laluan yang memberi inspirasi membolehkan kepelbagaian terbesar dalam masa perjalanan terpendek.” Berikut beberapa contoh:

Paket “Sweden” – Budaya dan Masakan di Halle (Saale) menawarkan tiga hari penyerapan budaya, termasuk lawatan berpandu ke pusat sejarah, melawat “Nebra Sky Disk” dan pameran di Muzium Seni Moritzburg. Pengaruh penggubah Handel menonjol, dengan muzium, monumen di pasar raya, dan pelbagai konsert. Perjalanan menaiki Sungai Saale ke Katedral Naumburg dan mencuba wain Saale-Unstrut menyempurnakan pengalaman.

Paket “USA” – Memberi Inspirasi: Kawasan Warisan Dunia memberi tumpuan kepada kawasan warisan dunia, terutamanya Lutherstadt Wittenberg, di mana tetamu membuat perjalanan melalui masa kembali ke Zaman Pembaharuan dan menjelajah Rumah Luther, Gereja Kastil, dan Halaman Cranach. Lawatan harian ke tapak-tapak UNESCO seperti Dessau-Wörlitz Garden Kingdom, terbaik dieksplorasi melalui perjalanan gondola, dan Bauhaus Dessau dengan bangunan ikonik dan lawatan ke Muzium Bauhaus disyorkan.

Khas Bukit Harz untuk tetamu dari Belanda dan Denmark memberi tumpuan kepada aktiviti ramah keluarga di Wernigerode, seperti menjelajah pusat bandar dengan rumah-rumah kayu berbilang tingkat dan melawat Kastil dengan pemandangan menakjubkan ke Bukit Harz dan Taman Hidupan Liar Christianental. Pengembara adrenalin mencuba Zipline Harz, berjalan dinding, atau perjalanan bot, dengan lawatan ke Puncak Brocken sebagai wajib. Dahulu kubu di Tirai Besi Besi antara Timur dan Barat, kini ia merupakan perhentian terakhir Keretapi Terkenal Brocken.

Magdeburg dan utara untuk tetamu dari Poland dan Republik Czech termasuk melawat Katedral Magdeburg, Citadel Hijau, dan Taman Herrenkrug. Mungkin perjalanan bot di Sungai Elbe dan lawatan harian ke Tangermünde yang dengan mudah boleh menjadi set filem – menara gereja, dinding bandar yang menakjubkan dengan kompleks kastil dan kedai-kedai kecil di pusat sejarah. Dan keluarga menikmati Loburg dengan taman petualang bertema strawberi.

Maklumat Lanjut:

Hubungan Media:
Sabine Kraus
Tel.: +49 391/568 9920
Email: sabine.kraus@ img-sachsen-anhalt.de

Video –
Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

IMG Sachsen Anhalt Logo