Inovasi Rangkaian Kampus untuk Mendorong Peningkatan 150% dalam Hasil Infrastruktur WLAN Perusahaan menjelang 2030, Mencapai Hampir AS$21 Bilion

LONDON, 19 Sept. 2023 — Rangkaian kampus semakin kompleks disebabkan oleh peningkatan ketumpatan klien, tuntutan prestasi yang lebih tinggi, aplikasi ultra-boleh dipercayai yang baru, dan keperluan industri yang berubah. Ini telah membawa kepada pembangunan WLAN yang dipercepatkan, termasuk pengenalan Wi-Fi 7 dan 6 GHz dan inovasi seperti seni bina sumber terbuka dan AI. Kemajuan ini menangani cabaran semasa dan membuka peluang baru dalam aplikasi dan pasaran kampus. Topologi rangkaian juga berubah, dengan Titik Capaian (AP) WLAN yang lebih padat mengendalikan lebih banyak pengguna dan beralih ke arah seni bina bebas pengawal, awan asli untuk rangkaian yang lebih mudah, lebih tahan dan boleh skala. Menurut firma perisikan teknologi global ABI Research, walaupun perusahaan kampus akan kekal sebagai pasaran terbesar, sektor perindustrian, tempat awam berskala besar, dan pendidikan akan melihat kadar pertumbuhan tertinggi antara 2022 dan 2030, masing-masing pada 23.9%, 14.3%, dan 12.4%.

“Daripada semua pasaran yang dilayani oleh WLAN, keperluan rangkaian kampus adalah yang paling kompleks dan berubah paling cepat. Untuk sebab ini, memenuhi tuntutan rangkaian kampus moden adalah salah satu pemacu inovasi WLAN yang paling kuat pada hari ini,” jelas Andrew Spivey, Penganalisis Kanan di ABI Research. “Namun WLAN sahaja tidak dapat menangani semua peluang kampus, dan oleh itu penyelesaian yang mengintegrasikan kekuatan teknologi 5G dan IoT dengan WLAN mempunyai proposisi nilai tertinggi untuk rangkaian kampus, kerana ia dapat memungkinkan konektiviti wayarles meluas, berprestasi tinggi, dan sangat boleh dipercayai untuk hampir semua kes penggunaan kampus.

Terdapat empat kumpulan pembekal WLAN yang berbeza yang membekalkan kampus. Yang pertama adalah serba boleh yang menangani hampir semua jenis kampus, satu kategori yang termasuk Cisco, HPE Aruba Networking, dan CommScope RUCKUS Networks. Yang kedua adalah fokus secara menegak yang mengoptimumkan untuk industri tertentu, seperti Arista dan Extreme Networks. Yang ketiga adalah pakar teknologi yang membezakan melalui aplikasi teknologi unik atau sangat inovatif. Fortinet, yang menempatkan keselamatan canggih di tengah proposisi nilainya, sesuai dengan definisi ini. Kumpulan terakhir adalah vendor sasaran PKS seperti NETGEAR dan D-Link. Setiap strategi mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Serba boleh menikmati Jumlah Pasaran Boleh Alamat (TAM) terbesar tetapi memerlukan lebih banyak fokus dan pengoptimuman tertarget untuk sektor tertentu. Walaupun fokus menegak boleh menjadi pembekal dipercayai untuk industri pilihan mereka, mereka mungkin kekurangan keupayaan untuk menangani peluang di luar ceruk mereka. Kejayaan pakar teknologi bergantung pada nasib teknologi pilihan mereka. Akhirnya, PKS sasaran beroperasi dalam pasaran yang, walaupun menawarkan halangan masuk yang rendah, menderita margin yang lebih rendah kerana sensitiviti harga.

Inovasi WLAN terkini akan membolehkan MSP akhirnya menyediakan SLA dijamin untuk ketepatan dan kebolehpercayaan tinggi yang diperlukan oleh persekitaran kampus moden, dan pengenalan model Perkhidmatan Rangkaian-sebagai-Layanan (NaaS) berorientasikan OpEx akan membantu memperluaskan akses kepada piawaian prestasi ini ke pasaran yang lebih luas. “Perusahaan ramping telah paling cepat menerima pakai NaaS, kerana mereka bergantung pada perancangan kewangan jangka pendek dan ingin mengurangkan CAPEX dan memotong bajet IT dengan beralih ke model OPEX. Ini termasuk mereka dalam vertikal perusahaan berkarpet, runcit dan hospitaliti. Sebaliknya, tempat awam berskala besar, kemudahan penjagaan kesihatan, dan tapak pembuatan perindustrian terbukti enggan menyerahkan pengurusan rangkaian kampus kepada MSP atau vendor WLAN, kerana mereka ingin mengekalkan kawalan ke atas rangkaian dan, dalam banyak kes, menghadapi tekanan yang agak kurang berkaitan dengan pemerolehan dan pengekalan bakat,” kata Spivey.

Penemuan ini berasal daripada laporan analisis aplikasi WLAN Generasi Seterusnya untuk Rangkaian Kampus: Peluang Pasaran, Cabaran, dan Model Perniagaan ABI Research. Laporan ini adalah sebahagian daripada perkhidmatan penyelidikan Wi-Fi & WLAN Technologies & Markets syarikat, yang merangkumi penyelidikan, data, dan wawasan penganalisis. Berdasarkan temu bual primer yang luas, laporan data pasaran membentangkan analisis mendalam tentang tren dan faktor utama pasaran.

Mengenai ABI Research

ABI Research adalah firma perisikan teknologi global yang menyampaikan penyelidikan dan panduan strategik yang boleh dilaksanakan kepada pemimpin teknologi, inovator, dan pembuat keputusan di seluruh dunia. Penyelidikan kami memberi tumpuan kepada teknologi transformatif yang secara drastik mengubah industri, ekonomi, dan tenaga kerja pada hari ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan ABI Research, hubungi kami di +1.516.624.2500 di Amerika, +44.203.326.0140 di Eropah, +65.6592.0290 di Asia Pasifik, atau lawati www.abiresearch.com.

Maklumat Perhubungan:

Global

Deborah Petrara

Tel: +1.516.624.2558

pr@abiresearch.com