Intel Melantik Kevin O’Buckley untuk Memimpin Perkhidmatan Foundry

Intel

(SeaPRwire) –   Intel Corporation (NASDAQ: INTC) pada Isnin melantik Kevin O’Buckley sebagai ketua baharu bagi perkhidmatan kontrak pembuatan cipnya, sebahagian daripada langkah strategik untuk meluaskan bahagian tersebut dan bersaing dengan pemimpin industri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (NYSE: TSM). O’Buckley, seorang veteran industri dengan pengalaman lebih 25 tahun dalam sektor semikonduktor, akan mengambil alih tugas daripada Stuart Pann, pemimpin asal bahagian Intel Foundry yang ditubuhkan di bawah kerangka operasi yang disemak semula Intel.

Secara sejarah, Intel menghasilkan cip untuk kegunaan sendiri sahaja tetapi baru-baru ini telah melabur berbilion-bilion untuk perniagaan pembuatannya. Perubahan ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan pengeluarannya dan meningkatkan pengeluaran semikonduktor untuk syarikat-syarikat lain.

Sebelum ini berkhidmat sebagai naib presiden kanan kejuruteraan perkakasan di Marvell Technology Group Ltd. (NASDAQ: MRVL) dalam bahagian cip khasnya, O’Buckley membawa pengalaman yang signifikan ke jawatannya yang baharu. Beliau juga pernah memegang jawatan kanan di GlobalFoundries dan International Business Machines Corp. (NYSE: IBM).

Pann dijadualkan bersara pada akhir Mei selepas berkhidmat selama 35 tahun di Intel tetapi akan terus berkhidmat sebagai penasihat untuk memudahkan peralihan kepimpinan yang lancar. Bahagian perkhidmatan yang akan diketuai O’Buckley adalah penting untuk mengekalkan hubungan pelanggan dan kualiti perkhidmatan dalam perniagaan pembuatan kontrak Intel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.