IQM Quantum Computers untuk maju aplikasi hibrid kuantum masa depan dengan NVIDIA

(SeaPRwire) –   Kerjasama ini akan membolehkan pengguna unit pemprosesan kuantum IQM untuk memprogram aplikasi hibrid kuantum-klasik dengan NVIDIA CUDA Quantum, platform sumber terbuka 

DENVER dan ESPOO. Finland, Nov. 14, 2023 —  (IQM), pemimpin global dalam membina komputer kuantum, hari ini mengumumkan kerjasama dengan NVIDIA untuk meningkatkan aplikasi hibrid kuantum masa depan melalui , platform sumber terbuka untuk mengintegrasikan dan memprogram unit pemprosesan kuantum dalam satu sistem. 


IQM mengumumkan kerjasama dengan NVIDIA untuk meningkatkan aplikasi hibrid kuantum masa depan.

Sebagai sebahagian daripada kerjasama ini, pengguna unit pemprosesan kuantum IQM di seluruh syarikat dan institusi penyelidikan boleh memprogram dan membangunkan generasi seterusnya aplikasi hibrid kuantum-klasik dengan NVIDIA CUDA Quantum. 

Kerjasama ini bertujuan untuk mempercepatkan pembangunan dan penggunaan komputer kuantum dalam pelbagai aplikasi, memupuk inovasi, kerjasama, dan potensi terobosan dalam sains dan industri. 

Institusi terkemuka, seperti CSC – Pusat IT untuk Sains dan Pusat Penyelidikan Teknikal VTT Finland, merancang untuk menggunakan CUDA Quantum pada komputer kuantum 5-kubit VTT yang dibangunkan dalam perkongsian pembinaan bersama oleh IQM dan VTT

Visi IQM adalah untuk membuat integrasi sistem kuantum dan klasik segera boleh diakses oleh saintis dan pakar. Masa depan ialah superkomputer yang dipercepat kuantum: komputer kuantum dan superkomputer bekerja sama untuk menyelesaikan masalah paling penting, termasuk pembelajaran mesin, keselamatan siber, penyelidikan ubat dan kimia. 

Memberi komen mengenai pengumuman hari ini di Denver, Ketua Perkongsian Strategik di IQM Quantum Computers, Dr. Peter Eder, berkata: “Kerjasama dengan NVIDIA adalah langkah strategik yang akan membantu mempercepat kemajuan potensi kes gunaan. Ia menawarkan pengguna baru dan sedia ada pilihan untuk menggunakan rangka kerja perisian berkualiti tinggi NVIDIA untuk menjelajah penyelesaian kuantum dalam aplikasi mereka dengan perkakasan kuantum kami. Kami akan terus menyediakan alat terbaik yang tersedia kepada pengguna kami untuk meningkatkan penggunaan kuantum.”  

“Komputer superkomputer terintegrasi kuantum mempunyai potensi untuk menyelesaikan cabaran besar dalam pelbagai bidang sains,” kata Tim Costa, Pengarah Komputasi Prestasi Tinggi dan Kuantum di NVIDIA. “Kerjasama NVIDIA dengan IQM akan membolehkan penyelidik untuk meningkatkan kemahiran dalam penyambungan kuantum dengan superkomputer GPU, membuka pintu untuk berbilang terobosan.”

Mengenai IQM Quantum Computers:
ialah pemimpin global dalam membina komputer kuantum. IQM menyediakan komputer kuantum di premis untuk pusat superkomputer dan makmal penyelidikan dan menawarkan akses penuh kepada perkakasannya. Untuk pelanggan perindustrian, IQM menyampaikan kelebihan kuantum melalui pendekatan khas aplikasi, perekaan bersama. Komputer kuantum komersial IQM termasuk komputer kuantum 50-kubit pertama Finland dengan VTT, akselerator kuantum HPC konsortium IQM-led (Q-Exa) di Jerman, dan pemproses IQM juga akan digunakan dalam akselerator kuantum pertama di Sepanyol. IQM mempunyai lebih 290 pekerja dengan pejabat di Espoo, Madrid, Munich, Paris, dan Singapura. 

Hubungan Media:  
Sylwia Barthel de Weydenthal, Ketua Pemasaran dan Komunikasi  
E-mel:  

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)