Isyarat Kadar Faedah Mac Kedudukan Ketidakpastian Menengah Indikator Ekonomi

FOMC Meeting

(SeaPRwire) –   Semasa Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) hari ini, spekulasi berlegar sama ada Bank Persekutuan akan memberikan isyarat untuk penurunan kadar pada bulan Mac. Semasa ini, julat sasaran kadar dana persekutuan dijangka dikekalkan pada 5.25%-5.50%. Perhatian pasaran tertumpu kepada petunjuk mengenai permulaan penurunan kadar faedah dan pengurangan Kuantitatif Pengukuhan (QT).

Jangkaan pasaran sudah dipetakan untuk penurunan 25 mata asas pada mesyuarat FOMC 30 April-1 Mei. Walau bagaimanapun, masa penurunan ini boleh dipengaruhi oleh laporan akan datang mengenai keadaan pasaran buruh dan harga pengguna. Walaupun pasaran sepenuhnya menerima kemungkinan penurunan kadar, FOMC mungkin akan menyesuaikan kenyataan polisinya hari ini, dengan memindahkan sikap penguatannya dan meletakkan asas untuk penurunan kadar masa depan.

Frasa semasa, “sejauh mana penguatan polisi tambahan,” mungkin akan digantikan dengan sikap dasar wang yang lebih lunak “dasar wang berpatutan.” Walaupun laporan ekonomi terkini menggambarkan pasaran buruh AS yang kukuh dan ekonomi yang berkembang pesat, tanda-tanda melemah dalam pasaran buruh dan tekanan gaji yang merosot telah muncul dalam laporan ekonomi hari ini. Laporan perubahan pekerjaan Jan ADP menunjukkan kadar perekrutan yang lebih perlahan daripada jangkaan, dan indeks kos pekerjaan suku ke-4 mencerminkan peningkatan suku tahunan terkecil dalam 2-1/2 tahun.

Pasaran pertukaran semasa menetapkan peluang 65% untuk penurunan kadar oleh Bank Persekutuan pada mesyuarat FOMC 19-20 Mac, mengakui kekuatan ekonomi AS, yang telah menolak jangkaan untuk penurunan kadar. Walau bagaimanapun, laporan ekonomi hari ini, menunjukkan pelemahan pasaran buruh dan penurunan tekanan gaji, mungkin akan mendorong Bank Persekutuan untuk mempertimbangkan penurunan kadar pada bulan Mac. Kenyataan Ketua Powell hari ini, walaupun mengekalkan sikap hawkish, mungkin tidak menentukan, kerana kenyataannya di hadapan Jawatankuasa Humphrey-Hawkins pada akhir Februari atau awal Mac boleh memberikan isyarat yang lebih jelas mengenai halatuju Bank Persekutuan.

Data tinjauan dari daerah-daerah Bank Persekutuan menunjukkan perosotan ekonomi yang lebih pantas berbanding data keras, mungkin menjadikan penggubal dasar kurang yakin tentang pendaratan lembut. Ketidakpastian ini mungkin akan mendorong Bank Persekutuan untuk menurunkan kadar pada bulan Mac sebagai langkah berjaga-jaga terhadap kemelesetan ekonomi, bergantung kepada data masukan. Walau bagaimanapun, Bank Persekutuan mungkin akan berhati-hati dan memilih untuk menunggu sehingga mesyuarat FOMC 30 April-1 Mei sebelum memulakan penurunan kadar faedah.

Berlatar belakang pasaran saham mencapai paras tertinggi sepanjang masa, pelabur mungkin akan menunjukkan keraguan dalam menolak saham lebih tinggi tanpa pemahaman yang lebih jelas bila Bank Persekutuan bercadang untuk memulakan penurunan kadar faedah. Sikap ekonomi yang berlaku dan kenyataan FOMC kemungkinan akan membentuk sentimen pasaran dalam minggu-minggu akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.