Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan – Abu Dhabi akan menyampaikan Strategi Pelancongan 2030 untuk memastikan pertumbuhan emrat yang mampan sebagai destinasi pelancongan global

26 1 Department of Culture and Tourism - Abu Dhabi to deliver Tourism Strategy 2030 to ensure emirate's sustainable growth as global tourism destination

(SeaPRwire) –   Strategi ini bertujuan untuk menarik lebih 39 juta pelawat menjelang 2030 & sektor pelancongan memberikan sumbangan AED 90 bilion kepada KDNK UAE

Strategi Pelancongan 2030 akan mewujudkan 178,000 pekerjaan baru, meningkatkan bekalan bilik hotel kepada 52,000 dan meningkatkan pelawat malam antarabangsa kepada lebih 7 juta

ABU DHABI, UAE, 4 April 2024 — Yang Amat Mulia Sheikh Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Pengerusi Majlis Eksekutif Abu Dhabi, telah meluluskan Strategi Pelancongan Baharu 2030 untuk emirat. Diketuai oleh Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan — Abu Dhabi (DCT Abu Dhabi), garis panduan berani ini menandakan era baharu perkembangan dan pembangunan strategik dalam sektor pelancongan dan perjalanan.

Strategi ini bertujuan untuk meningkatkan bilangan pelawat daripada hampir 24 juta pada 2023 ke 39.3 juta menjelang 2030 (malam dan hari yang sama), dengan pertumbuhan tahunan sebanyak 7%. Selain itu, ia merancang untuk meningkatkan sumbangan secara mendadak sektor pelancongan dan perjalanan kepada KDNK UAE, meningkatkannya daripada kira-kira AED 49 bilion pada 2023 ke AED 90 bilion setahun menjelang 2030.

Strategi ini akan menjana kira-kira 178,000 pekerjaan baru menjelang 2030 kerana seluruh infrastruktur pelancongan membangun untuk memenuhi permintaan ini. Ia bercadang untuk hampir menggandakan pelawat malam antarabangsa daripada 3.8 juta pada 2023 ke kira-kira 7.2 juta pada 2030, meluaskan bekalan bilik hotel daripada 34,000 pada 2023 ke 52,000 menjelang 2030, dan terus meningkatkan segmen rumah cuti untuk pelbagai pilihan penginapan.

H.E. Mohamed Khalifa Al Mubarak, Pengerusi DCT Abu Dhabi, berkata: “Strategi Pelancongan 2030 menandakan titik perubahan penting dalam perjalanan transformasi Abu Dhabi, mewakili alat penting dalam evolusi berterusan kami. Dilaksanakan bersama rakan kongsi kunci kami, Strategi ini menekankan komitmen kami yang teguh untuk memupuk pertumbuhan mampan dan pembangunan strategik dalam sektor pelancongan dan perjalanan. Melalui inisiatif yang dirancang dengan teliti untuk melonggarkan peluang ekonomi, memperkasakan budaya kami dan meningkatkan daya tarikan emirat, kami sedang meletakkan asas untuk masa depan yang ceria dan sejahtera yang melintasi generasi.”

Memupuk pertumbuhan mampan merentasi empat pilar strategik

Untuk mencapai matlamat Strategi, 26 inisiatif utama telah dikenal pasti merentasi empat pilar strategik: Tawaran dan Aktivasi Bandar; Promosi & Pemasaran; Infrastruktur & Mobiliti; dan Visa, Lesen, dan Peraturan. Empat pilar ini membentuk asas pendekatan menyeluruh Abu Dhabi untuk merealisasikan sasaran pelancongan beraninya dan memupuk pertumbuhan mampan dalam sektor tersebut.

Inisiatif-inisiatif ini akan dilaksanakan melalui visi bersama DCT Abu Dhabi, Jabatan Pembangunan Ekonomi Abu Dhabi (ADDED), Jabatan Perbandaran dan Pengangkutan (DMT), Syarikat Lapangan Terbang Abu Dhabi (ADAC), dan pemain kerajaan dan swasta utama lain yang memainkan peranan strategik dalam merealisasikan visi pelancongan Abu Dhabi.

Pilar pertama, Tawaran dan Aktivasi Bandar, bertujuan untuk terus meningkatkan pengalaman tetamu secara keseluruhan dengan memperkenalkan tapak kebudayaan, taman tema, penawaran runcit dan rantaian hotel baharu. Secara keseluruhan meningkatkan kalendar acara tahunan emirat untuk konsert, festival dan acara keluarga. Landskap makanan dan minuman akan berpelbagai secara mendadak, menawarkan pilihan diperluaskan termasuk penubuhan sekolah masakan dan program latihan.

DCT Abu Dhabi juga akan lebih daripada menggandakan usaha Promosi dan Pemasarannya, meluaskan jangkauan antarabangsa daripada 11 ke 26 pasaran dan meningkatkan sinergi dalam ekosistem pelancongan Abu Dhabi. Ia juga akan menubuhkan perkongsian strategik global dengan media dan jenama terkenal untuk kerjasama berprofil tinggi, mencipta kandungan pasaran khusus yang menarik di pelbagai titik sentuhan.

Pilar Infrastruktur dan Mobiliti Strategi akan meningkatkan bekalan bilik hotel merentasi pelbagai kategori, termasuk pilihan mudah capai dan mewah, glamping, dan menginap di ladang. Melalui kerjasama bernilai, emirat bersedia untuk meningkatkan jalan raya, pengangkutan awam, dan infrastruktur, menyederhanakan perjalanan di dalam dan meningkatkan aliran pelawat melalui kapasiti tempat duduk penerbangan bertambah baik dengan syarikat penerbangan tempatan dan antarabangsa.

Akhirnya, pengalaman pelawat dan operasi perniagaan pelancongan juga akan ditingkatkan dengan proses Visa, Lesen dan Peraturan yang disepadukan. Bersama agensi kerajaan berkaitan, platform dan proses yang dipertingkatkan akan mengurangkan masa kerja untuk semua permohonan dan permit, untuk meningkatkan kemudahan berbuat perniagaan dan menarik pelaburan.

Membina kejayaan 2023

Pada 2023, sektor pelancongan Abu Dhabi menyaksikan peningkatan yang luar biasa, dengan menyambut hampir 24 juta pelawat. Kadar pertumbuhan 27% dalam tetamu hotel dan peningkatan 54% dalam tetamu antarabangsa memperkukuh ekonomi dengan sumbangan anggaran AED 49 bilion kepada KDNK UAE.

Kedatangan daripada pasaran antarabangsa utama seperti India, Rusia, United Kingdom, China dan Kingdom of Saudi Arabia memainkan peranan penting pada 2023, bersama-sama dengan jumlah yang ditarik oleh array berani emirat acara lebih 150, pantainya yang indah dan landskap semulajadinya, serta tapak kebudayaannya seperti Qasr Al Hosn, Qasr al Watan dan Masjid Sheikh Zayed Grand Mosque, yang menarik lebih 8.7 juta pelawat. Penawaran merentasi muzium, festival kebudayaan dan pameran seni melihat kehadiran rekod di Louvre Abu Dhabi dan pameran seni awam Manar Abu Dhabi yang pertama, menekankan daya tarikan berpelbagai emirat.

Bilangan pelawat juga diperkukuh oleh peningkatan 44% dalam acara MICE (Meetings, Incentives, Konferens dan Pameran). Dengan 960,000 delegasi merentasi 2,477 acara menjelajahi tarikan dan pilihan makanan Abu Dhabi, sektor makanan dan minuman menyaksikan peningkatan hasil sebanyak 21%. Selain itu, acara hiburan terkemuka seperti Festival MOTN dan Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix, bersama-sama dengan tonggak kebudayaan seperti Festival Al Hosn dan Festival Liwa, terus memperkukuh kedudukan Abu Dhabi sebagai pusat global untuk pelancongan dan percutian.

Mengenai Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan — Abu Dhabi:

Jabatan Kebudayaan dan Pelancongan — Abu Dhabi (DCT Abu Dhabi) memacu pertumbuhan mampan sektor kebudayaan dan pelancongan Abu Dhabi serta industri kreatifnya, memacu kemajuan ekonomi dan membantu mencapai aspirasi global emirat yang lebih luas.

Dengan bekerjasama dengan organisasi yang mendefinisikan kedudukan emirat sebagai destinasi antarabangsa terkemuka, DCT Abu Dhabi berusaha untuk menyatukan ekosistem di sekeliling visi bersama potensi emirat, menyelaraskan usaha dan pelaburan, menyampaikan penyelesaian inovatif, dan menggunakan alat, dasar dan sistem terbaik untuk menyokong industri kebudayaan dan pelancongan.

Visi DCT Abu Dhabi ditakrifkan oleh rakyat, warisan dan lanskap emirat. Kami bekerja untuk meningkatkan status Abu Dhabi sebagai tempat autentik, inovasi, dan pengalaman tanpa tandingan, yang diwakili oleh tradisi hidupnya dalam hospitaliti, inisiatif perintis dan fikiran kreatif.

Untuk maklumat lanjut mengenai Strategi Pelancongan 2030, sila lawati:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Untuk maklumat lanjut