Jangka Masa Terbaik untuk Menjual Rumah Tiba Sebentar Lagi – 14-20 April, Menurut Realtor.com®

43 1 It's Almost Here - The Best Time to Sell is April 14-20, Realtor.com® Finds

(SeaPRwire) –   Secara kebangsaan, minggu April 14 akan mempunyai campuran keadaan pasaran yang terbaik untuk penjual, yang boleh mendapat $34,000 lebih untuk rumah mereka berbanding awal tahun

SANTA CLARA, Calif., 21 Mac 2024 — Mereka yang ingin menjual rumah mereka tahun ini harus memulakan persiapan sekarang, kerana untuk menjual rumah adalah 14-20 April 2024, mengikut satu daripada Realtor.com®. Secara kebangsaan, penjual yang meletakkan iklan pada minggu itu cenderung untuk melihat keadaan pasaran yang terbaik untuk harga iklan, permintaan pembeli dan kadar jualan, serta peluang yang lebih rendah untuk penurunan harga dan persaingan daripada penjual lain. Satu kaji selidik terkini daripada Realtor.com® mendapati bahawa majoriti (53%) penjual rumah mengambil masa satu bulan atau kurang untuk mempersiapkan rumah mereka untuk disenaraikan, jadi masa untuk memulakan persiapan adalah sekarang.

“Musim bunga secara umumnya merupakan musim tinggi untuk jualan rumah, dan pembeli cenderung lebih banyak awal tahun,” kata Ketua Ekonom Realtor.com® Danielle Hale. “Kerana meletakkan iklan rumah merupakan satu proses, penjual harus memulakan persiapan sekarang supaya mereka boleh meletakkan iklan rumah pada masa di mana keadaan cenderung menjadi paling menguntungkan, memberi mereka peluang terbaik untuk menjual rumah dengan cepat dan pada harga bersaing.”

Mengapa 14-20 April merupakan masa terbaik untuk menjual pada tahun 2024?
Walaupun sesetengah pembeli rumah masih sebelum memasuki pasaran perumahan, masih merupakan masa yang baik bagi pemilik rumah untuk menjual kerana pembeli masih memerlukan lebih banyak pilihan rumah untuk dijual, dengan . Mereka yang ingin mengambil keuntungan daripada trend pasaran musiman harus mempertimbangkan untuk mempersiapkan diri untuk meletakkan iklan 14-20 April untuk campuran pasaran terbaik bagi penjual, termasuk:

  • Harga yang lebih tinggi daripada purata – Harga rumah yang disenaraikan pada minggu ini secara sejarahnya 1.1% lebih tinggi daripada minggu purata, dan biasanya 10.4% lebih tinggi daripada awal tahun. Jika 2024 mengikuti trend musiman tahunan yang lalu, harga senarai median kebangsaan mungkin $7,400 lebih tinggi daripada minggu purata, dan $34,000 lebih tinggi daripada awal tahun.
  • Permintaan pembeli yang lebih tinggi daripada purata – Semakin banyak pembeli yang melihat rumah, semakin baik untuk tawaran dan jualan. Secara sejarah, minggu ini mendapat 18.4% lebih banyak pandangan per iklan daripada minggu purata, tetapi pada 2023 minggu ini mendapat 22.8% lebih banyak pandangan per iklan daripada purata minggu sepanjang tahun. Permintaan sebahagian besarnya akan bergantung kepada kadar faedah – kadar yang turun mungkin meningkatkan permintaan musim bunga, manakala kadar yang stabil atau naik mungkin menyebabkan sesetengah pembeli menangguhkan.
  • Kadar pasaran yang lebih cepat – Berkat permintaan yang lebih tinggi daripada purata, rumah cenderung terjual lebih cepat semasa minggu April 14. Secara sejarah, rumah yang aktif untuk dijual semasa minggu April 14 terjual 17%, atau kira-kira 9 hari, lebih cepat daripada minggu purata. Pada 2023, minggu ini biasanya melihat rumah dalam pasaran selama 46 hari purata, 6 hari lebih cepat daripada purata tahunan. Dengan tahap stok yang kekal rendah, jualan mungkin berlaku lebih cepat kerana pembeli bersaing untuk hartanah yang lebih sedikit.
  • Persaingan yang kurang daripada penjual lain – Dengan trend musiman tahunan yang kemungkinan akan berterusan, akan terdapat 13.7% penjual kurang di pasaran pada minggu ini berbanding purata minggu sepanjang tahun. Stok aktif adalah berbanding Februari tahun lalu, tetapi masih 39.7% lebih rendah daripada tahap pra-pandemik. Jurang ini bermakna terdapat peluang terus bagi penjual memasuki pasaran musim bunga ini.
  • Penurunan harga yang lebih rendah daripada purata – Penurunan harga cenderung paling rendah pada akhir musim sejuk dan awal musim bunga kerana aktiviti pembeli meningkat. Secara sejarah, kira-kira 24.6% rumah kurang yang mengalami penurunan harga pada minggu ini berbanding purata minggu tahun. Pada 2023, minggu ini melihat kira-kira 8,000 iklan kurang dengan penurunan harga berbanding purata minggu tahun.

Faktor utama untuk pasaran perumahan 2024 dan nasihat untuk mempersiapkan diri
Pasaran dijangka bergerak mengikut kebiasaan musiman tetapi mungkin menawarkan keadaan yang sedikit lebih baik daripada 2023. Menurut kaji selidik Realtor.com®‘, ia mengambil kebanyakan penjual terkini (72%) antara 2 minggu hingga 3 bulan untuk mempersiapkan rumah mereka untuk dijual, dengan tempoh terbaik adalah antara dua minggu hingga sebulan (37%). Bagi hampir separuh (48%), ia mengambil masa kurang daripada yang dijangka untuk meletakkan iklan rumah, manakala 11% mengatakan ia mengambil masa lebih daripada yang dijangka. Berikut adalah beberapa faktor pasaran dan lain-lain untuk penjual dan pembeli memantau semasa mereka menavigasi pasaran perumahan musim bunga dan seterusnya:

  • Harga cenderung mencapai tahap tertinggi lewat tahun – tetapi persaingan juga akan meningkat. Menjelang akhir Jun, harga secara sejarah mencapai tahap hampir puncak (+13.8%) berbanding awal tahun, manakala bilangan penjual baru meningkat lebih lagi (+49.3%). Dengan memasuki pasaran lebih awal, penjual boleh mengelakkan persaingan itu, meningkatkan peluang untuk penutupan berjaya dan terma yang lebih menguntungkan. Bekerja dengan ejen yang berpengalaman boleh membantu penjual mempersiapkan dan menavigasi dinamik pasaran tempatan mereka. Realtor.com® membenarkan penjual mendapat cadangan daripada beberapa ejen di kawasan mereka untuk membandingkan dan memilih profesional yang betul yang boleh membantu dengan jualan mereka, dan semua tanpa komitmen.
  • Kadar faedah akan menentukan tahap aktiviti pasaran. Kadar faedah dijangka akan merosot kepada julat pertengahan 6% kemudian pada tahun ini, dan sebaik sahaja kadar menurun, kita mungkin akan melihat peningkatan dalam bilangan pembeli berpotensi ® rakyat Amerika yang ingin membeli tahun ini, berita baik bagi mereka yang ragu-ragu untuk menjual musim bunga ini. Pemilik rumah yang bertanya-tanya sama ada mereka boleh mendapat harga yang baik jika menjual musim bunga ini boleh menggunakan alat Realtor.com® untuk melihat nilai rumah mereka melalui masa, serta alat Kalkulator Hasil untuk melihat berapa banyak wang yang boleh diperoleh dengan menjual.
  • Penjual masih akan menerima perhatian pembeli yang menggalakkan. Permintaan cenderung sejuk pada akhir musim panas dan awal musim gugur, manakala menjelang pertengahan Ogos, bilangan penjual dengan rumah senaraikan aktif biasanya meningkat 29% berbanding awal tahun, meningkatkan persaingan daripada penjual lain. Untuk membantu penjual mengekalkan denyut nadi minat pembeli di kawasan mereka, papan pemuka Realtor.com® memberikan wawasan masa nyata kepada isyarat permintaan daripada pengguna yang mencari di Realtor.com® untuk rumah serupa dengan julat harga sepadan dengan anggaran harga rumah.

Pengguna yang ingin mempersiapkan dan memaksimumkan jualan rumah mereka boleh mencari alat dan sumber berharga Realtor.com® untuk penjual dengan mengklik Rumah Saya dan di .

Metodologi
Metrik senaraian (cth. harga senarai) dari 2018-2019 dan 2021-2023 diukur mingguan, dengan setiap minggu dibandingkan terhadap penanda aras dari minggu pertama tahun. Oleh kerana permulaan wabak, 2020 merupakan tahun yang tidak biasa dan oleh itu telah diketepikan daripada analisis. Purata merentasi tahun memberikan trend musiman “biasa” untuk setiap metrik. Aras peratus untuk setiap minggu dikira sepanjang setiap metrik (harga, iklan, hari dalam pasaran, dsb.), dan kemudian ditambah purata merentasi metrik untuk menentukan skor Masa Terbaik untuk Senaraikan untuk setiap minggu. Kedudukan untuk setiap minggu berdasarkan skor Masa Terbaik untuk Senaraikan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Mengenai Realtor.com®
Realtor.com® merupakan pasaran hartanah terbuka yang dibina untuk semua. Realtor.com® merintis dunia hartanah digital lebih 25 tahun lalu. Hari ini, melalui laman web dan aplikasi mudah alihnya, Realtor.com® merupakan panduan yang dipercayai untuk pengguna, membolehkan lebih ramai orang mencari jalan pulang dengan memecahkan halangan, membantu mereka membuat sambungan yang betul, dan mencipta