JBS menyambung operasi unit Friboi di Mato Grosso

(SeaPRwire) –   Syarikat mengambil semula operasi unit Friboi di Diamantino, Brazil, yang akan menjadi unit pemprosesan daging lembu terbesar di Amerika Latin, dengan 3,000 pekerja

SÃO PAULO, Nov. 20, 2023 — JBS, salah satu syarikat makanan terbesar di dunia, mengumumkan hari Isnin ini (20) pengambilan semula aktiviti di unit Friboi di bandar Diamantino, di Mato Grosso, selepas kebakaran yang berlaku pada Jun tahun ini. Dengan kapasiti pemprosesan dipasang sebanyak 3,600 kepala sehari, kilang ini akan menjadi kilang pemprosesan daging lembu terbesar di Amerika Latin, dengan 3,000 pekerja dibahagikan kepada dua shift.

Unit Diamantino menyediakan produk daging lembu untuk pasaran yang paling menuntut yang dilayani oleh Friboi

Unit Diamantino menyediakan produk daging lembu untuk pasaran yang paling menuntut yang dilayani oleh Friboi

Kilang beroperasi dengan kapasiti pemprosesan awal sebanyak 600 kepala lembu sehari, mencapai 1,800 dalam minggu-minggu akan datang. Pada masa ini, Diamantino akan mendapat sokongan dalam aktiviti tambahan daripada dua kilang Friboi: loji Barra do Garças (MT) dan Campo Grande (MS). Peringkat awal ini merangkumi pelaburan sebanyak R$300 juta di kilang. “Pelaburan ini menguatkan komitmen kami terhadap pembangunan rantau di mana kami beroperasi. Di Negeri Mato Grosso sahaja, kami sudah mempunyai lebih daripada 9,500 pekerja,” kata Gilberto Xandó, Ketua Pegawai Eksekutif JBS Brazil.

Selain peralatan terkini, unit ini mengambil semula operasinya dengan struktur untuk meningkatkan isi padu pemprosesan lembu sebanyak 2.4 kali berbanding kapasiti sebelumnya. Selain itu, ia bersedia untuk memenuhi kriteria utama pasaran antarabangsa, termasuk pemprosesan halal. “Kilang Diamantino dilengkapi dengan automasi terkini dan teknologi tertinggi dalam pemprosesan dan pembekuan daging lembu, dengan fokus kepada produk bernilai tinggi dan produk berbahagian,” kata Renato Costa, presiden Friboi.

Struktur baharu

Dengan penyelesaian kerja-kerja pengembangan kilang pada 2024, unit Diamantino milik Friboi akan mempunyai struktur tanpa sebelumnya, seperti terowong pembekuan baharu, taman terkembang untuk pembungkusan vakum dan kawasan khusus untuk pemasangan baris masa hadapan untuk pengeluaran potongan daging lembu berbahagian.

Kemudahan ini mempunyai objektif jangka panjang untuk memberikan sumbangan kepada rancangan Friboi untuk meningkatkan bekalan produk bernilai tinggi daripada unit. Menurut Renato Costa, unit Diamantino memainkan peranan asas dalam strategi pertumbuhan Syarikat, kerana ia menyediakan produk untuk pasaran utama yang dilayani syarikat, termasuk barisan paling menuntut dalam portfolio Friboi.

Mengenai JBS

JBS adalah salah satu syarikat makanan terbesar di dunia. Dengan platform yang pelbagai jenis produk (ayam, babi, lembu dan biri-biri, selain berdasarkan tumbuhan), Syarikat mempunyai lebih daripada 270 ribu pekerja, di loji pengeluaran dan pejabat di semua benua, di negara seperti Brazil, Amerika Syarikat, Kanada, United Kingdom, Australia, China, antara lain. Di Brazil, JBS adalah salah satu majikan terbesar di negara itu, dengan 152 ribu pekerja. Di seluruh dunia, JBS menawarkan portfolio jenama yang luas diakui untuk keunggulan dan inovasi: Friboi, Seara, Swift, Pilgrim’s Pride, Moy Park, Primo, Just Bare, antara lain, yang sampai ke meja pengguna setiap hari di 190 negara. Syarikat berinvestasi dalam perniagaan berkaitan, seperti kulit, biodiesel, kolagen, kebersihan peribadi dan pembersihan, pembungkusan semula jadi, penyelesaian pengurusan sisa pepejal, kitar semula dan pengangkutan, dengan fokus kepada ekonomi kitar. JBS menjalankan operasinya dengan menumpukan kepada kualiti tinggi dan keselamatan makanan dan mengamalkan amalan kelestarian dan kebajikan haiwan terbaik di sepanjang rantai nilainya, dengan tujuan untuk memberi makan manusia di seluruh dunia dengan cara yang semakin mampan.

JBS – Perkhidmatan Media
Emel:
Telefon: (11) 3165-9673
Lawati bilik berita JBS dan teruskan berita terkini:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)