JOURNEY ENERGY MEMBERIKAN KEMAS KINI TENTANG PROGRAM MODAL 2023; MEMBERIKAN PANDUAN PERMULAAN 2024 TERMASUK PEMBAYARAN BERTINGKAT HUTANG JANGKA PANJANG

20 1 JOURNEY ENERGY PROVIDES UPDATE ON 2023 CAPITAL PROGRAM; PROVIDES 2024 PRELIMINARY GUIDANCE INCLUDING STAGGERED PAYMENT OF TERM DEBT

(SeaPRwire) –   CALGARY, AB, 21 Disember 2023 – Journey Energy Inc. (TSX: JOY) (OTCQX: JRNGF) (“Journey” atau “Syarikat”<) gembira untuk memberi keterangan terkini mengenai program modal 2023 yang sangat berjaya. Keputusan program melebihi jangkaan dan menyebabkan Journey melepasi panduan terakhirnya.

Journey juga gembira untuk memberi panduan awal untuk 2024 dengan fokus untuk menghapuskan lebih 80% hutang yang tinggal, mengembangkan perniagaan kuasa, dan meningkatkan kelestarian jangka panjang.

TAKLIF KAPITAL 2023
  • Menambah kadar jualan harian bagi bulan November kepada 12,700 boe/d (55% cecair) berdasarkan anggaran lapangan.
  • Menyiapkan lubang terakhir daripada program 12.0 sumur (10.3 bersih).
  • 8.0 sumur (6.8 bersih) diletakkan ke dalam pengeluaran dengan keputusan keseluruhan program melebihi jangkaan kurva jenis.
  • 2.0 sumur (1.8 bersih) ditapak di Cherhill dijangka akan mula beroperasi pada Januari 2024 dengan 2.0 sumur (1.7 bersih) di Poplar Creek akan disiapkan pada Januari 2024.
  • Jumlah kos program sebanyak $11.4 juta adalah 31% lebih rendah daripada anggaran asal, membolehkan Journey menggerudi 1.0 sumur tambahan di Matziwin (suku keempat 2023), 1.7 sumur bersih di Poplar Creek (suku keempat 2023/suku pertama 2024), dan 2.9 sumur bersih di Medicine Hat (suku pertama 2024).

Semasa suku ketiga, Journey memulakan program eksplorasi dan pembangunan 2023, bermula dengan program penggerudian di kawasan Medicine Hat. Kawasan Medicine Hat merupakan titik perbincangan untuk pengambilalihan yang ditutup pada 31 Oktober 2022. Journey menggerudi 4.0 (2.9 bersih) sumur di Medicine Hat. Keputusan sumur-sumur ini jauh melepasi jangkaan berkenaan kos dan keputusan. Jumlah kos modal untuk program adalah $5.4 juta (kasar), dengan pengeluaran awal empat sumur kira-kira 550 (400 bersih kepada Journey) bbl/d minyak. Sumur-sumur ini meningkatkan pengeluaran keseluruhan Medicine Hat sebanyak lebih 20% dan dijangka akan membayar balik dalam tempoh kira-kira enam bulan. Berdasarkan keputusan ini, kedua-dua Journey dan rakan kongsi telah memulakan perancangan program kedua untuk suku pertama 2024. Dengan tiga puluh lokasi masa hadapan yang dianggarkan, bersama potensi pengembangan banjir air dan banjir polimer masa hadapan, Journey menjangkakan medan ini akan terus memberikan nilai pemegang saham yang meningkat selama bertahun-tahun akan datang.

Kos rendah yang berkaitan dengan program Medicine Hat telah menggalakkan Journey untuk memperluaskan dan mempercepatkan penggerudian program Matziwin. Journey kini telah menggerudi 3.0 sumur kasar (3.0 bersih) di Matziwin. Ketiga-tiga sumur kini telah disiapkan dan diletakkan ke dalam pengeluaran. Sama seperti Medicine Hat, jumlah kos program jauh di bawah jangkaan. Pengeluaran awal daripada salah satu sumur masih dibatasi, tetapi pengeluaran keseluruhan dijangka akan memenuhi jangkaan kurva jenis.

Pada 7 November 2023, Journey memindahkan rig penggerudian ke medan Cherhill untuk menggerudi 3.0 sumur kasar (2.7 bersih). Satu sumur mula beroperasi pada 11 Disember 2023 dan dua sumur sedang dilengkapi dan disambung. Berikutan penyiapan program penggerudian Cherhill, Journey menambah dua sumur tambahan (1.7 bersih) di Poplar Creek yang akan disiapkan pada bulan Januari.

Program 2023 ini dibiayai daripada penerbitan saham aliran melalui, yang ditutup pada musim bunga 2023. Journey mempunyai sehingga suku pertama 2024 untuk menyempurnakan perbelanjaan di bawah program ini. Setakat ini, kos program jauh di bawah jangkaan oleh itu Journey sedang merancang 4 (2.9 bersih) sumur tambahan di Medicine Hat pada suku pertama 2024.

Pada suku ketiga 2023, Journey mempunyai jumlah jualan sebanyak 11,756 boe/d. Jumlah ini lebih rendah daripada apa yang Syarikat telah ramal disebabkan beberapa perkara satu kali. Pemulihan pengeluaran ditutup dan pengeluaran baru daripada program modal telah menyebabkan pengeluaran meningkat kepada 12,700 boe/d (55% cecair) bagi bulan November 2023, berdasarkan anggaran lapangan. Keupayaan untuk mengekalkan kadar pengeluaran melebihi 12,000 boe/d dengan modal terhad adalah bukti kepada kadar penurunan korporat Journey yang sangat rendah.

Sepanjang tahun 2023, Journey telah mengekalkan sikap berhati-hati berkenaan perbelanjaan modal. Syarikat terus menumpukan kekuatan kedudukan wang tunai bersama dengan pengembangan perniagaan kuasa. Disebabkan oleh masa pengaturcaraan berregulasi yang panjang berkaitan dengan menambah kuasa ke grid, Journey meramalkan perbelanjaan modal berkaitan kuasa sebanyak $7.6 juta (tidak termasuk pembelian Mazeppa) untuk 2023, dan telah bajetkan $16.8 juta untuk 2024. Tarikh sasaran untuk projek kuasa Gilby dan Mazeppa beroperasi adalah suku kedua dan keempat 2024, masing-masing.

BAYARAN HUTANG TERM

Journey gembira melaporkan bahawa ia telah memasuki persetujuan dengan pemegang saham terbesar dan pemberi hutang terma, Alberta Investment Management Corporation (“AIMCo”) untuk memanjangkan tarikh matang bayaran hutang terma. Sebelum ini, terdapat bayaran balun pada 30 April 2024 untuk $24.7 juta dan yang kedua pada 31 Oktober 2024 untuk $19.1 juta. Bayaran ini kini akan tertakluk kepada bayaran balun yang lebih kecil dengan baki akan diangkarkan ke jumlah bulanan. Untuk matang pertama pada April, $12.7 juta prinsipal akan dibayar pada 30 April 2024 dan bayaran balik sebanyak $1.0 juta sebulan (ditambah faedah tertunggak) akan dibayar dari Mei 2024 hingga April 2025. Untuk matang kedua pada Oktober, $10.1 juta akan dibayar balik pada 31 Oktober 2024 dan enam bayaran bulanan sebanyak $1.5 juta (ditambah faedah tertunggak) akan dibuat dari November 2024 hingga April 2025.

Ketua Eksekutif Journey Alex Verge berkomen, “Kami gembira AIMCo sekali lagi telah menunjukkan komitmen berterusan mereka terhadap kejayaan dan kelestarian jangka panjang Journey dengan kekal fleksibel dalam persekitaran harga lembut semasa. Penyesuaian bayaran ini menyediakan likuiditi tambahan untuk membolehkan Journey menyiapkan program penggerudian musim sejuk dan mengembangkan projek penjanaan kuasa Gilby.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Jadual bayaran baru ini selari dengan komitmen bayaran Journey kepada Enerplus Corporation di bawah kewajiban jual beli pemberi (“VTB”) daripada pengambilalihan pada Oktober 2022. Bayaran di bawah VTB sensitif terhadap harga minyak mentah WTI dan Journey telah mengurangkan jumlah prinsipal asal daripada $45.0 juta kepada jumlah masih terhutang $17.0 juta. Journey kini menjangkakan bahawa VTB akan dilunaskan sepenuhnya pada 4 September 2024 berdasarkan ramalan harga WTI. Tarikh pelunasan ini selari dengan permulaan bayaran untuk tranche kedua hutang AIMCo sebanyak $1.5 juta, yang bermula pada 31 Oktober 2