Jurang Modal $18 Trilion Sedang Menggugat Peralihan Tenaga Hijau

Huyangshu Megapixl 1 $18 Trillion Capital Gap Is Threatening the Green Energy Transition
  • 90% Daripada Jurang Modal Berjumlah $18 Trillion Boleh Dikesan Kepada Pelaburan Elektrik Dan Penggunaan Akhir
  • Inflasi, Kos Modal Tinggi, Dan Tekanan Rantaian Bekalan Menyambar Peralihan Tenaga Hijau
  • Syarikat Mengoptimumkan Struktur Modal Untuk Pelaburan Peralihan Tenaga Dengan Urus Niaga Melebihi $320 bilion Pada 2023

(SeaPRwire) –   BOSTON, Nov. 20, 2023 — Menutup jurang $18 trillion untuk membiayai peralihan tenaga hijau sehingga 2030 sedang diperlahankan oleh keadaan pelaburan negatif. Cabaran termasuk inflasi, tekanan rantaian bekalan dan kos, dan kos modal yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, sektor tenaga telah bertindak secara proaktif. Jumlah urus niaga sektor tenaga melebihi $320 billion sehingga kini pada 2023 menunjukkan bahawa industri ini sedang menyesuaikan kerangka modal untuk peralihan tenaga, menurut penerbitan yang dikeluarkan hari ini oleh Pusat Kesan Tenaga , berjudul , laporan ini berdasarkan analisis 260 syarikat tenaga terbesar di dunia merentasi kuasa dan utiliti, minyak dan gas, dan ekuiti swasta.

Boston Consulting Group logo (PRNewsfoto/The Boston Consulting Group)

Penerbitan ini mengukuhkan laporan terbaru Pusat Kesan Tenaga BCG berjudul Blueprint Peralihan Tenaga, yang menunjukkan pelaburan sebanyak $37 trillion diperlukan sehingga 2030 untuk membiayai peralihan tenaga. Daripada jumlah ini, $19 trillion sudah dikomitkan dalam tempoh tujuh tahun akan datang, dengan 20% diramalkan akan datang daripada perbelanjaan kerajaan, dan 80% daripada modal swasta. Campuran pelabur yang meluas dijangka akan menyumbang kepada yang terakhir ini, termasuk bahagian $2 trillion daripada ekuiti swasta, $3 trillion daripada industri minyak dan gas, $4 trillion daripada syarikat minyak kebangsaan, dan $6 trillion daripada syarikat utiliti.

Pelaburan yang dikomitkan termasuk hampir $2 trillion dalam perbelanjaan kerajaan baru, manakala sasaran syarikat menunjukkan peningkatan 15% dalam perbelanjaan tenaga antara 2023 dan 2027, dengan bahagian yang semakin meningkat dialokasikan kepada pelaburan rendah karbon. Anggaran 70% aliran modal yang dijangka sehingga 2030 diramalkan akan berasal dari AS (30%), China (19%), dan Eropah (18%).

“Peralihan tenaga hijau memerlukan kerjasama sebenar antara sektor swasta, pembuat dasar dan pengawalseliaan, dan pengguna akhir,” kata Rebecca Fitz, rakan Pusat Kesan Tenaga BCG dan pengarah penghubung, dan penulis bersama laporan itu. “Proses penting ini hanya akan berlaku jika semua pihak bersetuju untuk mengatasi angin berubah dan mencari insentif yang kuat untuk pelaburan hijau.”

Elektrik Dan Penggunaan Akhir Masih Merupakan Kawasan Paling Cabaran

Kebanyakan besar jurang $18 trillion, hampir 90%, boleh dikesan kepada dua kawasan: elektrik, termasuk pelaburan tenaga boleh diperbaharui, dan penggunaan akhir, seperti perbelanjaan pengguna dan perindustrian untuk menurunkan permintaan tenaga dan pelepasan. Persekitaran pelaburan untuk boleh diperbaharui telah terjejas oleh kos modal yang lebih tinggi, terutamanya dalam sektor angin dan, secara geografi, di Amerika Utara. Walau bagaimanapun, tanda awal menunjukkan penyusunan semula dalam boleh diperbaharui untuk menyokong pelaburan berterusan, dan syarikat kuasa dan utiliti sedang menjual aset untuk mengurangkan hutang dan memenuhi keperluan pembiayaan bersepadu dengan cabaran ini. Bagi pengguna akhir, jurang pelaburan $9 trillion yang besar dijangka sehingga 2030. Cabaran termasuk halangan birokrasi, infrastruktur yang tidak mencukupi, dan kesan perniagaan lemah. Selain itu, kebanyakan pelaburan yang dicadangkan, termasuk 93% projek tangkapan karbon yang dicadangkan, masih berada dalam peringkat awal—perancangan.

“Sektor tenaga mengambil hampir satu pertiga jumlah modal tahunan dunia, dan kadar intensiti modalnya lebih daripada dua kali ganda berbanding yang lain,” kata Maurice Berns, pengarah pengurus BCG dan rakan kanan yang memimpin Pusat Kesan Tenaga dan menulis bersama laporan itu. “Cabaran besar yang kita lihat dalam pelaburan tenaga hijau hari ini adalah bahawa pelaburan modal awal adalah bahagian yang lebih besar daripada jumlah kos pengeluaran tenaga berbanding hidrokarbon tradisional. Kos pembiayaan tinggi yang kita lihat sekarang lebih penting daripada sebelumnya.”

Muat turun penerbitan di sini:

Hubungan Media:
Eric Gregoire

Mengenai Boston Consulting Group
Boston Consulting Group bekerjasama dengan pemimpin perniagaan dan masyarakat untuk menangani cabaran dan peluang terpenting mereka. BCG merupakan peneraju dalam strategi perniagaan apabila ia ditubuhkan pada tahun 1963. Hari ini, kami bekerja rapat dengan pelanggan untuk mengambil pendekatan transformasi yang bertujuan memberi manfaat kepada semua pemangku kepentingan—memberdayakan organisasi untuk tumbuh, membina kelebihan saingan berkekalan dan memberi kesan sosial positif.

Pasukan global kami yang pelbagai dan antarabangsa membawa kepakaran industri dan fungsi mendalam serta pelbagai perspektif yang mempersoalkan status quo dan mencetuskan perubahan. BCG menyampaikan penyelesaian melalui perundingan pengurusan terkemuka, teknologi dan reka bentuk, serta usaha korporat dan digital. Kami bekerja mengikut model kerjasama unik di seluruh firma dan di semua peringkat organisasi pelanggan, didorong oleh matlamat membantu pelanggan kami berjaya dan membolehkan mereka membuat dunia menjadi tempat yang lebih baik.

Mengenai Pusat Kesan Tenaga
Pusat Kesan Tenaga (CEI) bertujuan untuk melibatkan industri yang berubah dengan cara baru dan berbeza dengan menyediakan idea-idea mencabar untuk menavigasi—dan mempercepatkan—peralihan tenaga. Kami membentuk pemikiran tentang ketersediaan, ekonomi, dan kelestarian sumber tenaga dunia di masa hadapan—dan implikasinya terhadap syarikat tenaga dan pengguna tenaga.

# # #

SUMBER Boston Consulting Group (BCG)

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)