Jutawan Texas Melabur Dalam Gas Asli Colombia Ahadi Kekurangan Projeksi

image1 6 Texas Billionaire Investing in Colombian Natural Gas Ahead of Projected Shortage

(SeaPRwire) –   Walaupun potensinya yang besar, sektor tenaga Colombia akan menghadapi kekurangan gas asli yang besar menjelang tahun depan.

Pasaran minyak dan gas adalah kunci pendapatan nasional Colombia, menyumbang kira-kira 10% KDNK dan 20% eksport. Walau begitu, penurunan hasil daratan, penangguhan operasi penemuan lepas pantai baru dan fokus Presiden Gustavo Petro terhadap tenaga boleh baharu mencipta cabaran berterusan dalam sektor ini.

Kekurangan ini diperburuk oleh cabaran disebabkan oleh El Niño dan penurunan simpanan minyak dan gas asli, ketika Colombia berusaha untuk mengekalkan kedudukannya dalam pasaran tenaga global. El Niño mengurangkan penjanaan hidroelektrik di Colombia, meningkatkan pergantungan kepada gas asli untuk elektrik dan meningkatkan permintaan di tengah-tengah bekalan yang ketat.

Menjelang 2025, bekalan gas asli Colombia akan kurang daripada permintaan sebanyak 17% mengikut syarikat minyak milik negara Ecopetrol SA. Lebih-lebih lagi, simpanan minyak terbukti dan gas asli Colombia hanya mampu bertahan selama kira-kira tujuh tahun lagi pada kadar pengekstrakan semasa.

Walaupun penemuan gas baru-baru ini memberi harapan, Colombia masih berjuang dengan cabaran penurunan simpanan dan pengeluaran yang lemah. Sebagai tindak balas, syarikat minyak milik negara Colombia, Ecopetrol, merancang untuk melabur sehingga $6.7 bilion pada 2024 untuk meningkatkan aktiviti penerokaan dan pengeluaran, serta membangunkan teknologi baharu untuk meningkatkan kecekapan dan kelestarian dalam sektor ini.

Rod Lewis, pengasas Kumpulan Tenaga Lewis dan jutawan yang dibuat sendiri, melihat potensi besar dalam pasaran gas asli Colombia dan Amerika Latin secara umumnya.

Pada awal 2000-an, Lewis menubuhkan anak syarikat swasta bernama Lewis Energy Colombia, yang telah beroperasi di Colombia selama 17+ tahun, dengan ruang yang besar untuk berkembang dan membantu memenuhi permintaan gas asli yang semakin meningkat.

Tetapi untuk merealisasikan potensinya sepenuhnya, ia memerlukan pasukan pengurusan yang berdedikasi dan berpengalaman, di sinilah LNG Energy Group masuk.

LNG Energy Group mengambil alih Lewis Energy Colombia, Inc. pada Ogos 2023 dan tersenarai di TSXV pada bulan September berikutnya pada 12 September 2023. Pengarah urusan dan lembaga pengarahnya menggabungkan pengalaman kewangan, undang-undang dan operasi untuk memajukan perniagaan dengan pantas dan memanfaatkan peluang tenaga Latin Amerika yang dikenal pasti oleh Rod Lewis. Beliau kekal sebagai pelabur terbesar dalam LNG Energy Group, yang menunjukkan komitmen beliau terhadap Colombia, Amerika Latin dan pasukan yang dipilih untuk meningkatkan nilai perniagaan.

LNG Energy Group Sasar Pertumbuhan Berani pada 2024, Garis Panduan Hasil dan Kewangan yang Kukuh

Selepas setahun fokus ke atas pengambilalihan strategik dan penyusunan kewangan, terutamanya dengan pengambilalihan berjaya Lewis Energy Colombia, kini memfokuskan perhatian ke arah meningkatkan portfolio sumur-sumur pengeluaran.

LNG Energy baru-baru ini mengumumkan nya, menandakan tahun yang menjanjikan dengan tonggak prestasi operasi dan kewangan yang signifikan.

Syarikat mengharapkan untuk mencapai kadar pengeluaran kasar antara 40 juta kaki padu setara sehari (MMcfe/d) dan 44 MMcfe/d pada 2024, yang dijangka akan menjana EBITDA antara AS$33 juta dan AS$39 juta, dengan menganggap purata harga gas AS$7.50 setiap ribu kaki padu (Mcf).

LNG Energy Group telah mengenal pasti lebih 20 prospek yang memegang lebih 1 trilion kaki padu sumber berpotensi dan dengan belanjawan penerokaan dan pembangunan $10-$12 juta, syarikat merancang kempen kerja semula lima hingga enam sumur dan membor satu sumur pembangunan serta dua hingga empat sumur penerokaan pada 2024.

Usaha-usaha ini dijangka meningkatkan pengeluaran secara mendadak sehingga 15% tahun ke tahun ke 22 MMcfe/d bersih.

LNG Energy Group juga merancang untuk memanfaatkan kontrak ambil-atau-bayar yang sudah ada, yang mempunyai harga jualan gas asli purata terkunci AS$7.50 setiap ribu kaki padu ($/Mcf) untuk isi padu 18.1 juta kaki padu sehari (MMcf/d). Margin bersih operasi dijangka antara $5.40 hingga $5.50/Mcfe.

Kontrak-kontrak ini sangat penting, memandangkan harga gas Colombia yang tiga kali lebih tinggi daripada rujukan Henry Hub dan harga AECO dan keupayaan LNG Energy Group untuk menjamin harga purata AS$8.40/Mcf, dan menjangka AS$7.50/Mcf untuk 2024 mewakili premium yang ketara kepada harga gas AS dan menggariskan kelebihan saingan yang ditawarkan kontrak-kontrak ini.

juga baru-baru ini penilaian simpanan tahun akhir 2023nya, yang mendedahkan peningkatan ketara 26% dalam nilai NPV10 sebelum cukai untuk simpanan Terbukti ditambah Mungkin kepada AS$306 juta, atau C$2.67 sesaham.

Nilai simpanan Terbukti (1P) mencapai AS$171 juta (C$1.49 sesaham), manakala simpanannya Terbukti ditambah Mungkin ditambah Mungkin (3P) meningkat kepada AS$577 juta (C$5.04 sesaham).

Menjelang akhir 2023, indeks hayat simpanan syarikat 1P adalah 7.9 tahun, dan simpanan 2P adalah 14.3 tahun. Selain itu, dalam tempoh tiga tahun terakhir, LNG Energy telah mengekalkan nisbah penggantian simpanan bersih 193% pada asas 1P dan 336% pada asas 2P, menunjukkan pertumbuhan simpanan dan prospek kelestarian yang kukuh. Syarikat menganggarkan ia boleh menghasilkan pada kadar semasa selama hampir 8 tahun dengan simpanan terbuktinya dan lebih 14 tahun dengan simpanan terbukti dan mungkin.

“Harga pasaran semasa saham biasa Syarikat mewakili diskaun yang ketara kepada NPV10 untuk simpanan 1P yang adalah C$1.49 sesaham,” kata Pablo Navarro, LNG Energy’s Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif. “Syarikat mempunyai indeks hayat simpanan 7.9 tahun pada asas 1P dan nisbah penggantian simpanan bersih 193% pada asas 1P. Simpanan ini terletak di tanah milik yang mewakili kurang daripada 2% jumlah tanah milik kami dan kami berharap melancarkan set aktiviti 2024.”

Dengan pengalaman lebih 40 tahun dalam gas asli dan lebih 17 tahun operasi di Colombia, LNG Energy Group memahami cara untuk berkembang di bidang kuasa antarabangsa dan berada dalam kedudukan yang baik untuk memimpin peralihan negara.

.

Penafian

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak mempunyai sekuriti syarikat-syarikat yang dinyatakan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan disokong oleh, LNG Energy Group Corp. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada LNG Energy Group Corp.’s Digi

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.