Kadar Insurans Kereta Meningkat Menyebabkan Penurunan Harga Kereta Kurang Ketara

automotive
(SeaPRwire) –  

Harga kereta di Amerika Syarikat mula menurun daripada paras tertinggi semasa pandemik, namun pengguna seperti Darin Davis kini menghadapi cabaran kewangan baharu: kadar insurans kereta yang meningkat mendadak. Apabila Davis, seorang ejen hartanah berusia 56 tahun dari Dallas, memperbaharui insurans untuk kereta Cadillac XT4 barunya, beliau terpaksa membayar premium hampir dua kali ganda, yang mengurangkan kegembiraan memiliki kereta baharu.

Walaupun harga kereta kini stabil disebabkan pengurangan gangguan rantaian bekalan, kadar insurans pula meningkat mendadak, dengan sesetengah polisi kini mewakili lebih daripada suku jumlah kos pemilikan kenderaan. Gabungan faktor seperti kos pembaikan yang lebih tinggi untuk kenderaan kompleks dan kerosakan akibat bencana alam yang lebih teruk disebabkan perubahan iklim telah menyumbang kepada kenaikan insurans ini.

Ketidakseimbangan pasaran automotif ini menimbulkan dilema buat pengguna dan pembuat dasar. Walaupun Indeks Harga Pengguna meningkat 3.5%, kos insurans kereta pula meningkat sebanyak 22.2%, merupakan peningkatan terbesar sejak tahun 1970-an. Ketika harga kereta baharu dan terpakai mula sederhana, peniaga kini menawarkan insentif lebih banyak kepada pembeli, namun perbelanjaan insurans kini menjadi halangan utama buat pengguna yang prihatin dengan belanjawan.

Menurut Kelley Blue Book, kadar insurans kini merangkumi bahagian lebih besar daripada jumlah kos pemilikan kenderaan, dijangka meningkat daripada 16% ke 26% untuk kereta kecil dan daripada 13% ke 20% untuk SUV kecil antara tahun 2019 hingga 2024. Faktor seperti kadar kemusnahan kenderaan yang lebih tinggi, masa pembaikan yang lebih lama disebabkan kekurangan mekanik, serta penggunaan komponen elektronik yang lebih meluas dalam kereta moden menyumbang kepada peningkatan premium insurans.

Inovasi dalam pembuatan kereta, seperti proses gigacasting Tesla, juga mempengaruhi kos insurans. Walaupun kaedah ini boleh mengurangkan perbelanjaan pengeluaran, ia sering kali menyebabkan kos pembaikan lebih tinggi bagi kenderaan yang rosak, lantas menyumbang kepada kenaikan kadar insurans.

Sementara pengguna berdepan dengan peningkatan perbelanjaan insurans ini, sesetengah mengambil langkah penjimatan seperti menggabungkan polisi atau meningkatkan caj perletakan. Walau bagaimanapun, implikasi meluas peningkatan insurans ini merangkumi cabaran tambahan buat pembuat dasar dalam mengekang kadar inflasi secara keseluruhan di ekonomi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.