Kajian AXA: Warga emas Hong Kong menikmati kesihatan minda yang lebih baik, namun bimbang tentang cabaran kewangan dan kesihatan

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 16, 2023 — AXA Hong Kong dan Macau (AXA) hari ini telah mengeluarkan hasil fasa keempat kajian tahunan AXA Study of Mind Health and Wellbeing 2023 (Kajian) yang menilai keadaan kesihatan minda[1] di seluruh dunia. Kajian itu mendedahkan bahawa generasi perak di Hong Kong (orang berusia 50 tahun ke atas) menikmati kesihatan minda keseluruhan yang lebih baik berbanding penduduk amnya, walaupun masih terdedah kepada tekanan kewangan yang ketara.

Ketidakselamat kewangan: penghalang utama kepada kesihatan minda

Hong Kong mengalami penuaan yang pesat dengan generasi perak membentuk lebih daripada satu daripada tiga penduduk Hong Kong menjelang 2046[2]. Menurut Kajian, 30% responden berusia 50 tahun ke atas berada dalam keadaan berkembang, berbanding hanya 20% penduduk amnya. Kajian juga menunjukkan tahap tekanan yang lebih rendah dalam kalangan kumpulan ini, dengan 38% responden perak mengalami tekanan sederhana hingga melampau dalam tahun lepas, berbanding 53% responden Hong Kong keseluruhannya.

Walau bagaimanapun, ketidakselamat kewangan kekal sebagai penghalang utama kepada kesihatan minda kumpulan perak. Kenaikan harga dan kos sara hidup (78%), penyakit (69%) dan ketidakpastian ekonomi (68%) dikenal pasti sebagai tiga isu utama yang memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan emosi mereka. Sementara itu, hanya dua daripada lima (41%) perak merasa selamat tentang masa depan kewangan mereka, dan kurang daripada setengah (44%) percaya mereka mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

Sally Wan, Ketua Pegawai Eksekutif, AXA Greater China, berkata, “Memandangkan masyarakat kita semakin menua, terdapat keperluan mendesak untuk perlindungan yang menangani cabaran kewangan dan kesihatan yang dihadapi oleh warga emas. Sebagai rakan sepanjang hayat kepada pelanggan kami, kami komited untuk menangani cabaran ini dengan pandangan inovatif dan proaktif dalam merekabentuk produk dan perkhidmatan kami. Ini termasuk ‘JoyAhead Immediate Annuity Plan’ untuk menjamin hayat persaraan mereka dan ‘CareForAll Critical Illness Plan’ untuk menyediakan perlindungan bagi keadaan kesihatan sedia ada. Penawaran ini bertujuan untuk memenuhi keperluan komuniti perak yang semakin berkembang dan memberi mereka ketenangan fikiran ketika memasuki babak baru dalam hidup.”

Meningkatkan kesihatan fizikal: jurang wujud antara aspirasi dan tindakan

Kajian juga meneliti tahap penglibatan responden dalam aktiviti fizikal yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan kesihatan minda seseorang. Di kalangan perak di Hong Kong, hanya 30% secara kerap menghabiskan lebih 150 minit aktiviti sederhana setiap minggu. Tidak hairanlah, 43% perak yang bersenam secara kerap berada dalam keadaan berkembang, berbanding 25% mereka yang tidak.

Sebaliknya, apabila diminta tentang “cita-cita besar” mereka, setengah (50%) perak berhasrat untuk mencapai kesihatan fizikal yang sempurna, mendedahkan jurang antara aspirasi dan tindakan dalam meningkatkan kebajikan fizikal.

Cabaran kesihatan mental tidak boleh diabaikan

Selain itu, walaupun mencatat pencapaian yang lebih tinggi dari segi kesihatan minda keseluruhan, komuniti perak tidak terkecuali daripada cabaran kesihatan mental yang menimpa orang dari pelbagai usia. Menurut Kajian, 15% perak di Hong Kong kini mengalami bentuk keadaan kesihatan mental. Di kalangan responden ini, bagaimanapun, hanya 39% mendapatkan bantuan profesional, manakala 59% memilih untuk menguruskan keadaan mereka sendiri atau tidak menguruskannya sama sekali.

Sally Wan berkata, “AXA meletakkan penekanan yang besar terhadap kesejahteraan mental masyarakat. Sebagai penanggung insurans yang bertanggungjawab, kami berusaha untuk menyumbang kepada kesejahteraan holistik bagi pelanggan dan masyarakat di Hong Kong. Melalui inisiatif seperti menganjurkan seminar kesihatan mental, menganjurkan acara ‘AXA BetterMe Weekend’, dan menaja ‘Green Power Hike’ yang akan datang, kami secara aktif melibatkan diri dengan masyarakat untuk meningkatkan kesedaran tentang kesejahteraan mental dan fizikal. Usaha ini menggambarkan komitmen kami untuk menyokong orang dari pelbagai latar belakang melalui tindakan nyata.

[1] Laporan ini menggunakan istilah kesihatan minda daripada kesihatan mental untuk menekankan objektif positif kajian yang bertujuan untuk membantu menghapuskan stigma yang masih berkaitan dengan penyakit mental

[2] Sumber: Jabatan Senarai dan Statistik. Angka sementara pertengahan 2023 sehingga 15 Ogos 2023.

 

Mengenai Kajian Kesihatan Mind dan Kesejahteraan AXA (Kajian Kesihatan Mind AXA)

Kajian Kesihatan Mind AXA ialah kajian tahunan tentang kesihatan mind dan kesejahteraan untuk menilai keadaan kesihatan mind semasa di seluruh dunia, dan untuk memberikan individu dan perniagaan dengan wawasan dan nasihat yang diperlukan untuk mempromosikan kesihatan mind positif.

Kajian Kesihatan Mind AXA 2023 telah diadakan bekerjasama dengan IPSOS antara September dan Oktober 2022 melalui soal selidik dalam talian dan temu bual dalam talian di kalangan jumlah keseluruhan 30,000 responden berusia antara 18 hingga 74 tahun di 16 rantau Eropah, Amerika dan Asia, iaitu Perancis, UK, Jerman, Sepanyol, Itali, Ireland, Belgium, Switzerland, Turki, AS, Mexico, China daratan dan Hong Kong, Jepun, Thailand dan Filipina.

Di Hong Kong, sejumlah 2,336 responden berusia antara 18 hingga 74 tahun telah disoal selidik.

Mengenai AXA Hong Kong dan Macau

AXA Hong Kong dan Macau adalah ahli kumpulan AXA, penanggung insurans terkemuka dengan kehadiran di 51 pasaran dan melayani 93 juta pelanggan di seluruh dunia. Matlamat kami adalah untuk bertindak demi kemajuan manusia dengan melindungi apa yang penting.

Sebagai salah satu penanggung insurans paling pelbagai di Hong Kong, kami menawarkan penyelesaian bersepadu di peringkat Hayat, Kesihatan dan Insurans Am. Kami adalah penyedia Insurans Am yang terbesar dan penyedia utama Faedah Kesihatan dan Pekerja. Matlamat kami bukan sahaja menjadi penanggung insurans untuk menyediakan perlindungan menyeluruh kepada pelanggan kami, tetapi juga rakan holistik kepada individu, perniagaan dan masyarakat yang kami berkhidmat. Pada inti komitmen perkhidmatan kami adalah inovasi berterusan produk & perkhidmatan dan penambahbaikan pengalaman pelanggan, yang dicapai melalui mendengar dengan aktif keperluan pelanggan kami dan melabur dalam teknologi serta transformasi digital.

Kami memeluk tanggungjawab kami untuk menjadi pemangkin kuasa terhadap perubahan iklim dan kuasa untuk kebaikan untuk mencipta nilai bersama bagi masyarakat kami. Kami bangga menjadi yang pertama menyentuh pentingnya kesihatan mental melalui pelbagai produk dan perkhidmatan serta kajian ikonik pemikiran. Strategi Kelestarian keseluruhan kami, dengan penekanan terhadap strategi iklim dan komitmen kepelbagaian biologi, dibangunkan berdasarkan cadangan TCFD. Kami komited untuk mengintegrasikan faktor-faktor alam sekitar, sosial dan tadbir urus di seluruh perniagaan kami dan berusaha untuk menyumbang ke arah masa depan lestari melalui 3 peranan yang berbeza – sebagai pelabur, penanggung insurans dan syarikat teladan.

MAKLUMAT BERITA INI TERSEDIA DI LAMAN WEB AXA:

MAKLUMAN PENTING DAN PERNYATAAN BERHATI-HATI MENGENAI PERNYATAAN MASA DEPAN

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Beberapa pernyataan yang dinyatakan di sini mungkin merupakan pernyataan masa depan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, ramalan atau menunjukkan peristiwa, trend, rancangan atau objektif masa depan. Kepercayaan berlebihan tidak harus diberikan kepada pernyataan tersebut kerana, oleh sifatnya, ia tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta boleh dipengaruhi oleh faktor lain yang boleh menyebabkan hasil sebenar AXA berbeza secara material daripada yang disampaikan atau disiratkan dalam pernyataan masa depan. Sila rujuk Bahagian 4 – “Faktor risiko dan pengurusan risiko” Laporan Tahunan AXA