Kajian Baharu Dedah Bank Bergelut untuk Capai Keutamaan, Memenuhi Jangkaan Pelanggan Terhalang oleh Cabaran Pemodenan Teknologi dan Kekurangan Piawaian Industri

  • Kajian global baharu mendedahkan jurang yang ketara antara keutamaan yang dinyatakan oleh eksekutif perbankan yang disoal selidik dan pelanggan yang mereka layani
  • 70% daripada eksekutif perbankan menunjukkan bahawa kewangan terbenam sama ada teras atau pelengkap kepada strategi perniagaan mereka, namun hanya 20% pada masa ini menawarkan penyelesaian kewangan terbenam
  • Cabaran privasi dan keselamatan ekosistem dinyatakan sebagai dua halangan teratas untuk inovasi

ARMONK, N.Y. dan FRANKFURT, Jerman, 14 Sept. 2023 – Institut Nilai Perniagaan (IBV) IBM (NYSE: IBM), dengan kerjasama Rangkaian Seni Bina Industri Perbankan (BIAN) dan Red Hat, hari ini mengeluarkan penemuan daripada kajian global baharu yang mendedahkan jurang ketara antara keutamaan yang dinyatakan oleh eksekutif perbankan yang disoal selidik dan pelanggan yang mereka layani. Kajian ini meneliti bagaimana pelanggan terlibat dengan dunia digital dan bagaimana bank melabur dalam kewangan terbenam untuk menjadi sebahagian daripada perjalanan kewangan yang dialami oleh pengguna pada platform pilihan mereka.

Kewangan Terbenam: Mencipta Bank Di Mana-Mana, Setiap Hari merinci penemuan daripada respons lebih 1,000 pemimpin industri perbankan dan lebih 12,000 pengguna di lima benua.

Kewangan terbenam adalah integrasi produk dan penyelesaian kewangan dalam perjalanan pelanggan organisasi bukan kewangan dengan cara yang membantu menghapuskan geseran, dan akibatnya, memperkayakan pengalaman pelanggan. Lebih 70% daripada eksekutif industri yang disoal selidik menunjukkan bahawa kewangan terbenam sama ada teras atau pelengkap kepada strategi perniagaan mereka. Namun hanya 20% berkata mereka pada masa ini menawarkan penyelesaian kewangan terbenam.

“Bank sedang menghadapi pukulan berganda cabaran dengan tekanan datang daripada pesaing bukan tradisional seperti tekfins besar yang telah menetapkan standard baharu untuk jangkaan pelanggan dan bersemangat untuk memperdalam hubungan itu dan daripada pengawal selia yang mendesak untuk piawaian perbankan terbuka untuk melicinkan medan permainan dan mendorong lebih banyak persaingan,” kata Shanker Ramamurthy, Pengarah Pengurusan Global Perbankan & Pasaran Kewangan, Perundingan IBM. “Menubuhkan seni bina awan hibrid moden yang membolehkan akses mudah ke data di seluruh perusahaan, keupayaan untuk memanfaatkan potensi teknologi baru muncul seperti AI generatif, dan penyertaan dalam ekosistem rakan kongsi yang kukuh adalah sangat penting untuk strategi perbankan yang berjaya dalam industri hari ini.”

Walaupun 80% daripada semua pengguna yang disoal selidik pada masa ini lebih suka mendeposit gaji mereka dan menyimpan tabungan mereka di bank tradisional, 16% daripada responden global sudah selesa menerima pengalaman digital sepenuhnya dengan institusi tanpa cawangan. Ramai pengguna mencari tahap penglibatan yang lebih tinggi daripada institusi kewangan mereka dengan 79% daripada responden yang lebih muda terbuka untuk menerima pandangan tentang cara yang lebih baik untuk menjimat dan 75% terbuka untuk mendapatkan panduan tentang pelaburan.

Kedua-dua pemimpin perbankan dan pengguna menyatakan keselamatan sebagai keutamaan paling penting mereka tetapi pemimpin perbankan melebih-lebihkan kepentingan pembayaran antara rakan sebaya dan beli sekarang bayar kemudian (BNPL) berbanding dengan keutamaan yang dinyatakan oleh pengguna yang menetapkan pengalaman pelanggan yang baik sebagai keutamaan kedua tertinggi mereka, diikuti oleh fungsi dompet mudah alih dan ganjaran masing-masing.

Berdasarkan kajian itu, jurang dalam pemodenan infrastruktur teknologi, kekurangan piawaian antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) dan bahagian sumber yang dicurahkan untuk privasi dan keselamatan memperlahankan kemajuan menuju merealisasikan peluang perniagaan yang dikaitkan dengan platform kewangan terbenam dan berpotensi menghalang potensi teknologi eksponen, seperti AI generatif.

“Belum pernah lebih penting bagi bank untuk memberi tumpuan kepada bagaimana institusi kewangan dapat meningkatkan kelebihan daya saing dan memperbaiki pengalaman yang mereka berikan kepada pelanggan mereka. Penemuan daripada penyelidikan menunjukkan betapa banyak kerja yang perlu dilakukan oleh bank sebelum mereka dapat mencapainya,” kata Hans Tesselaar, Pengarah Eksekutif, BIAN. “Kami tahu daripada kerja yang kami lakukan dengan ahli kami, walau bagaimanapun, bahawa sebelum mereka melaksanakan perubahan sebenar kepada tawaran perkhidmatan mereka, mereka mesti dahulu mengatasi halangan yang disebabkan oleh kekurangan piawaian teknikal dan menerima pakai pendekatan perbankan tanpa teras kepada transformasi. Ini akan membantu industri mendapat manfaat daripada setiap perkembangan teknologi untuk mencipta bank masa depan.”

Laporan penuh boleh dimuat turun di sini.

Institut Nilai Perniagaan IBM, pemikir pemimpin IBM, menggabungkan penyelidikan dan data prestasi global dengan kepakaran daripada pemikir industri dan akademik terkemuka untuk memberi wawasan yang menjadikan pemimpin perniagaan lebih bijak. Untuk pemikiran kepimpinan kelas dunia yang lebih banyak, layari: www.ibm.com/ibv

Mengenai IBM
IBM adalah penyedia terkemuka AI perusahaan, seni bina awan hibrid, keselamatan dan wawasan ESG kepada sektor perkhidmatan kewangan global. Kecekapan industri yang mendalam, portfolio perkhidmatan dan penyelesaian yang luas, dan ekosistem rakan kongsi fintech yang kukuh, membolehkan kerjasama, inovasi, dan penciptaan dengan klien. Sebagai rakan kongsi dipercayai kepada bank, penanggung insurans, pasaran modal dan penyedia pembayaran, IBM membimbing institusi kewangan pada semua peringkat perjalanan transformasi digital mereka melalui Perundingan IBM dan memberikan infrastruktur, perisian dan perkhidmatan terbukti yang mereka perlukan melalui Teknologi IBM. Untuk maklumat lanjut, layari www.ibm.com/industries/financial-services.

Mengenai BIAN
Ditubuhkan pada 2008, Rangkaian Seni Bina Industri Perbankan (BIAN) adalah persatuan bebas, dimiliki ahli, bukan untung yang direka bentuk untuk membina dan mempromosikan rangka kerja seni bina umum untuk isu-isu interoperabiliti perbankan. Matlamat BIAN adalah untuk menentukan operabiliti dan definisi “sedia digunakan” untuk perkhidmatan IT dalam industri perbankan.

Komuniti lebih 80 ahli memberi tumpuan kepada mewujudkan lanskap perkhidmatan perbankan standard sambil memastikan definisi perkhidmatan, tahap butiran dan sempadan yang konsisten. Ini akan membantu bank mencapai pengurangan kos integrasi dan memanfaatkan seni bina perkhidmatan mikro.

Institusi kewangan, vendor perisian, perunding dan penyepaduan sistem, bersama dengan rakan teknologi, dijemput untuk menyertai persatuan dan memainkan peranan kerjasama dengan pemimpin industri lain dalam menentukan, membina dan melaksanakan platform perbankan generasi seterusnya.

Media Kontak

IBM
Mary Ellen Higgins
maryellen.higgins@ibm.com
781.789.1911

BIAN
Olivia Rashid, Hotwire
olivia.rashid@hotwireglobal.com
020 8875 4450