Kajian Baharu IAI Mendedahkan Manfaat Alam Sekitar daripada Peningkatan Kitar Semula Tin Aluminium Global

  • Kitar semula bekas minuman aluminium boleh menjimatkan 60 juta tan CO2e setahun menjelang 2030 di peringkat global
  • Kajian mengesahkan kadar kitar semula bekas aluminium sekurang-kurangnya 71%

LONDON, 14 Sept. 2023 — Satu kajian baru mengenai kitar semula bekas aluminium telah mengenal pasti bahawa 60 juta tan CO2e setahun boleh dijimatkan melalui kitar semula bekas minuman yang berkesan di peringkat global menjelang 2030. Kajian ini telah dibiayai oleh International Aluminium Institute dan dibiayai bersama oleh Emirates Global Aluminium, Crown Holdings, Australian Aluminium Council dan Novelis.

Hasil penilaian terkandung dalam laporan yang dihasilkan untuk IAI oleh perunding pengurusan global Roland Berger. Ia mencadangkan 25 tuas untuk meningkatkan kitar semula dan satu set cadangan strategik yang diberi keutamaan untuk memperbaiki kitar semula bekas aluminium bagi enam negara di Timur Tengah, Oceania dan Asia.

Penemuan dan cadangan adalah berdasarkan penilaian sistem pengurusan sisa bekas minuman di Australia, Kemboja, Korea Selatan, Thailand, Emiriah Arab Bersatu dan Vietnam.

Bersama-sama, negara-negara ini memberikan gambaran perwakilan tentang penggunaan bekas, pengumpulan, dan pemprosesan di negara dan budaya yang berbeza. Penilaian ini juga memberikan gambaran tentang aliran perdagangan serantau bekas minuman aluminium (UBC) terpakai di rantau Teluk dan Asia Pasifik – kedua-duanya hab perdagangan utama.

Bagi setiap enam negara, pelbagai aspek dianalisis termasuk skim pengurusan sisa dan peraturan, infrastruktur pengumpulan, kadar kitar semula dan pelupusan, jumlah yang dimasukkan ke pasaran, tren penggunaan, prestasi keseluruhan, perdagangan bekas minuman aluminium terpakai, aliran bahan dan sasaran masa depan.

Korea Selatan mempunyai kadar pemulihan tertinggi iaitu 96%. Ini diikuti oleh Vietnam 93%, Kemboja 90%, Thailand 86%, Australia 74%, EAU 33%.

Enam negara tersebut terbahagi kepada tiga kategori luas:

  • Negara yang bergantung kepada mekanisme pengumpulan bekas aluminium tidak formal (contohnya Thailand, Kemboja dan Vietnam). Mereka bergantung kepada pekerja tidak formal yang ramai. Oleh kerana bekas menjana pendapatan untuk sektor ini, negara-negara ini melaporkan kadar pemulihan yang tinggi.
  • Sistem maju (contohnya Australia, Korea Selatan). Ini bergantung kepada sistem pengurusan sisa yang kompleks seperti tanggungjawab pengeluar lanjutan (EPR) dan/atau sistem pulangan deposit (DRS).
  • Sistem peralihan (contohnya EAU). Di sini infrastruktur pengumpulan sebahagian besarnya sudah berkembang sepenuhnya tetapi tidak termasuk EPR mandatori atau sistem DRS yang berfungsi dengan baik.

Bekas aluminium terus menjadi pilihan pakej untuk industri alkohol dan minuman ringan dengan penggunaan global dijangka meningkat sebanyak 50 peratus antara 2020 dan 2030 (iaitu, daripada 420 hingga 630 bilion bekas setahun).

Marlen Bertram, Pengarah Senario dan Ramalan IAI, berkata: “Kajian komprehensif ini mengesahkan semula apa yang kami terbitkan pada 2022 – bahawa 71% atau lebih daripada semua bekas aluminium yang dimasukkan ke pasaran dikitar semula secara global. IAI telah menambah kerugian pemprosesan kepada data yang diserahkan oleh Roland Berger dan boleh mengesahkan bahawa 79% daripada semua bekas yang dimasukkan ke pasaran dalam enam negara ini secara kolektif berakhir dalam ingot kitar semula untuk kehidupan kedua.