Kajian IAI Baharu Dedahkan Manfaat Alam Sekitar daripada Peningkatan Kitar Semula Tin Aluminium Global

 • Kitar semula bekas minuman aluminium boleh menjimatkan 60 juta tan CO2e setahun menjelang 2030 di peringkat global
 • Kajian mengesahkan kadar kitar semula bekas aluminium sekurang-kurangnya 71%

LONDON, 14 Sept. 2023 — Satu kajian baru mengenai kitar semula bekas aluminium telah mengenal pasti bahawa 60 juta tan CO2e setahun boleh dijimatkan melalui kitar semula bekas minuman terpakai yang berkesan di peringkat global menjelang 2030. Kajian ini telah dikomisen oleh International Aluminium Institute dan dibiayai bersama oleh Emirates Global Aluminium, Crown Holdings, Australian Aluminium Council dan Novelis.

Hasil penilaian terkandung dalam laporan yang dihasilkan untuk IAI oleh perunding pengurusan global Roland Berger. Ia mencadangkan 25 tuas untuk meningkatkan kitar semula dan satu set cadangan strategik yang diberi keutamaan untuk meningkatkan kitar semula bekas aluminium bagi enam buah negara di Timur Tengah, Oceania dan Asia.

Penemuan dan cadangan adalah berdasarkan penilaian sistem pengurusan sisa bekas di Australia, Kemboja, Korea Selatan, Thailand, Emiriah Arab Bersatu dan Vietnam.

Keenam-enam negara ini tergolong dalam tiga kategori luas:

 • Negara yang bergantung kepada mekanisme pengumpulan bekas aluminium tidak formal (contohnya Thailand, Kemboja dan Vietnam). Mereka bergantung kepada sejumlah besar pekerja tidak formal. Oleh kerana bekas menjana pendapatan untuk sektor ini, negara-negara ini melaporkan kadar pemulihan yang tinggi.
 • Sistem maju (contohnya Australia, Korea Selatan). Ini bergantung kepada sistem pengurusan sisa yang kompleks seperti tanggungjawab pengeluar lanjutan (EPR) dan/atau sistem pulangan deposit (DRS).
 • Sistem peralihan (contohnya EAU). Di sini infrastruktur pengumpulan sebahagian besarnya sudah berkembang sepenuhnya tetapi tidak termasuk EPR wajib atau sistem DRS yang berfungsi dengan baik.

Bekas aluminium terus menjadi pilihan pakej untuk industri alkohol dan minuman ringan dengan penggunaan global dijangka meningkat sebanyak 50 peratus antara 2020 dan 2030 (iaitu, daripada 420 hingga 630 bilion bekas setahun).

Marlen Bertram, Pengarah Senario dan Ramalan IAI, berkata: “Kajian komprehensif ini mengesahkan semula apa yang kami terbitkan pada 2022 – bahawa sekurang-kurangnya 71% daripada semua bekas aluminium yang dipasarkan dikitar semula secara global. IAI telah menambah kerugian pemprosesan kepada data yang diserahkan oleh Roland Berger dan boleh mengesahkan bahawa 79% daripada semua bekas yang dipasarkan dalam enam negara ini secara kolektif berakhir dalam ingot kitar semula untuk kehidupan kedua.

“Laporan ini mengetengahkan tuas penambahbaikan utama termasuk kesedaran yang lebih baik mengenai manfaat kitar semula bekas aluminium, pelaburan dalam infrastruktur dan aliran sisa berkualiti. Ia juga menunjukkan bagaimana industri kami boleh memainkan peranan penting dalam menyokong pelaksanaan skim yang akan membuat perbezaan berharga dalam meningkatkan kadar kitar semula bekas aluminium.

“Potensi pengurangan karbon kitar semula tidak boleh diremehkan. Kitar semula produk aluminium terpakai memainkan peranan besar dalam penyahkarbonan keseluruhan industri aluminium, kerana kitar semula produk-produk ini melepaskan 0.6 tan CO2e per tan berbanding 16.6 tan CO2e per tan untuk aluminium utama. Inilah sebabnya ahli IAI memberi tumpuan kepada strategi mereka untuk menyahkarbonkan pengeluaran aluminium utama mereka dan meningkatkan penggunaan skrap aluminium, dengan itu mengurangkan pembuangan produk aluminium ke tapak pelupusan selepas digunakan.”

Intipati kajian termasuk:

 • Thailand mempunyai kadar pemulihan bekas ke bekas yang terbaik daripada yang terlibat, pada 78% bekas yang dipasarkan – tetapi 14% bekas masih pergi ke tapak pelupusan.
 • Di EAU, 67% bekas pergi ke tapak pelupusan. Daripada semua bekas yang dipasarkan, 20% digunakan untuk kitar semula bekas ke bekas.
 • Vietnam sektor tidak formal menghasilkan skrap berkualiti tinggi tetapi mempunyai kadar kitar semula bekas ke bekas hanya 1%. Sebanyak 92% bekas yang dipulihkan selanjutnya pergi ke produk “bukan C2C”.
 • Korea Selatan telah mempunyai sistem EPR selama lebih daripada 20 tahun dan mempunyai kadar pemulihan tertinggi 96% di kalangan negara yang dikaji. Hanya 37% bekas yang dipasarkan dipulihkan untuk pengeluaran kepingan bekas – kadar yang agak rendah untuk negara dengan infrastruktur dan kapasiti kitar semula bekas yang mapan.
 • Australia sudah mempunyai skim EPR sukarela, dan skim DRS (kini di enam negeri daripada lapan dan dijangka di dua lagi), yang membantu mencapai kadar pemulihan 74%. Disebabkan kekurangan kapasiti kitar semula tempatan, semua bekas dieksport, 48% untuk kitar semula bekas ke bekas.
 • Kemboja melaporkan kadar pengumpulan dan pemulihan yang tinggi – pengumpulan dilakukan oleh sektor tidak formal yang sangat bergantung kepada skrap untuk pendapatan. Kemboja tidak mempunyai kapasiti kitar semula domestik dan bekasnya kebanyakannya dikitar semula ke dalam produk bukan bekas.

Abdulnasser Ibrahim Saif Bin Kalban, Ketua Pegawai Eksekutif Emirates Global Aluminium, menyatakan bahawa “Aluminium adalah bahan penting untuk pembangunan masyarakat yang lebih mampan. Ia memerlukan jauh kurang tenaga untuk mengitar semula aluminium berbanding menghasilkan logam baru, tetapi terlalu banyak masih berakhir di tapak pelupusan. Kita mesti membangunkan budaya memisahkan aluminium seperti bekas minuman terpakai, dan infrastruktur untuk mengitar semulanya. Kami telah membuat kemajuan tetapi masih banyak yang perlu dilakukan dan Emirates Global Aluminium akan memainkan peranannya. Kami sedang membangunkan kemudahan kitar semula, dan di EAU kami bekerjasama dengan pembuat bekas, pengeluar minuman dan syarikat pengurusan sisa untuk mempromosikan kitar semula aluminium dalam masyarakat.”

Marghanita Johnson, Pengarah Eksekutif Majlis Aluminium Australia, berkata: “Kajian ini menunjukkan bahawa walaupun dengan dasar dan infrastruktur kitar semula yang maju di Australia terdapat peluang untuk berbuat lebih baik – dan terdapat tindakan yang boleh diambil secara individu dan kolektif untuk membantu meningkatkan kadar kitar semula bekas, mengurangkan pencemaran, dan meningkatkan kadar kitar semula bekas ke bekas.”

Sandrine Duquerroy-Delesalle, Pengarah, Kelestarian & Hal Ehwal Luar di Crown, berkata: “Kemampuan kitar semula bekas minuman aluminium yang unggul terus menjadi inspirasi kepada kami untuk meningkatkan kesedaran dan mendorong tindakan kolektif untuk mencapai matlamat kitar semula global.”