Kajian Universiti Lingnan mendedahkan wakilan tidak adil buruh rumah tangga asing dalam kes penganiayaan media Cina

(SeaPRwire) –

HONG KONG, 13 November 2023 – Kebanyakan laporan media berbahasa Cina mengenai pekerja rumah tangga warga asing (PRWA) di Hong Kong gagal melaporkan penganiayaan mereka secara faktual, bebas dan kritis, dan lebih memfokuskan pada unsur sensasi berbanding akar masalah yang lebih dalam yang berkaitan dengan kuasa dan interaksi gender, kaum, etnik dan kelas, menurut kajian terbaru oleh Universiti Lingnan di Hong Kong. Cerita berita ini menjauhkan masyarakat daripada penderitaan PRWA, menguatkan ketidaksetaraan, dan menghalang sebarang perbincangan yang mungkin membawa kepada dasar, amalan dan kesedaran yang lebih baik.

Bermula 1974, kerajaan Hong Kong membenarkan penduduknya menggaji pekerja rumah tangga asing, menyebabkan peningkatan PRWA dari Filipina. Dengan perkembangan kelas pertengahan di Hong Kong dan permintaan yang meningkat untuk pembantu rumah tangga waktu penuh, bilangan PRWA meningkat daripada 21,500 pada 1982 ke lebih 385,000 pada 2020, kira-kira 5% daripada jumlah penduduk. Walau bagaimanapun, walaupun bilangan mereka semakin meningkat sejak lima dekad lalu dan sumbangan ketara kepada keluarga tempatan, kebanyakan PRWA di Hong Kong masih terdedah kepada prejudis dan penganiayaan, seperti “muijai” atau amah beberapa dekad lalu. Satu kaji selidik yang dijalankan oleh NGO Mission for Migrant Workers pada 2017 mendedahkan bahawa bilangan responden PRWA yang melaporkan penganiayaan fizikal (18% responden) atau seksual (6%).

Untuk memahami representasi media berbahasa Cina terhadap PRWA di Hong Kong, dan maknanya yang lebih luas serta kesannya terhadap persepsi masyarakat terhadap isu PRWA, Prof Janet Ho Nga-man, Ketua Jabatan Bahasa Inggeris dan Prof Andrew Sewell, Profesor Madya Jabatan Bahasa Inggeris Universiti Lingnan di Hong Kong, melancarkan projek menganalisis laporan kes penganiayaan PRWA dalam media berbahasa Cina. Mereka membaca 398 laporan yang diterbitkan antara 2010 hingga 2019 dalam tiga akhbar berbahasa Cina yang popular, dan meneliti representasi diskursif pelaku dan mangsa dalam laporan tersebut. Kajian ini meletakkan wacana media dalam kerangka sosiologi yang lebih luas untuk menekankan peranan pentingnya, dan menekankan keserapan isu PRWA. Kajian ini disokong oleh Skim Pra-Kerjaya Majlis Penyelidikan

Untuk memahami hubungan antara isu seperti diskriminasi, ketidakseimbangan kuasa, dan penganiayaan dalam konteks sosialnya, Profesor Ho dan Profesor Sewell menggunakan alat konseptual kawalan sosial dan ketidaksetaraan struktur. Kawalan sosial merujuk kepada proses, pendekatan dan sumber daya untuk memaksakan ketertiban ke atas individu, supaya tingkah laku mereka selari dengan norma dan jangkaan moral. Ketidaksetaraan struktur boleh berlaku dalam bentuk pengeksploitan, penembusan, pecahan dan penyingkiran.

Kajian itu mengenal pasti tiga perkara penting cara PRWA dan majikan mereka dilukiskan secara diskursif dalam laporan berita. Pertama, laporan cenderung membebaskan pelaku dan menyalahkan mangsa. Ini secara tidak terhindarkan menyumbang kepada ketidakseimbangan kuasa dan penyingkiran PRWA yang lebih lanjut. Sebagai contoh, dalam kes keganasan fizikal, sifat peribadi positif (isteri yang bertanggungjawab) atau faktor sumbangan (tekanan emosi dan gangguan mental majikan) kerap ditekankan, menunjukkan pembebasan pelaku. Laporan juga cenderung memfokuskan kepada sifat peribadi negatif (malas atau tidak cekap) atau faktor sumbangan (prestasi yang tidak memuaskan), mendedahkan penyalahan mangsa yang meluas. Apabila pembebasan pelaku dan penyalahan mangsa berfungsi secara serentak, keganasan penganiayaan akan dikurangkan, dan kedudukan PRWA akan lebih terdedah.

Kedua, melalui naratif, media memberi cerita rangka pemahaman kognitif yang familiar, menggalakkan pembaca untuk menyandarkan punca penganiayaan kepada kekurangan yang dirasakan PRWA. Sebagai contoh, ibu tertekan kerana anak-anaknya bersekolah, dan pembantu rumah tangga malas, jadi ibu menganiaya pembantu rumah tangga secara fizikal. Ini sehingga satu tahap menggalakkan penilaian moral dan melegitimasi penganiayaan PRWA.

Perkara ketiga utama dalam laporan media ini ialah sensasi – menyajikan maklumat untuk menarik perhatian pembaca dan memprovokasi tindak balas emosi. Sebagai contoh, dalam kes penganiayaan seksual kebanyakan laporan media memasukkan perincian terperinci, sehingga ia terbaca seperti cerita erotik atau sensasi. Naratif yang terlalu disederhanakan dan seksual ini secara tidak terhindarkan menyampaikan isu dan orang yang terlibat dengan cara yang salah, meningkatkan ruang untuk pembebasan pelaku dan penyalahan mangsa, serta memperkukuhkan stereotaip yang merosakkan dan ketidaksetaraan struktur.

Kajian itu mencatat cara penganiayaan PRWA dirangka dalam laporan berita berbahasa Cina Hong Kong, dan representasi diskursif kedua-dua pelaku dan mangsa menyumbang kepada stereotaip masyarakat terhadap PRWA, serentak mengekalkan hubungan dominasi majikan, serta kawalan sosial dan ketidaksetaraan struktur, yang kemudiannya menetapkan landasan untuk penganiayaan rumah tangga berterusan. Malahan, pengecualian sosial dan stigmatisasi terhadap Filipina dan Indonesia masih biasa di Hong Kong.

Laporan itu juga menekankan keperluan penyelidik berhubung dengan wartawan dan orang ramai untuk mencabar representasi negatif dan memerangi diskriminasi. Walaupun media perlu memikirkan pembacanya, ia perlu bertanggungjawab untuk pemahaman masyarakat yang lebih baik terhadap penganiayaan PRWA dan memudahkan dasar, amalan dan kesedaran yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)