Kanada Memberi Rio Tinto $18 Juta untuk Memproses Besi Hijau

Rio Tinto Stock

(SeaPRwire) –   (NYSE: RIO) mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah menjamin C$18 juta ($13 juta) pembiayaan daripada kerajaan Kanada untuk mengurangkan pemprosesan bijih besi operasi di Labrador West.

Pembiayaan daripada Tabung Ekonomi Rendah Karbon kerajaan akan meningkatkan Syarikat Bih Besi Kanada (IOC), anak syarikat Rio Tinto, ketika ia bekerja untuk mengurangkan bergantung kepada minyak berat semasa pengeluaran bijih besi dan pelet.

Rio Tinto mendedahkan bahawa sumbangan kerajaan menutup kira-kira 25% daripada jumlah kos projek, dengan IOC membiayai baki pelaburan.

Pelaksanaan projek akan bermula pada separuh kedua tahun ini, dengan penyelesaian dijangka pada separuh pertama 2025. Inisiatif itu melibatkan pemasangan peralatan baru yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau berkaitan dengan pemprosesan bijih besi.

Sebagai salah satu pengeluar bijih besi terkemuka di dunia, Rio Tinto menjangka pengurangan kira-kira 2.2 juta tan pelepasan gas rumah hijau sepanjang jangka hayat projek.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.