KANADIAN MERASA KURANG PESIMISTIK TENTANG KEDUDUKAN KEWANGAN MEREKA, BERMINAT MENUNGGU PENGURANGAN KADAR UNTUK MASUK SEMULA KE PASARAN PERUMAHAN

75 2 CANADIANS FEELING LESS PESSIMISTIC ABOUT THEIR FINANCIAL POSITIONS, EAGERLY EYING RATE CUTS TO REENTER HOUSING MARKET
  • Hampir dua daripada lima warga Kanada percaya bahawa Kanada kini berada dalam kemelesetan.
  • Walaupun ketidakpastian ekonomi, lebih ramai warga Kanada pada suku pertama 2024 berasa mereka berada dalam kedudukan kewangan yang lebih baik berbanding setahun lalu berbanding suku keempat 2023.
  • Lebih ramai warga Kanada merancang untuk menunggu sehingga kadar faedah turun untuk membeli atau menjual rumah atau harta berbanding suku keempat 2023.
  • Hanya suku daripada warga Kanada berasa selesa dengan pakar berkemahiran menggunakan AI untuk menyokong perkhidmatan mereka – tetapi mengatakan pendidikan adalah kunci untuk penerimaan.

(SeaPRwire) –   TORONTO, 4 April 2024 – Warga Kanada masih merasakan bayang-bayang kemungkinan kemelesetan dan bebanan kadar faedah tinggi ke atas kebiasaan perbelanjaan harian mereka. Walau bagaimanapun, bilangan yang semakin meningkat mengatakan mereka berasa mereka berada dalam kedudukan kewangan yang lebih baik berbanding setahun lalu.

Dye & Durham Logo (CNW Group/Dye & Durham Limited)

Menurut Laporan Pulse Kanada oleh Dye & Durham untuk suku pertama 2024, yang mewawancarai 1,015 warga Kanada mengenai trend ekonomi, teknologi dan hartanah melalui Angus Reid Forum, penangguhan potongan kadar faedah yang berterusan telah membawa lebih daripada suku warga Kanada menyatakan niat untuk menunggu keadaan pinjaman yang lebih baik untuk turun sebelum terlibat dalam urusan hartanah. Walau bagaimanapun, potongan kadar faedah yang dijangka pada beberapa bulan akan datang, disertai dengan optimisme warga Kanada mengenai keadaan kewangan mereka, menunjukkan bahawa aktiviti di pasaran hartanah bersedia untuk berkembang dengan cepat sebaik sahaja kadar bermula menurun.

Keyakinan warga Kanada terhadap gambaran ekonomi 2024 semakin berpecah

Hampir empat daripada sepuluh (39%) warga Kanada mengatakan mereka percaya Kanada sudah berada dalam kemelesetan, naik daripada 31% pada suku keempat 2023 dan 32% pada suku ketiga 2023. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan ketara dalam optimisme terhadap kekuatan ekonomi jangka pendek dengan 20% responden percaya Kanada akan mengelak daripada kemelesetan sepenuhnya – naik dengan ketara daripada hanya 9% pada suku keempat 2023.

Walaupun kebimbangan kemelesetan berterusan, warga Kanada kurang pesimistik terhadap kewangan peribadi berbanding suku keempat 2023. Bilangan warga Kanada yang semakin meningkat (28%, naik daripada 20%), terutamanya di kalangan responden muda berusia 18-34 tahun (36%), berasa mereka berada dalam kedudukan kewangan yang lebih baik berbanding setahun lalu manakala bilangan warga Kanada yang berpandangan sebaliknya menurun (39%, turun daripada 44%). Walau bagaimanapun, kadar faedah tinggi terus memberi kesan yang besar ke atas perbelanjaan warga Kanada, merangkumi perbelanjaan harian sehingga perancangan persaraan. Responden menjangka meningkatkan perbelanjaan dalam semua kategori yang disoal selidik berbanding suku ketiga 2023, termasuklah beli runcit (87%), petrol (78%), insurans (kereta, 69%; rumah, 70%; kesihatan, 53%), sewa (58%) dan simpanan persaraan (36%) tahun hadapan berbanding tahun lalu.

“Warga Kanada semakin optimistik terhadap horizon kewangan mereka, meletakkan asas kukuh untuk pertumbuhan ekonomi dan peningkatan masa hadapan,” kata Martha Vallance, Ketua Pegawai Operasi, Dye & Durham. “Ramai yang dengan tidak sabar menanti kadar faedah yang lebih rendah untuk kembali terlibat dalam pasaran perumahan, dan jelas bahawa potongan kadar faedah yang dijangka pada separuh kedua 2024 akan menggalakkan permintaan tertangguh untuk perumahan. Lonjakan aktiviti ini mungkin mengakibatkan pasaran hartanah musim bunga yang lebih perlahan tetapi dengan cepat meningkat pada separuh kedua 2024, mengakibatkan pemulihan aktiviti untuk profesional berkaitan seperti peguam dan ejen hartanah.”

Potongan kadar faedah dijangka menjadi pemangkin kebangkitan semula pasaran hartanah

Pada suku pertama 2024, bilangan warga Kanada merancang untuk menunggu sehingga kadar faedah turun untuk membeli atau menjual rumah atau harta meningkat kepada 26%, naik daripada 21% pada suku keempat 2023. Pada masa yang sama, peratusan warga Kanada merancang untuk menjual kediaman utama dan membeli yang baru kekal stabil pada 12% manakala mereka yang ingin membeli rumah pertama dalam tahun hadapan secara beransur-ansur jatuh daripada 8% pada suku ketiga & keempat 2023 kepada 7% pada suku pertama 2024. Dengan jangkaan umum dalam pasaran tentang kemungkinan potongan kadar pada pertengahan 2024, warga Kanada bersedia untuk mengambil peluang dalam pasaran hartanah apabila kadar faedah menurun.

Persepsi warga Kanada kekal konsisten mengenai keseluruhan kemampuan membiayai rumah dengan 87% berasa ia kurang mampu dibayar berbanding setahun lalu, selari dengan dapatan pada suku ketiga 2023. Walaupun kepercayaan meluas ini, kesediaan warga Kanada untuk berpindah untuk mendapatkan perumahan yang lebih mampu dibayar kekal stabil dengan kira-kira separuh (53%) responden menunjukkan mereka akan mempertimbangkan berpindah ke bandar, negeri atau negara yang berbeza untuk tujuan ini, naik daripada 50% pada suku ketiga 2023.

Warga Kanada semakin selesa dengan AI Generatif tetapi memerlukan pemahaman lebih tentang penggunaan oleh pakar berkemahiran

Penggunaan alat AI Generatif di kalangan warga Kanada terus berkembang, dengan hampir separuh (45%) menguji alat seperti ChatGPT dan lain-lain untuk tujuan peribadi, dan satu pertiga (33%) untuk tujuan profesional. Tambahan pula, 39% mengatakan mereka telah menggunakan alat ini untuk keperluan peribadi dan profesional. Ini menandakan peningkatan ketara berbanding angka 36%, 24% dan 27% yang dicatatkan pada suku ketiga 2023 – peningkatan kira-kira 10% merentasi pelbagai kes penggunaan. Walau bagaimanapun, kekerapan penggunaan kekal agak stabil dengan peningkatan sedikit (satu hingga empat peratus) dalam responden menggunakan alat AI Generatif pada asas bulanan, mingguan atau harian sejak suku ketiga 2023.

Walaupun pengalaman peribadi yang semakin meningkat dengan AI, warga Kanada mengatakan mereka kekal berhati-hati tentang pakar berkemahiran memasukkan AI ke dalam perkhidmatan yang mereka berikan. Sebahagian besar responden menyatakan ketidakselesaan dengan profesional merentasi sektor, seperti doktor (62%), peguam (61%), ejen hipotek (51%) dan ejen insurans (52%), menggunakan AI untuk menyokong perkhidmatan mereka.

“Warga Kanada mendapat lebih banyak pendedahan tangan kepada AI, tetapi mereka masih berada pada peringkat awal kurva pembelajaran dengan keraguan yang meningkat tentang penggunaan AI apabila perkara penting,” kata David Nash, Ketua Produk, Dye & Durham. “Sebagai profesional undang-undang yang mempertimbangkan bagaimana AI boleh meningkatkan perkhidmatan harian mereka sambil kekal di sisi peraturan yang betul, komunikasi jelas dan pendidikan telus adalah penting dalam membantu pelanggan berasa selesa dengan manfaat yang boleh ditawarkan AI dalam perkhidmatan mereka.”

Pemahaman yang lebih baik tentang tepat bagaimana AI digunakan adalah kunci dalam membantu warga Kanada purata menjadi lebih selesa dengan pakar berkemahiran seperti peguam dan notari mengintegrasikan alat ini. Tiga daripada sepuluh (29%) responden mengatakan mereka akan lebih selesa mengetahui bahawa AI digunakan untuk menyokong profesional undang-undang tanpa sepenuhnya menggantikan mereka, manakala 28% menyatakan kenaikan keselesaan jika pengintegrasian sedemikian menurunkan kos secara ketara. Menjamin hasil/ketepatan yang lebih baik (26%), mempunyai keupayaan untuk memilih masuk atau keluar daripada AI digunakan dalam menyampaikan perkhidmatan mereka (25%) dan jika penggunaan AI jelas dijelaskan terlebih dahulu (25%) adalah faktor penting lain yang akan meningkatkan tahap keselesaan mereka.

Mengenai Laporan Pulse

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.