Kapasiti Penuh Grid Pembangkit Kuasa Fotovoltaik Terapung Terbesar di Kawasan Penambakan Arang Batu Wilayah Shandong, China

Oil and Gas 84 Megapixl Jitterbugg 1 Full Capacity Grid Connected Power Generation of the Largest Floating Photovoltaic Power Station in Coal Mining Subsidence Area of Shandong Province

(SeaPRwire) –   JINING, China, Jan. 25, 2024 — Pada Januari 13, projek tenaga suria 250 MW Contemporary Amperex (CATL) Yanzhou Fasa I, terletak di Daerah Yanzhou, Bandar Jining, telah disambungkan ke grid pada kapasiti penuh, menandakan penyelesaian dan operasi stesen tenaga suria terapung terbesar di kawasan penurunan penambangan arang batu Provinsi Shandong, yang boleh menyediakan 380 juta kWh “kuasa hijau” setiap tahun dan mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak kira-kira 165,700 tan.

“Semasa pelaksanaan projek, State Grid Jining Power Supply Company memberi sokongan penuh dengan gaya kerja mereka iaitu ‘tidak mengelakkan kesukaran, tidak meninggalkan sebarang perkara sehingga malam, dan berusaha untuk kecemerlangan dalam semua perkara’. Dong Zheyuan, timbalan pengarah urusan Contemporary Amperex Technology Co., Limited, memuji sepenuhnya perkhidmatan bekalan kuasa. Projek CATL Yanzhou Fasa I 250 MW tenaga suria merupakan projek sokongan penting projek tenaga baharu CATL di Bandar Jining, yang telah dimasukkan dalam peringkat ketiga projek asas tenaga suria dan angin berskala besar di negara ini. Projek ini merupakan sebahagian penting daripada projek asas penjanaan kuasa suria berskala besar 1.1 gigawatt CATL yang diperkenalkan oleh Bandar Jining. Ia dibina di atas 6,100+ mu permukaan air penurunan penambangan arang batu. Ia merupakan stesen tenaga suria terapung terbesar di kawasan penurunan penambangan arang batu Provinsi Shandong. Ia juga merupakan projek sokongan dan pemimpin utama untuk Provinsi Shandong mempercepatkan transformasi tenaga baharu dan lama dalam “Rancangan Lima Tahun ke-14”. Untuk memastikan sambungan grid projek tepat pada masa, State Grid Jining Power Supply Company telah menubuhkan kelas perkhidmatan khas untuk melaksanakan perkhidmatan panduan keseluruhan proses reka bentuk, kajian, semakan dan penambahbaikan skema akses, dan mengoptimumkan proses kerja siri ke dalam proses selari. Ia mengambil masa hanya 15 hari kerja daripada penyerahan laporan reka bentuk akses oleh pemilik projek sehingga pengeluaran kelulusan akses, yang 57% lebih pendek daripada had masa konvensional.

Untuk Yang Baru, Untuk Yang Hijau dan Untuk Masa Depan. Beberapa tahun kebelakangan ini, Jining telah berusaha keras untuk mempromosikan transformasi tenaga dan dengan giat membangunkan tenaga bersih seperti tenaga suria dan kuasa angin. Kawasan runtuhan penambangan arang batu dan kawasan pergunungan kini menjadi tanah subur untuk pembangunan tenaga baharu, dan penjanaan kuasa tenaga baharu telah mengekalkan trend pertumbuhan yang pesat. Syarikat Jining dengan aktif berusaha untuk menjadi pemacu, perintis dan pemimpin transformasi tenaga bersih dan rendah karbon. Digabungkan dengan sumber serantau taman, projek asas tenaga suria di kawasan penurunan penambangan arang batu Barat Daya Shandong, pembangunan tenaga suria seluruh daerah dan pembangunan tenaga baharu yang pesat di Jining, Syarikat Jining telah secara berperingkat melaksanakan projek perintis seperti sistem tenaga baharu tahap taman, sistem tenaga baharu bersepadu “angin dan solar penyimpanan dan penghantaran” empat dalam satu, tenaga suria teragih “pengaliran terpusat” dan “penyimpanan awan tenaga”, mencipta amalan demonstrasi inovasi “empat baharu” di kawasan Jining. Sehingga Disember 2023, Kapasiti pasang terpasang perkhidmatan tenaga baharu Syarikat telah melebihi 5 juta kilowatt, mencapai 5.19 juta kilowatt, dengan peningkatan 31.3% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

SUMBER State Grid Jining Power Supply Company

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.