Kawasan Baru Xixian Barat China menerajui dalam mengemudi landskap sains dan teknologi baharu

42 1 West China's Xixian New Area pioneers in navigating new sci-tech landscape

(SeaPRwire) –   Jawatankuasa Pentadbiran Xixian New Area

XI’AN, China, 26 Mac, 2024Shaanxi, sebuah wilayah yang terletak di barat China, terkenal dengan tapak sejarah yang kaya dan warisan budaya yang mendalam. Walau bagaimanapun, Xixian New Area, yang menghubungkan kawasan bandar utama di bandar-bandar Xi’an dan Xianyang, sedang menyegarkan gambaran wilayah pedalaman ini: Shaanxi sedang menjadi pencetus trend di China dari segi memperkasa pembangunan serantau berkualiti tinggi dengan inovasi sains dan teknologi.

Pada tahun 2021, Shaanxi melancarkan Platform Qinchuangyuan, sebuah asas dipacu inovasi yang komited untuk mewujudkan inkubator yang komprehensif dan memudahkan, pemecut bagi penggunaan pencapaian penyelidikan sains dan teknologi dan pencetus bagi penyepaduan rantaian bakat dan rantaian perindustrian untuk melonjakkan pembangunan serantau berkualiti tinggi, menurut Jawatankuasa Pentadbiran Xixian New Area.  

Sebagai kawasan baharu peringkat kebangsaan pertama di China yang menekankan pembangunan bandar inovatif, Xixian New Area telah ditubuhkan sebagai syarikat umum Platform Qinchuangyuan, yang sentiasa merangsang daya hidup pembangunan ekonomi serantau dengan mendalamkan pembaharuan di kawasan-kawasan utama dan melonjakkan kecekapan platform dipacu inovasi.

Pada tahun 2022, Shaanxi telah menguji tiga pembaharuan, membenarkan dan menyokong penyelidik sains dan teknologi di universiti komprehensif dan sains dan kejuruteraan peringkat wilayah untuk dapat mengubah pencapaian penyelidikan mereka kepada projek-projek pasaran, seterusnya merangsang daya usaha inovasi dan usahawan profesional sains dan teknologi.

Set dasar ini telah digunakan dengan meluas, dan telah membentuk perkhidmatan rantaian keseluruhan secara beransur-ansur untuk menggalakkan penggunaan pencapaian penyelidikan sains dan teknologi, menghasilkan hasil yang luar biasa di seluruh wilayah.

Selepas pelaksanaan dasar itu, jumlah transaksi teknologi yang dikontrakkan di wilayah tersebut telah bertambah lebih daripada 30 peratus selama tiga tahun berturut-turut.

Tahun lepas menyaksikan transaksi teknologi yang dikontrakkan di wilayah itu mencapai rekod tertinggi 412.076 bilion yuan, dan sejumlah 35,124 kontrak penggunaan teknologi tempatan, yang menyumbang 50.38 peratus daripada jumlah kontrak. Penggunaan tempatan bagi transaksi teknologi yang dikontrakkan adalah sebanyak 160.117 bilion yuan, menyumbang 38.86 peratus daripada jumlah perolehan.

Dengan bantuan Platform Qinchuangyuan, industri pembuatan berteknologi tinggi dan canggih seperti tenaga hidrogen, fotovoltaik, kenderaan rangkaian pintar, kenderaan khas, bioperubatan, mesin alat CNC dan aeroangkasa telah berkembang dengan pesat di Xixian New Area.

Pada akhir tahun 2023, bilangan perusahaan berteknologi tinggi kebangsaan dan bilangan firma sains dan teknologi sederhana dan kecil di kawasan itu masing-masing meningkat sebanyak 5.8 kali dan 5.5 kali berbanding dengan tahun 2021.

Di Xixian, beberapa permulaan teknologi sedang berkembang maju. Hanya dalam beberapa tahun, penilaian pasaran Sensecraft Technology dan Hydrotransformer telah masing-masing meningkat sebanyak 30 kali dan 120 kali. Firma seperti XiopmSpace telah mencapai kejayaan luar biasa dalam teknologi teras industri.

Kini, Xixian New Area telah menjadi enjin pembangunan Shaanxi dan bahkan barat laut China. Tahun lepas, KDNK kawasan itu meningkat sebanyak 7.9 peratus dari tahun ke tahun, 2.3 kali ganda daripada tempoh yang sama pada tahun 2017, manakala KDNK serantau per kapita berganda.

Semasa mencari pembangunannya sendiri yang pesat, Xixian New Area juga menggalakkan pembangunan serantau yang diselaraskan dengan mengoptimumkan susun atur pembangunan perindustrian dan menyokong bandar-bandar lain di Shaanxi.

Xixian New Area telah memulakan penubuhan Perikatan Pusat Promosi Inovasi Qinchuangyuan dengan sejumlah 13 pusat ahli di bandar-bandar dan industri merentasi Shaanxi, dan mengeluarkan sepuluh inisiatif untuk menggalakkan penyelarasan di kalangan bandar yang berbeza.

Laporan kerja kerajaan Shaanxi untuk tahun 2024 telah mencadangkan untuk memperkukuh lagi peranan utama inovasi dengan melaksanakan lapan tindakan utama inovasi sains dan teknologi.

Wilayah ini bertujuan untuk memanfaatkan tiga kelompok sains dan teknologi, bakat dan modal untuk membina kira-kira 20 kelompok inovasi industri masa hadapan Qinchuangyuan peringkat wilayah, dan berusaha untuk meningkatkan nilai tambah industri strategik baharu sebanyak 8 peratus dengan mewujudkan sebilangan enjin pertumbuhan baharu.

Sebagai satu-satunya kawasan baharu kebangsaan di Shaanxi, Xixian New Area telah merumuskan jadual waktu terperinci dan agenda untuk pembangunan berkualiti tinggi tahun ini. Kawasan ini berazam untuk melangkah maju dalam memodenkan sistem perindustriannya dan memperdalam pembaharuan serta inovasi untuk mencapai kemajuan baharu dan momentum di semua barisan.

Yang Renhua, setiausaha Parti Jawatankuasa Pentadbiran Xixian New Area, telah menyeru untuk meningkatkan usaha dalam membangunkan kawasan itu sebagai syarikat umum Platform Qinchuangyuan.

Tiga pembaharuan akan diteruskan, dan landasan pembangunan dan ruang baharu akan diterokai dengan melepaskan kuasa daya pengeluaran kualiti baharu dalam usaha untuk menyediakan lebih banyak pengalaman dan sampel Xixian untuk merealisasikan pemodenan China, Yang menambah.

SUMBER Jawatankuasa Pentadbiran Xixian New Area

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.