Kenworth mempamerkan trak ujian T680 X15N dengan sistem bahan api Hexagon Agility

16 1 Kenworth showcases its T680 X15N demo truck with Hexagon Agility fuel system

(SeaPRwire) –   Truck pertama dengan enjin gas asli 15-liter mula beroperasi pada suku ketiga

OSLO, Norway, 16 Mei 2024 — Hexagon Agility, penyedia terkemuka sistem bekalan bahan api (CNG/RNG) gas asli dan boleh diperbaharui di dunia, mengumumkan hari ini sistem bekalan bahan apinya akan dipamerkan pada trak Kenworth T680 dengan enjin baru X15N di ACT Expo 2024.

Kenworth Truck Company, salah satu daripada tiga pengeluar trak teratas di Amerika Utara menyatakan dalam satu kenyataan bahawa ia akan memulakan pengeluaran model Kenworth T680 dan T880 yang dilengkapi dengan enjin gas asli baru Cummins X15N pada suku ketiga 2024. Pelanggan boleh memilih rangka trak yang dikustomisasi di kilang untuk memudahkan pemasangan sistem bekalan bahan api CNG/RNG Hexagon Agility yang boleh menyampaikan sehingga 265 ekuivalen gelen diesel (DGE).

“Kami gembira bekerjasama dengan Hexagon Agility untuk menyediakan pelanggan Kenworth dengan penyelesaian enjin gas asli yang akan mengurangkan pelepasan dan berkesan dalam pelbagai aplikasi lebuh raya dan vokasional,” kata Kyle Kimball, Kenworth, Pengarah Pemasaran.

“Selama dua dekad terakhir, Kenworth telah memainkan peranan penting dalam menawarkan penyelesaian bahan api bersih untuk armada trak berat. Bersama, kami memajukan penggunaan penyelesaian yang mesra alam dan mampan secara ekonomi dalam industri pengangkutan,” kata Eric Bippus, Timbalan Presiden Penjualan dan Sistem, Hexagon Agility. “Sistem bekalan bahan api ProCab (belakang kabin) dan ProRail (sisi gunung) kami disokong oleh dekad inovasi dengan jutaan batu yang ditempuhi oleh pemimpin armada yang memilih untuk bekerjasama dengan kami. Apabila digabungkan, ProCab dan ProRail membolehkan julat sehingga 1,300 batu.”

Gas asli bersaing sengit dengan diesel dalam sektor berat

Cummins X15N, dipacu oleh CNG atau RNG, merupakan enjin gas asli 15-liter pertama industri yang menghasilkan kuasa, julat dan prestasi seperti diesel, menjadikannya menarik untuk operasi pendek, serantau dan jarak jauh. Dengan kadar kuasa sehingga 500 hp (~370 kW) dan tork sehingga 1850 lb.-ft, (~2500 Nm) enjin ini membolehkan gas asli bersaing sengit dengan diesel dalam sektor berat.

Pelancaran enjin Cummins X15N, 15-liter dijangka mengatasi tiga kali pasaran yang boleh ditangani untuk trak gas asli berat dalam beberapa tahun akan datang*. Ini merupakan perubahan besar bagi industri, membolehkan penyelesaian kuasa penuh untuk armada Kelas 8 yang bepergian secara tempatan dan merentasi negara.

Kenworth telah menyatakan bahawa trak yang dilengkapi dengan enjin X15N akan memasuki pengeluaran siri pada suku ketiga 2024.

Trak Kenworth di booth Hexagon Agility, ACT Expo 2024

Kenworth T680 X15N baru – dilengkapi dengan sistem bekalan bahan api Hexagon Agility akan dipamerkan di acara bahan api bersih terbesar di Amerika Utara, Pameran Teknologi Pengangkutan Bersih Termaju (ACT) di Las Vegas, NV dari 21-23 Mei. Sertai kami di booth #3330.

Untuk pertanyaan media, sila hubungi:
Jelena Rowe, Pengarah Pemasaran dan Komunikasi, Hexagon Agility
Telefon: +1 310 872-0535
E-mel:

Karen Romer, SVP Komunikasi, Hexagon Agility
Telefon: +47 95074950
E-mel:

Mengenai Hexagon Agility

Hexagon Agility, perniagaan Hexagon Composites, merupakan pembekal terkemuka sistem bahan api bersih untuk kenderaan komersial dan pengangkutan gas asli. Tawaran produknya termasuk penyimpanan dan pengedaran (gas asli boleh diperbaharui) dan silinder gas asli komposit Jenis 4, dan sistem bekalan bahan api (gas asli boleh diperbaharui). Produk-produk ini mengangkut bahan api gas yang bersih dan membolehkan kenderaan mengurangkan pelepasan serta menjimatkan kos operasi. Ketahui lebih lanjut di dan ikuti @HexagonAgility di X dan LinkedIn.

Mengenai Kenworth

Kenworth Truck Company, diasaskan pada tahun 1923, pakar dalam reka bentuk dan pembuatan trak berat dan sederhana terbaik di dunia®. Sebagai pemimpin dalam pembangunan sistem kuasa diesel maju, kenderaan tanpa pelepasan, teknologi trak bersambung dan sistem pemanduan autonomi, Kenworth sedang mencipta penyelesaian pengangkutan untuk mencorakkan dunia yang lebih baik. Laman web Kenworth di . Kenworth merupakan syarikat PACCAR.

*Sumber: Cummins

Maklumat ini dibawa oleh Cision

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.