Kenyataan Jawatankuasa Pembawa Wang Luar Negeri Zambia mengenai pendirian OCC berhubung Perbandingan Perlakuan

(SeaPRwire) –   LONDON, Nov. 20, 2023 — Jawatankuasa Penyelaras Pemegang Bon Luar Negara Zambia (“Jawatankuasa”) sangat kecewa dan amat prihatin dengan perkembangan terkini mengenai pelaksanaan persetujuan dengan Kerajaan Zambia (the “Kerajaan”) mengenai penstrukturan semula (i) US$750,000,000 Nota 5.375 peratus. jatuh tempo 2022, (ii) US$1,000,000,000 Nota 8.500 peratus. jatuh tempo 2024 dan (iii) US$1,250,000,000 Nota 8.970 peratus. Amortisasi jatuh tempo 2027.

Jawatankuasa dan Kerajaan mengumumkan pada Khamis, 26 Oktober bahawa persetujuan-prinsip (“AIP”) mengenai terma-terma penstrukturan telah dicapai selepas berbulan-bulan perbincangan yang kolaboratif tetapi juga sangat mencabar. Cadangan persetujuan memberikan Kerajaan pengurangan ketara aliran tunai dan stok hutang untuk menyokong pemulihan kemampanan makroekonomi dan hutang. Terutamanya kedua-dua Zambia dan Jawatankuasa bersetuju bahawa AIP kompatibel dengan sasaran dan parameter Analisis Kemampanan Hutang yang dimasukkan dalam program Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) yang diluluskan dan prinsip Perbandingan Rawatan sebagaimana dipersetujui dengan Jawatankuasa Peminjam Rasmi (OCC), seperti disahkan dalam kenyataan akhbar Kerajaan pada 26 Oktober.

Berikutan pengumuman AIP, IMF meminta penyesuaian tertentu kepada AIP untuk memastikan kesesuaian penuh dengan sasaran dan parameter IMF. Jawatankuasa mengambil bahagian semula dalam perbincangan dan meninjau semula AIP yang dipersetujui untuk memastikan sokongan penuh IMF. Kerajaan mengesahkan bahawa AIP yang disemak semula (‘Revised AIP’) yang diterbitkan oleh Kerajaan lebih awal hari ini kompatibel dengan parameter program IMF dan sasaran kemampanan hutang.

Berdasarkan pengorbanan tambahan yang dibuat dalam Revised AIP, Jawatankuasa telah amat kecewa untuk mengetahui bahawa dalam mesyuarat pada 17 November, OCC menyimpulkan bahawa Cadangan Semula ini masih tidak memenuhi tafsiran mereka mengenai kriteria Perbandingan Rawatan.

Revised AIP Jawatankuasa memberikan lebih banyak pengampunan hutang berdasarkan asas NPV berbanding OCC (selain memberikan pengampunan hutang signifikan secara terus, manakala tiada pengurangan hutang prinsipal akan datang dari OCC), memastikan ini akan lebih daripada memenuhi apa-apa tafsiran munasabah mengenai Perbandingan Rawatan. Khususnya, seperti dinyatakan dalam Lampiran, Revised AIP melebihi usaha nilai semasa yang diberikan oleh OCC dengan margin kecil dalam ‘kes asas’ dan margin yang signifikan dalam ‘kes atas’, menggunakan metodologi OCC sendiri.

Kami memahami bahawa Pengerusi Bersama OCC menunjukkan bahawa mereka melihat Revised AIP tidak boleh dibandingkan dengan memorandum persefahaman (“MOU”) yang dipersetujui antara OCC dan Kerajaan, walaupun: (i) kedudukan IMF bahawa cadangan yang disemak memenuhi parameter program IMF dan sasaran DSA; dan (ii) fakta bahawa Kerajaan melihat Revised AIP (seperti yang dilakukannya terhadap AIP asal) boleh dibandingkan dengan pengorbanan OCC di bawah MOU. MOU ini bukan dokumen awam. Jawatankuasa menyatakan bahawa ia telah terganggu oleh ini dan proses semasa yang memerlukan bergantung kepada penilaian OCC mengenai perbandingan dalam keadaan di mana ketiadaan ketelusan melarang perbincangan atau penilaian bebas mengenai perbandingan oleh pemegang obligasi. Lebih jauh lagi, kami memahami bahawa tiada konsensus di kalangan ahli-ahli OCC mengenai apa yang diperlukan daripada pemegang obligasi untuk mematuhi tafsiran mereka mengenai prinsip Perbandingan Rawatan. Sekiranya, dengan mengambil kedudukan yang telah diambil, OCC menuntut pengampunan hutang daripada pemberi pinjaman komersial yang bersifat lebih tinggi daripada yang diperlukan oleh Kerajaan atau IMF untuk memulihkan kemampanan hutang. Dengan berbuat demikian, ia mencipta isu-isu ketidakadilan antara pemberi pinjam yang sangat jelas dan melampaui peranan yang dijangkakan OCC di bawah Rangka Kerja Bersama dalam mengesahkan Perbandingan Rawatan. Ini tidak konsisten dengan Rangka Kerja Bersama.

Ini adalah kedudukan luar biasa untuk diambil dan akan memberikan akibat buruk yang signifikan, terutamanya untuk Zambia. Ia juga akan menggugat sepenuhnya keyakinan yang semakin berkurangan terhadap Rangka Kerja Bersama. Tiada pemegang obligasi akan menerima pemberi pinjaman bilateral rasmi yang cuba untuk menyemak semula terma-terma penstrukturan yang dicapai dengan pemberi hutang berdaulat dalam keadaan di mana IMF telah mengesahkan bahawa persetujuan sudah memenuhi keperluan sendiri untuk memulihkan kemampanan hutang. Ia bukan untuk pemberi pinjaman bilateral rasmi untuk menentukan terma hutang kepada pemberi pinjaman lain dalam keadaan di mana Kerajaan telah mengesahkan Perbandingan Rawatan.

Mengingat kewajipan amanah yang mereka tanggung kepada pelanggan, Jawatankuasa tidak mungkin mempertimbangkan atau menerima memberikan lebih banyak pengampunan hutang daripada yang diperlukan untuk memulihkan kemampanan hutang seperti yang ditakrifkan oleh IMF.

Revised AIP telah diperhalusi dengan teliti untuk memenuhi program IMF, dan had tahunan Kerajaan sendiri. Ini memerlukan pelaksanaan pada tahun 2023. Kesulitan tambahan yang disebabkan oleh kedudukan yang diambil oleh OCC kini menjadikan ia sangat mencabar untuk menyelesaikan situasi dengan cara yang cukup tepat masa untuk membolehkan persetujuan dengan pemegang obligasi dilaksanakan dalam tempoh yang diperlukan.

Jawatankuasa terus bersedia dan berminat untuk melaksanakan Revised AIP, disokong oleh Kerajaan dan IMF, jika cara boleh dijumpai untuk memperoleh sokongan OCC atau sebaliknya melanjutkan penstrukturan hutang Zambia yang begitu diperlukan.

Ahli-ahli Jawatankuasa termasuk pengurus aset berikut (bertindak sama ada secara terus atau bagi pihak dana atau akaun lain yang mereka urus): Amia Capital LLP; Amundi (UK) Limited; RBC BlueBay Asset Management; Farallon Capital Management, LLC; Greylock Capital Management, LLC.

Jawatankuasa Pemberi Pinjam diberi nasihat oleh Newstate Partners dan Weil Gotshal & Manges (London) LLP Soalan boleh dialamatkan kepada:

Spencer Jones, Newstate Partners LLP, +44 20 3077 4916 atau Annie Emery, Newstate Partners LLP, +44 20 3077 4915 atau Andrew Wilkinson, Weil, Gotshal & Manges (London) LLP, +44 20 7903 1068 atau

Untuk pertanyaan media:

Greenbrook, +44 20 7952 2000,

Lampiran

Penunjuk Pengampunan Hutang

Kes Lemah

OCC

Pemegang Obligasi

Potongan nominal1

OCC

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)