Keputusan PKPU terhadap Waris PT Krama Yudha Dipersoalkan karena Cacat Hukum

JAKARTA, Indonesia, 19 September 2023 – Arsjad Rasjid, Pengerusi Dewan Perdagangan dan Industri Indonesia (KADIN) dan Ketua Pegawai Eksekutif PT Indika Energy Tbk, telah berjaya memulakan PKPU (Penggantungan Kewajipan Pembayaran Hutang) terhadap waris-waris PT Krama Yudha sebanyak Rp 700 bilion di mahkamah perdagangan Jakarta Pusat Daerah.

Responden dalam kes ini adalah Rozita dan Ery Said, kedua-duanya dianggap bertanggungjawab atas hutang sebanyak kira-kira Rp 700 bilion.

Ini didedahkan oleh wakil undang-undang Rozita dan Ery Said, Damianus Renjaan, dalam kenyataannya pada hari Ahad (17/9/2023).

Menurut Damianus, selain Arsjad Rasjid, tiga pemohon lain terlibat, iaitu Said Perdana Bin Abubakar Said, Indra P Said, dan Daud Kai Rizal.

“Bagaimanapun, pada hakikatnya, pemohon dan responden bukanlah pihak yang menandatangani perjanjian bernombor 78 pada tahun 1998, atau 25 tahun yang lalu,” kata Damianus.

Damianus menerangkan bahawa pihak-pihak ini hanya waris kepada mereka yang menandatangani perjanjian 78. Pemohon PKPU mewakili Makmunar Rasjid, mendiang Abi Hasan Said, mendiang Nuni Asmuni Said, dan mendiang Srikandi Dja’far Said.

Damianus juga menerangkan bahawa keputusan PKPU telah dibuat, dan kliennya kini dalam tempoh PKPU 45 hari. Semua pihak yang terlibat dalam Perjanjian 78 telah meninggal dunia. Srikandi, Nuni, dan Abi adalah adik-beradik Sjarnobi.

Apabila Sjarnobi meninggal dunia, kawalan PT Krama Yudha diserahkan kepada anak lelakinya, Eka, yang juga meninggal dunia pada September 2022. Selepas itu, syarikat telah diuruskan oleh profesional.

Damianus menyatakan bahawa pada 25 Julai 2023, Arsjad Rasjid dan tiga orang pemohon lain memfailkan saman PKPU. Keputusan PKPU dikeluarkan oleh mahkamah perdagangan Jakarta Pusat Daerah dengan nombor kes PKPU NO. 226/PDT.SUS-PKPU/2023/PN.NIAGA. JKT.PST.

“Dalam petisyen PKPU mereka, Arsjad dan lain-lain meminta agar Rozita dan Ery dipertanggungjawabkan atas tuntutan Rp 700 bilion ini dan mesti membayarnya kepada Arsjad dan lain-lain,” kata Damianus.

Rozita dan Ery Said juga diklasifikasikan sebagai generasi kedua dan ketiga Sjarnobi, yang tidak mengetahui mengenai Perjanjian 78, menjadikannya tidak wajar secara undang-undang untuk mempertanggungjawabkan mereka.

“Selanjutnya, telah terungkap bahawa pemohon mahupun responden tidak pernah tercatat sebagai pengarah, komisaris, atau pemegang saham PT Krama Yudha, oleh itu mereka tidak mempunyai akses ke rekod syarikat, sejajar dengan tuntutan Arsjad dan lain-lain,” jelas Damianus.

Damianus seterusnya menerangkan bahawa petisyen PKPU oleh Arsjad Rasjid dan lain-lain telah luput. Artikel 210 Undang-Undang No. 37 Tahun 2004 tentang Kebankrapan dan PKPU menyatakan bahawa tarikh akhir petisyen PKPU adalah 90 hari dari tarikh kematian. Sjarnobi meninggal dunia pada 13 April 2001, dan Eka meninggal dunia pada 16 September 2022.

Jika dikira sehingga 25 Julai 2023, ketika Arsjad dan lain-lain memfailkan petisyen PKPU, ia telah melebihi 312 hari.

“Syarat-syarat pemberian PKPU, berdasarkan Pasal 222 Ayat (1) dan (3) juncto Pasal 8 Ayat (4) Undang-Undang Nomor 37 Tahun 2004, mensyaratkan hutang yang dapat dibuktikan, namun dalam kasus ini, Rozita dan Ery Said tidak mengetahuinya. Mereka juga tidak menandatangani Perjanjian 78, yang menjadi dasar hutang tersebut. Masalah lain adalah saat ini terjadi sengketa di antara para ahli waris Eka Putra Said,” kata Damianus Renjaan.

“Kami akan mengejar upaya kasasi, terutama karena klien kami merupakan pewaris generasi ketiga para pembuat perjanjian dan mereka semua warga negara asing (WNA). Mereka membutuhkan kepastian dan perlindungan hukum yang layak,” Damianus menyimpulkan.