Kerajaan Arab Saudi Menyambut ILO, Bank Dunia, Rakan-rakan Lain ke Persidangan Pasaran Buruh Global

(SeaPRwire) –   RIYADH, Saudi Arabia, 12 Disember 2023 — Kerajaan Arab Saudi menyambut baik Pertubuhan Buruh Antarabangsa, Bank Dunia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Arab Saudi dan rakan-rakan lain untuk perasmian Persidangan Pasaran Buruh Global (GLMC) di Riyadh pada 13-14 Disember, kerana institusi terkemuka mencari strategi menyeluruh untuk menangani kedatangan AI, perubahan demografi dan perubahan dramatik kepada sifat kerja di seluruh dunia.

Global Labor Market Conference

H.E. Ahmed bin Sulaiman Al-Rajhii, Menteri Sumber Manusia dan Pembangunan Sosial (MHRSD) memberikan konteks untuk GLMC, menyatakan perasmian persidangan itu datang pada masa pasaran buruh global menghadapi dinamik luar biasa dan perubahan yang dijangka. Beliau teruskan usaha antarabangsa bersatu diperlukan untuk menangani faktor-faktor ini dengan cara yang menjamin masa depan yang lebih baik untuk semua.

Beliau menambah peserta persidangan datang daripada kalangan pemain paling penting dan berpengaruh dalam pasaran buruh global, yang akan datang bersama-sama dengan tujuan mencipta visi bersama untuk kejayaan dan kemakmuran. Beliau menyatakan keyakinannya bahawa persidangan ini menandakan permulaan visi ini, yang akan dibangunkan dan dilaksanakan di tanah.

GLMC akan menyatukan pemimpin dari organisasi multinasional, kementerian kerajaan, perniagaan, akademik, teknologi, dan wakil buruh dari lebih daripada 40 negara. Platform ini dirancang untuk membantu mengenal pasti cabaran bersama, meramal ketidakpastian masa depan, dan membina mekanisme kerjasama yang diperlukan untuk melindungi pasaran buruh antarabangsa.

Tokoh-tokoh kehormat hadir termasuk Pengarah Agung Pertubuhan Buruh Antarabangsa Gilbert F. Houngbo, bekas Perdana Menteri Itali Matteo Renzi, Menteri Komunikasi dan Teknologi Maklumat Arab Saudi H.E. Abdullah Al-Swaha, Menteri Ekonomi dan Perancangan Arab Saudi H.E. Faisal Bin Alibrahim, Menteri Pelancongan Arab Saudi H.E. Ahmed Al-Khateeb, dan Presiden Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Arab Saudi H.E. Dr. Hala bint Mazyad Al-Tuwaijri.

Persidangan ini akan melibatkan lebih daripada 40 sesi menangani soalan penting termasuk, “Adakah Kontrak Buruh Telah Berakhir?” dan “Hadapan Berikutnya untuk AI & Manusia.” Sesi juga akan menangani jurang kemahiran dan produktiviti, peraturan dan deregulasi, dan pendekatan terbaik untuk mendorong kerja untuk semua. Duzens perjanjian antarabangsa baru dijangka akan diumumkan sepanjang persidangan dua hari.

Mengumumkan Duta Wawasan GLMC

GLMC juga mengumumkan pada Selasa, 12 Disember bahawa ia telah merekrut Brigitte Hyacinth, Pascal Bornett, Ahmed Al-Shehri, dan Mohammed Al-Hammadi sebagai “Duta Wawasan”.

Berasal dari Trinidad dan Tobago, Puan Hyacinth ialah penulis terlaris dan pakar kepimpinan, pengurusan, sumber manusia, dan teknologi masa depan. Encik Bornet, yang berpangkalan di Amerika Syarikat, berada di garis hadapan revolusi kecerdasan buatan, dan merupakan pemberi komen media terkemuka mengenai kesan kerja berkaitan AI. Encik Al-Shehri ialah perunding ekonomi Arab Saudi dan pakar, yang rencana pasaran buruh muncul dalam Saudi Gazette antara lain. Dari Emiriah Arab Bersatu, Encik Al-Hammadi ialah Pengerusi dan Lembaga Pengarah Persatuan Wartawan Emiriah Arab Bersatu dan mempunyai rekod kerjaya sebagai wartawan dan pakar komunikasi.

Untuk maklumat lanjut mengenai Persidangan Pasaran Buruh Global (GLMC), sila lawati

Mengenai Persidangan Pasaran Buruh Global (GLMC)

Persidangan Pasaran Buruh Global merupakan platform yang bertujuan untuk menyatukan pakar, pakar khas dan wakil pemangku kepentingan pasaran buruh untuk terlibat dalam perbincangan mengenai cabaran pasaran antarabangsa semasa dan masa depan serta mengusulkan penyelesaian inovatif untuk menangani mereka. Dilancarkan di Riyadh oleh Kementerian Sumber Manusia dan Pembangunan Sosial Kerajaan Arab Saudi, persidangan tahunan ini bertujuan untuk menubuhkan forum untuk pertukaran idea, kerjasama dan sebagai pemacu perubahan positif dalam amalan buruh secara global.

Acara ini akan menyatukan Kekemasan, Menteri Buruh negara-negara Kumpulan 20, pemimpin pertubuhan antarabangsa berkaitan, pegawai kanan, dan tokoh-tokoh dari sektor kerajaan dan swasta di seluruh dunia. Ia juga akan menarik penyertaan daripada pelabur utama dalam sektor swasta tempatan dan antarabangsa. Fokus utama persidangan akan menumpukan kepada dasar dan amalan terbaik yang berkaitan dengan pasaran buruh, sambil menekankan peranan penting majikan dan kerajaan dalam membentuk pasaran buruh yang serasi dan inklusif.

Selain program inti persidangan yang akan mendalami topik berkaitan masa depan pasaran buruh, transformasi berterusan dalam dunia kerja, dan pengaruh globalisasi, beberapa aktiviti sampingan juga akan diadakan. Ini termasuk bengkel khusus, pelbagai acara, menandatangani beberapa memorandum persefahaman dan perjanjian, serta pengiktirafan institusi dan organisasi terpilih dalam pasaran buruh melalui “Anugerah Buruh”.

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.