Kes Berjaya Terhadap Kanser Pankreas dengan Vaksin Anti-Kanser ARM-002 Defence Therapeutics

Pancreatic Cancer: Successful Trial Against Pancreatic Cancer with Defence Therapeutics' ARM-002 Anti-Cancer Vaccine

(SeaPRwire) –   Vancouver, British Columbia – 1 Mei 2024 – () () (), (“Defence” atau “Syarikat“), sebuah syarikat biofarma seutama Kanada yang membangunkan terapi imunologi baru dan teknologi penghantaran ubat, gembira mengumumkan penyelesaian berjaya ujian vaksinasi pra-klinikal menggunakan vaksin ARM-002TMnya terhadap kanser pankreas. Vaksin ini terbukti berkesan secara terapeutik terhadap kanser pankreas yang telah ditubuhkan terutamanya apabila digabungkan dengan pengekang imun checkpoint anti-PD-1.

Dalam konteks kajian pra-klinikal in vivo, Defence menguji vaksin ARM-002TMnya yang dipulaskan dengan lisat kanser pankreas bersama dengan pengekang imun checkpoint anti-PD-1 pada haiwan dengan tumor Pan02 yang telah ditubuhkan. Pemantauan haiwan mendedahkan bahawa vaksin ini memang berdaya kerana semua haiwan yang dirawat kekal hidup lebih 40 hari (setara dengan hampir 5 tahun dalam skala manusia) dengan pertumbuhan tumor terhalang/tersekat berbanding rawatan/kawalan lain. Memandangkan Defence berminat menyasarkan kanser-kanser “sukar dirawat”, keputusan ini mewakili titik patah penting dan insentif untuk mengalihkan ujian Fasa I menggunakan vaksin anti-kanser ARM-002TM untuk menyasarkan kanser pankreas.

Kanser pankreas bermula apabila pertumbuhan sel-sel tidak terkawal berlaku di pankreas. Ia jarang didiagnos pada peringkat awal apabila peluang untuk menyembuhkan penyakit adalah terbesar kerana ia sering tidak menyebabkan gejala sehingga ia merebak ke organ lain. Ini mengklasifikasikan jenis kanser ini sebagai kanser “sukar dirawat” kerana pesakit pada tahap itu menghadapi pilihan rawatan yang terhad.

Rawatan untuk kanser pankreas bergantung kepada peringkat kanser serta lokasinya. Walaupun matlamat utama rawatan kanser pankreas adalah untuk menghapuskan kanser, matlamat tidak realistik ini sering beralih kepada meningkatkan kualiti hidup dan mencegah kanser daripada bertambah buruk atau menyebabkan lebih banyak kerosakan. Oleh itu, rawatan yang tersedia untuk kanser pankreas sering melibatkan pembedahan, radiasi, kemoterapi atau gabungan, dan berkaitan dengan manfaat klinikal terhad atau komplikasi berkaitan hidup. Sebagai contoh, walaupun pembedahan untuk mengeluarkan seluruh pankreas dilakukan, pesakit kemudian bergantung pada mengambil ubat sepanjang hayat untuk menggantikan hormon dan enzim yang dihasilkan oleh pankreas. Sebagai alternatif, kemoterapi (sering digabungkan dengan rawatan radioterapi) boleh mengecilkan kanser, tetapi sering berkaitan dengan ketahanan dan/atau kekambuhan. Memandangkan piawaian rawatan gagal dalam sebahagian besar pesakit, pilihan berikutnya bergantung pada imunoterapi, yang menggunakan sistem imun badan untuk membunuh sel-sel kanser.

“Matlamat Defence adalah untuk membawa terapi imun inovatif dan eksklusif kami ke peringkat klinikal untuk manfaat pesakit kanser. Kami sering katakan bahawa platform ACCUM® kami sangat pelbagai kerana ia boleh membawa kepada pembangunan vertikal yang menggalakkan pelbagai produk untuk pelbagai indikasi. Ini juga terpakai kepada satu produk sahaja kerana ia boleh diadaptasikan kepada pelbagai penyakit seperti yang ditunjukkan dengan ujian vaksin ARM-002TM kami secara pra-klinikal in vivo, yang terbukti menghalang pertumbuhan limfoma sel-T pepejal, melanoma dan kini kanser pankreas,” kata Encik Plouffe, Ketua Pegawai Eksekutif Defence Therapeutics.

Saiz pasaran kanser pankreas dianggarkan akan melebihi USD 36 bilion menjelang akhir 2036, dengan pertumbuhan Kadar Purata Tahunan (CAGR) sebanyak 18% semasa tempoh ramalan 2024-2036. Pada 2023, saiz industri kanser pankreas adalah lebih USD 6 bilion. Pertumbuhan pasaran boleh dikaitkan dengan peningkatan kes kanser di kalangan manusia di seluruh dunia.

Mengenai Defence:
Defence Therapeutics ialah syarikat bioteknologi klinikal awam yang menumpukan usaha untuk merekabentuk vaksin dan produk ADC generasi seterusnya menggunakan platform eksklusifnya. Teras platform Defence Therapeutics ialah teknologi ACCUM®, yang membolehkan penghantaran tepat antigen vaksin atau ADC dalam bentuk asal mereka ke sel-sel sasaran. Oleh itu, keberkesanan dan daya yang lebih tinggi boleh dicapai terhadap penyakit membinasakan seperti kanser dan penyakit berjangkit.

Untuk maklumat lanjut:
Sebastien Plouffe, Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah
P: (514) 947-2272

Kenyataan Berhati-hati Mengenai Maklumat “Masa Depan”

Penerbitan ini termasuk beberapa kenyataan yang mungkin dianggap sebagai “maklumat masa depan”. Semua kenyataan dalam penerbitan ini, selain kenyataan fakta sejarah, yang membincangkan peristiwa atau perkembangan yang Syarikat mengharapkan akan berlaku, adalah kenyataan masa depan. Kenyataan masa depan adalah kenyataan yang bukan fakta sejarah dan secara umum, tetapi tidak selalu, dikenal pasti dengan kata-kata seperti “mengharapkan”, “merancang”, “menjangka”, “percaya”, “berniat”, “menganggarkan”, “berpotensi” dan ungkapan serupa, atau bahawa peristiwa atau keadaan “akan”, “mungkin”, “boleh” atau “harus” berlaku.

Pendedahan:

1) Penulis Artikel, atau ahli isi rumah atau keluarga penulis, tidak memiliki sekuriti mana-mana syarikat yang disenaraikan dalam Artikel ini. Penulis menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan atas nama dan disponsori oleh Defence Therapeutics Inc. Market Jar Media Inc. telah atau dijangka menerima daripada Pejabat Pemasaran Digital Pembekal Rekod Defence Therapeutics Inc. sembilan puluh enam ribu lima ratus dolar Amerika Syarikat untuk tempoh 30 hari (21 hari kerja).

3) Pernyataan dan pendapat yang dinyatakan adalah pendapat penulis dan bukan Market Jar Media Inc., pengarah atau pegawainya. Penulis sepenuhnya bertanggungjawab terhadap kesahihan pernyataan. Penulis tidak dibayar oleh Market Jar Media Inc. untuk Artikel ini. Market Jar Media Inc. tidak dibayar oleh penulis untuk menerbitkan atau menindaklanjuti Artikel ini. Market Jar tidak secara bebas mengesahkan atau menyiasat semua maklumat tersebut. Tiada pihak Market Jar atau mana-mana syarikat sekutunya menjamin ketepatan atau kesempurnaan maklumat tersebut. Maklumat yang diberikan di atas adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan bukan cadangan untuk membeli atau menjual sekuriti mana-mana. Market Jar Media Inc. memerlukan penulis sumbang untuk mendedahkan sebarang pegangan saham dalam, atau hubungan ekonomi dengan, syarikat yang mereka tulis tentang. Market Jar Media Inc. bergantung kepada penulis untuk menyediakan maklumat ini dengan tepat dan Market Jar Media Inc. tidak mempunyai cara untuk mengesahkan ketepatannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

4) Artikel ini tidak menyediakan nasihat pelaburan. Semua pelaburan membawa risiko dan setiap pembaca digalakkan untuk berunding dengan penasihat kewangan peribadinya. Sebarang tindakan yang diambil oleh pembaca sebagai akibat maklumat yang dikemukakan di sini adalah tanggungjawabnya sendiri. Dengan membuka laman ini, setiap pembaca menerima dan bersetuju dengan Dasar Privasi dan Terma Penggunaan Market Jar Media Inc. Ini