KETUA PELAKSANA UN GLOBAL COMPACT SANDA OJIAMBO: ESG ADALAH PERNIAGAAN YANG BAIK

(SeaPRwire) –   BEIJING, Nov. 16, 2023 — Oleh China Report ASEAN

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Global Compact, organisasi antarabangsa terbesar di dunia yang menggalakkan pembangunan korporat mampan, telah lama komited untuk membantu syarikat mematuhi sepuluh prinsip Global Compact dalam hak asasi manusia, piawaian buruh, perlindungan alam sekitar, dan pengelakan rasuah apabila merumuskan strategi perniagaan dan menjalankan operasi perniagaan. Hari ini, lebih daripada 23,000 syarikat dari 170 negara telah menyertai organisasi itu, di mana hampir 900 adalah syarikat Cina. Sanda Ojiambo, Setiausaha Agung dan Ketua Pegawai Eksekutif Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Global Compact, baru-baru ini duduk bersama China Report ASEAN untuk membincangkan Pelaburan, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) dan kerjasama Cina-ASEAN. Ojiambo berpendapat bahawa kerana Cina dan ASEAN berkongsi matlamat pembangunan mampan yang sama, mereka harus meningkatkan kolaborasi dalam teknologi hijau dan berkongsi amalan terbaik.   

China Report ASEAN:Inisiatif Sasaran Berdasarkan Sains (SBTi), yang dicipta oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Global Compact dan organisasi lain, selaras dengan laluan kawalan suhu 1.5°C Perjanjian Paris dan kini merupakan piawaian penilaian karbon neutral korporat paling meluas digunakan di dunia. Bagaimana syarikat Asia telah menyertai SBTi?

Sanda Ojiambo: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Global Compact menyeru syarikat dari semua rantau, industri dan sektor untuk menetapkan sasaran sains berdasarkan jangka pendek selaras dengan laluan 1.5°C dan sasaran sains jangka panjang selaras dengan Piawaian Net-Zero SBTi. Dengan berbuat demikian, ia akan memastikan bahawa sasaran mereka boleh disahkan, selaras dengan sains terkini, dan dilaporkan serta dipantau dengan telus.

Untuk kali pertama, 317 syarikat berpangkalan di Asia menetapkan sasaran berdasarkan sains pada tahun 2022. Ini mewakili peningkatan sebanyak 127% dalam bilangan syarikat Asia yang menetapkan sasaran berdasarkan sains berbanding tahun 2021.

Sebagai sumber rantaian bekalan banyak di dunia, pertumbuhan di Cina boleh memberi kesan kuat kepada skop 3 emisi, emisi yang tidak dihasilkan oleh syarikat itu sendiri dan bukan hasil aktiviti daripada aset yang dimiliki atau dikawal oleh mereka, tetapi oleh yang bertanggungjawab secara tidak langsung terhadap mereka di sepanjang rantaian nilainya.

China Report ASEAN:Apakah kesukaran yang anda fikir negara membangun hadapi dalam penetapan sasaran dan perancangan tindakan untuk mencapai matlamat “neutraliti karbon”? Apakah keperluan utama mereka?

Sanda Ojiambo: Tiada di mana tegangan antara mempromosikan pertumbuhan dan memerangi perubahan iklim lebih nyata daripada di Asia. Banyak kerajaan Asia telah berjuang untuk menangani pencemaran udara bandar yang teruk dan kerap berlakunya ribut dan banjir yang kuat. Walaupun Asia menghasilkan gas rumah hijau terbesar di dunia dengan intensiti karbon tertinggi, ia juga merupakan rumah kepada 99 daripada 100 bandar paling rentan terhadap iklim di dunia.

Transisi ke net-zero adalah usaha besar yang memerlukan peningkatan kapasiti negara. Syarikat milik negara yang ketinggalan dengan kesan karbon besar dan bank-bank milik negara yang terlebih melabur dalam bahan api fosil perlu menjadi pemimpin dalam memajukan tenaga boleh diperbaharui. Demikian juga, kerajaan mesti membangunkan dan melaksanakan dasar bermisi untuk menetapkan harga penggunaan karbon dengan tepat, menggalakkan inovasi hijau, dan menghapuskan ketergantungan pada minyak dan arang secara sosial dan politik yang mampan.

Beberapa syarikat milik negara sudah mula bertindak balas terhadap cabaran ini. Kerajaan Cina telah mengarahkan “Lima Syarikat Besar” milik negara untuk memimpin dalam mempelbagaikan sistem. Institusi kewangan milik negara juga berubah: Bank Ekspor Cina, contohnya, telah mengambil kerangka kerja hijau untuk operasinya domestik.

Tetapi kita tidak boleh mencapai neutraliti karbon global tanpa sumbangan penting daripada sektor swasta, kemahiran dan teknologi yang boleh dibawa untuk transisi bahkan lebih penting.

China Report ASEAN:UNGC merupakan salah satu pendukung awal konsep ESG. Kini, semakin banyak syarikat di seluruh dunia bersetuju dengan konsep ESG dan melaksatkannya. Apakah motivasi syarikat untuk terus berinvestasi dalam ESG? Bagaimana anda menjangka pelaksanaan global konsep ESG dalam 10 tahun akan datang?

Sanda Ojiambo: Konsep ESG pertama kali dicipta oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Global Compact (UNGC) pada tahun 2004. Ketika itu, laporan penting UN Global Compact Who Cares Wins mendakwa bahawa syarikat dan institusi kewangan boleh meningkatkan prestasi dan mencipta lebih banyak nilai pemegang saham jika mereka menjadi lebih baik dalam mengurus pelbagai risiko alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

Dengan ukuran ini, ESG berjaya. Daripada lebih 2,000 kajian akademik, menurut penasihat pengurusan McKinsey, kira-kira 70 peratus mendapati korelasi positif antara skor ESG dan pulangan kewangan – sama ada diukur melalui pulangan ekuiti, keuntungan atau gandaan penilaian. Semakin banyak juga, syarikat dengan rangka kerja ESG yang baik diberi ganjaran dengan kos peminjaman lebih rendah – sehingga 10 peratus lebih rendah, menurut beberapa anggaran. Peminjam berhujah bahawa syarikat dengan skor ESG yang sihat mempunyai tadbir urus dan proses pengurusan risiko yang lebih baik, dan oleh itu mewakili risiko peminjaman yang lebih rendah.

Dalam dekad akan datang saya mengharapkan pelaporan ESG diperketat dengan sasaran boleh diukur untuk menangani kebimbangan pemangku kepentingan mengenai matlamat yang semakin kabur dan dakwaan mengelirukan. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) mempunyai beberapa cadangan berkaitan ESG termasuk cadangan meluas yang meliputi pendedahan berkaitan iklim dan hal ehwal siber, serta langkah-langkah berkaitan pengurusan modal manusia dan pendedahan kepelbagaian lembaga pengarah. Sementara itu, syarikat awam dan syarikat besar lain dengan kehadiran di Kesatuan Eropah perlu mempertimbangkan Direktif Pelaporan Kelestarian Korporat Baharu (CSRD), berkuat kuasa 1 Januari 2024. Dan di UK, terdapat rancangan untuk membangunkan peraturan pendedahan kelestarian UK-khas yang bermakna syarikat yang tersenarai di Bursa Saham London perlu memasukkan pendedahan berkaitan iklim secara “patuhi atau terangkan” dalam laporan mereka sejak 1 Januari 2022.

Kita tidak boleh lupa bahawa, sekali lagi, syarikat yang berprestasi baik dalam ESG juga berprestasi lebih baik secara kewangan. ESG bukan sahaja tentang berbuat baik, ia sekadar membuat perniagaan yang bijak.

China Report ASEAN:Bagaimana UNGC menilai peluang dan cabaran inovasi saintifik dan teknologi dalam mempromosikan pembangunan mampan? Dan khususnya, komuniti perniagaan Cina?

Sanda Ojiambo: Syarikat harus melabur lebih strategik dalam penyelidikan, pembangunan dan perkongsian kemitraan inovasi. Kini, pelaburan individu syarikat dalam teknologi, produk, perkhidmatan dan model perniagaan baru untuk menyampaikan SDG tertentu perlu tetapi tidak mencukupi. Terdapat potensi yang tidak dimanfaatkan untuk memanfaatkan kombinasi pelbagai pembiayaan awam, swasta dan amal untuk mengambil tindakan bersama dan mempercepatkan atau mengukur kemajuan dalam sektor dan sistem penting.

Cina merupakan rumah kepada 143 daripada 500 syarikat terbesar di dunia, serta 44 juta+ PKS. Laporan Pembangunan Mampan 2021 menempatkan Cina pada kedudukan ke-57 secara global dari segi pembangunan mampan. Strategi itu mendakwa bahawa, memandangkan saiz ekonominya, pelaburan asing, dan perdagangan, Cina boleh memberi “impak mendalam” terhadap pembangunan mampan di dalam dan luar negara. Untuk membantu ini berlaku, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Global Compact sedang bekerja untuk menggalakkan inovasi perniagaan dan perkongsian SDG melalui Inisiatif Pembangunan Global.

China Report ASEAN:Apakah pandangan anda mengenai bagaimana China dan negara ASEAN boleh bekerjasama dalam ekonomi hijau? Dan bagaimana sektor swasta boleh memberi sumbangan?

Sanda Ojiambo: Cina dan negara ASEAN menjadi tuan rumah beberapa pasaran yang paling dinamik dan muncul di dunia, dan berkongsi matlamat pembangunan mampan dan menangani cabaran alam sekitar yang sama. Kolaborasi boleh mencipta pendekatan seragam untuk menangani isu-isu mendesak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

Mempertingkatkan kolaborasi dan meng