Ketua UAW Memperluaskan Keahlian kepada Pembuat Kereta Bukan Kesatuan Selepas Mengikat Perjanjian

Tesla Stock

(SeaPRwire) –   Shawn Fain, Presiden United Auto Workers (UAW), menetapkan sasaran yang ambisius berikutan perundingan kontrak yang berjaya dengan pembuat kereta utama Detroit. Fain, yang memperoleh pengurangan yang ketara bagi ahli, kini bertujuan untuk meluaskan keahlian union kepada syarikat-syarikat bukan union merentasi industri automotif, termasuk pembuat kereta asing seperti Toyota, pembuat kenderaan listrik (EV) seperti Tesla, dan loji bateri EV yang dijangka memainkan peranan penting dalam pasaran pekerjaan masa depan.

Berikutan kejayaan kontrak terkini, Fain menegaskan bahawa syarikat-syarikat bukan union, termasuk Toyota, Honda, Hyundai, dan Nissan, meningkatkan gaji pekerja mereka, memandangnya sebagai usaha untuk mencegah penyusunan UAW. Ketua UAW itu menyatakan bahawa syarikat-syarikat bukan union hanya menyesuaikan gaji selepas UAW memperoleh kenaikan melalui perundingan, menekankan peranan union sebagai penyokong pekerja.

Pekerja di sesetengah loji bukan union, termasuk Tesla, dilaporkan menyatakan minat untuk menyertai UAW. Fain menekankan kepentingan usaha penyusunan UAW, menekankan bahawa syarikat-syarikat sering memberi keutamaan kepada kepentingan mereka daripada pekerja mereka.

Fain, yang mengambil alih jawatan lapan bulan lalu dalam pilihan raya terus pertama UAW, percaya masa kini sesuai bagi kesatuan buruh untuk berkembang, membuat perbandingan dengan tahun 1930-an dan 1940-an. Beliau merujuk ketidakpuasan pekerja terhadap gaji yang terkandas manakala eksekutif korporat menerima gandaan gaji median pekerja yang jauh lebih tinggi.

Walaupun Fain tidak menyatakan syarikat-syarikat bukan union mana yang akan menjadi sasaran pertama UAW, Tesla, yang diketuai oleh lawan unionisasi lantang Elon Musk, berada tinggi dalam senarai. Fain mengkritik Musk, orang terkaya di dunia, kerana mengumpul kekayaan melalui apa yang digambarkannya sebagai pengeksploitan pekerja.

Menjangka rintangan daripada syarikat-syarikat seperti Toyota dan Honda, Fain mengharapkan mereka akan menggunakan taktik seperti ancaman penutupan kilang atau pengurangan faedah. Menangani cabaran yang mungkin, Fain menyatakan bahawa UAW akan berunding untuk mengekalkan dan meningkatkan anugerah saham yang dicadangkan oleh Musk sekiranya terdapat undian union.

Selain pembuat kereta bukan union, UAW bertujuan menyusun loji bateri pembuat kereta, terutamanya yang dalam usaha sama dengan syarikat-syarikat Korea Selatan. Walaupun GM dan Stellantis telah bersetuju untuk membawa loji usaha sama di bawah kontrak kebangsaan UAW, Ford tidak berbuat demikian, berpotensi membawa cabaran dalam menyusun loji di Kentucky dan Tennessee.

Fain menyatakan kebimbangan jika Ford menentang usaha UAW di loji-loji ini, ia boleh meningkat menjadi konflik yang ketara. Walau bagaimanapun, Ford menekankan komitmennya untuk berunding dengan baik dan mencapai persetujuan yang adil.

Memandang ke hadapan, Fain menyatakan bahawa perjuangan UAW untuk hak pekerja akan berterusan, menangani isu-isu seperti kenaikan pampasan, keselamatan persaraan, dan perwakilan yang adil berhadapan dengan kemungkinan penutupan kilang atau pemindahan.

Walaupun kos yang lebih tinggi berkaitan dengan kontrak baru, Fain percaya kerjasama UAW dengan syarikat-syarikat tidak akan mengakibatkan kilang-kilang baru di Mexico atau Kanada, menekankan keupayaan union untuk mogok kerja atau mengambil tindakan jika kilang AS ditutup atau jika syarikat-syarikat membina kemudahan baru di tempat lain. UAW berhasrat untuk menyokong keselamatan persaraan bagi semua pekerja dan akan mengejar faedah-faedah ini dalam perbualan kontrak masa depan pada 2028.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)