KiddiWinkie Schoolhouse Perkenalkan Tadika Prasekolah Premium Utama di Jurong Gateway

SINGAPURA, 18 Sept. 2023 — Babilou Family Singapore (“Babilou”) hari ini mengumumkan pembukaan KiddiWinkie Schoolhouse (“KiddiWinkie”) di Jurong Gateway, cawangan KiddiWinkie terbaru mereka – dan bangunan pra sekolah pertama Singapura yang memperoleh sijil BCA Green Mark. Penubuhan bendera yang baru dibuka, sebahagian daripada 60 jenama pendidikan awal kanak-kanak Babilou yang menawarkan pengalaman pembelajaran yang berbeza kepada kanak-kanak di Singapura, secara rasmi dibuka pada 1 Ogos 2023. Terletak di dalam penempatan Jurong Playground yang meriah, KiddiWinkie Schoolhouse bertujuan untuk menetapkan penanda aras baharu dalam pengalaman pra sekolah premium untuk kanak-kanak berusia dua bulan hingga 6 tahun.

Pusat KiddiWinkie Schoolhouse yang baru di Jurong Gateway
Pusat KiddiWinkie Schoolhouse yang baru di Jurong Gateway

Kurikulum Inovatif untuk Pertumbuhan Seimbang

Teras pendekatan KiddiWinkie terletak pada kurikulum inovatifnya, yang disesuaikan untuk memupuk permainan bertujuan dan pembelajaran berasaskan inkuiri. Terdapat penekanan yang sama pada bahasa Inggeris dan Mandarin untuk membolehkan kanak-kanak menjadi dwibahasa yang berkesan. Tawaran unik ini memenuhi latar belakang ibu bapa yang pelbagai, termasuk warga asing yang mencari pra sekolah tempatan yang menjembatani hubungan budaya.

Banyak ruang pembelajaran khusus di seluruh pusat telah direka bentuk dengan teliti dan diisi dengan bahan pendidikan yang merangsang yang dibuat daripada bahan mesra alam untuk menggalakkan kanak-kanak belajar melalui pengajaran formal dan bermain. Ruang selesa “Grow Space” yang terletak di sudut adalah ruang selamat untuk berundur apabila seorang anak memerlukan jeda atau aktiviti untuk mengalih fokus mereka. Menghadapi emosi yang tiba-tiba dan melampau, falsafah pusat adalah untuk mengajar kanak-kanak untuk mengakui perasaan mereka dan mengawal diri dengan tenang, terlibat dalam aktiviti lain, atau berbicara dengan orang dewasa yang dipercayai.

Sudut pembelajaran yang direka bentuk dengan teliti menampilkan elemen program KiddWinkie Schoolhouse
Sudut pembelajaran yang direka bentuk dengan teliti menampilkan elemen program KiddWinkie Schoolhouse

Pelbagai program pengayaan KiddiWinkie memperluas pembelajaran setiap anak melampaui tembok sekolah. Dalam “Author’s Universe,” kanak-kanak empat hingga enam tahun meneroka karya penulis bahasa Inggeris dan Cina, memupuk kemahiran menulis kreatif dan bahasa mereka. Seiring dengan itu, inisiatif “Chinese Cultural Immersion” menyampaikan kefasihan bertutur dan bertulis dalam bahasa Mandarin melalui aktiviti interaktif yang merangkumi seni, muzik, dan bahasa.

Program pelopor “Tech Crafters” memperkenalkan konsep pengekodan asas untuk memupuk pemikiran logik dan struktur, penyelesaian masalah sistematik, dan penyelesaian masalah kreatif. “Kiddi Newsroom” adalah platform yang menggalakkan kanak-kanak mempelajari peristiwa semasa dan terlibat dalam perbualan bermakna dengan ibu bapa mereka. Kanak-kanak memilih topik yang menarik minat mereka, menyelidikinya bersama ibu bapa mereka, kemudian membentangkan penemuan mereka untuk perbincangan. Semua program dijalankan tanpa penggunaan skrin.

Pendidikan Mampan dalam Persekitaran Hijau

KiddiWinkie Schoolhouse @ Jurong Gateway adalah bendera Babilou untuk menanam amalan mesra bumi bagi memupuk warganegara yang prihatin alam sekitar sejak usia muda. Kampus sekolah yang luas sedang menuju ke arah menjadi premis tenaga bersih-sifar, yang pertama untuk pra sekolah di Singapura. Panel solar fotovolta mengubah tenaga haba kepada elektrik sementara penggunaan sistem pengurusan dan kawalan tenaga mampan bersepadu mengoptimumkan penggunaan tenaga untuk menggalakkan kecekapan tenaga yang lebih besar. Babilou Family Singapore adalah salah satu kumpulan pra sekolah perintis di Singapura yang menanam amalan mesra bumi dan mampan di semua pusatnya.

Taman Hidro Vertikal membentuk sebahagian daripada pengalaman ladang ke piring untuk kanak-kanak.
Taman Hidro Vertikal membentuk sebahagian daripada pengalaman ladang ke piring untuk kanak-kanak.

Di dalam tempat perlindungan mampan ini terdapat Taman Explorer, kebun sekolah yang boleh dimakan dan hidroponik yang merupakan rumah kepada pelbagai sayur-sayuran dan herba yang subur yang dijaga bersama oleh guru dan pelajar yang bertujuan memperkenalkan konsep kemampanan makanan dan menggalakkan hubungan positif dengan makanan. Hasilnya akhirnya dimasukkan ke dalam menu semasa sesi “Masak dan Panggang,” di mana pelajar juga terlibat dalam menyediakan makanan mereka dan diajar kemahiran meja seperti memotong dan mengoles mentega untuk membantu mereka membangunkan etika jamuan yang betul. Kajian menunjukkan bahawa melibatkan kanak-kanak dalam penyediaan makanan meningkatkan kesediaan mereka untuk mencuba makanan baru dan diarah kepada pilihan makanan yang mengandungi sayur-sayuran[1]. Pembuatan kompos akan diperkenalkan untuk menukar sisa makanan kepada nutrien berharga untuk kebun.

Di samping itu, taman permainan luar yang luas dengan amfiteater, Sarang Bacaan, pasir, dan litar berbasikal menyediakan ruang yang mencukupi untuk permainan aktif dan interaksi sosial.

Penjagaan Bayi dengan Perbezaan

Sensory OasisTM untuk bayi, kemudahan pertama seumpamanya di pra sekolah Singapura.
Sensory OasisTM untuk bayi, kemudahan pertama seumpamanya di pra sekolah Singapura.

Menyedari kepentingan peringkat perkembangan awal, KiddiWinkie Schoolhouse telah mewujudkan kemudahan bilik gelap Sensory OasisTM Singapura yang pertama untuk bayi. Ruang imersif ini dipenuhi dengan pelbagai bahan pembelajaran, bunyi menenangkan, dan aroma menenangkan untuk merangsang rasa ingin tahu bayi kecil dan menggalakkan mereka meneroka persekitaran menggunakan lima deria mereka. Dengan nisbah pendidik kepada kanak-kanak kecil 1:3, bayi menerima penjagaan khusus untuk meletakkan asas untuk pertumbuhan sepanjang hayat.

Hab Pembelajaran Meriah dan Mudah Diakses

Ditempatkan secara strategik berhampiran stesen MRT Jurong East dan pertukaran bas, KiddiWinkie Schoolhouse menawarkan akses mudah untuk ibu bapa yang mencari solusi pendidikan premium. Ia dijangka memenuhi permintaan perkhidmatan penjagaan kanak-kanak yang semakin meningkat daripada keluarga muda di kawasan itu yang dibawa oleh pembangunan bandar baharu Tengah dan Daerah Tasik Jurong, serta Daerah Inovasi Jurong yang akan datang. Pusat ini memperluas tapak KiddiWinkie di barat Singapura.

Membentuk Masa Depan dengan KiddiWinkie

KiddiWinkie Schoolhouse berusaha untuk mengilhamkan kanak-kanak untuk menemui pemenang dalam diri mereka melalui pengalaman pembelajaran menyeluruh.
KiddiWinkie Schoolhouse berusaha untuk mengilhamkan kanak-kanak untuk menemui pemenang dalam diri mereka melalui pengalaman pembelajaran menyeluruh.