Kolaborasi Antarabangsa untuk Meningkatkan Rawatan Kanser di Afrika Sub-Sahara Menegaskan Sumber untuk Tahun Keenam

Health50 kritiya International Collaboration to Improve Cancer Care in Sub-Saharan Africa Updates Resources for Sixth Year

(SeaPRwire) –   Usaha bersama untuk mengoptimumkan dan menstandardkan amalan rawatan kini meliputi lebih daripada 90% kes kanser dewasa dan semakin banyak lagi penyakit kanser kanak-kanak.

PLYMOUTH MEETING, Pa., 20 Dis 2023 — National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) — sekutu pakar pusat kanser terkemuka di Amerika Syarikat — kini menyambut enam tahun bekerjasama bersama African Cancer Coalition (ACC), American Cancer Society (ACS), dan Clinton Health Access Initiative (CHAI), sebagai sebahagian daripada Allied Against Cancer. Kolaborasi ini dibentuk untuk menyokong dan memberdayakan masyarakat onkologi Afrika Sub-Sahara dalam meningkatkan keupayaan sistem kesihatan, menyediakan rawatan kanser berkualiti tinggi, dan meningkatkan akses bagi semua pesakit.

NCCN Logo (C)NCCN(R) 2018. All rights reserved.

Kerja Allied Against Cancer melibatkan beberapa inisiatif, termasuk pembangunan NCCN Harmonized GuidelinesTM untuk Afrika Sub-Sahara. Cadangan ini berdasarkan konsensus pakar serantau mengenai pendekatan yang sesuai dengan konteks untuk merawat hampir kesemua kanser dewasa di lebih daripada setengah dozen negara di seluruh rantau ini.

NCCN Harmonized GuidelinesTM untuk Afrika Sub-Sahara boleh didapati secara percuma di atau melalui .

“Masyarakat onkologi di Afrika Sub-Sahara (SSA) sedang bekerjasama dengan NCCN untuk meningkatkan keupayaan para profesional kami dalam menangani cabaran rawatan kanser di SSA dan kes-kes yang meningkat pada kadar yang signifikan,” kata Profesor Isaac Adewole, Menteri Kesihatan Nigeria yang dahulu, Pengerusi Bersama ACC. “Aktiviti Allied Against Cancer dan alat seperti NCCN Harmonized Guidelines membantu kami memastikan rawatan kanser boleh disediakan mengikut penyelidikan terkini, berdasarkan semua sumber yang tersedia. Mengstandardkan rawatan mengikut amalan terbaik yang ditetapkan membolehkan kami meramalkan keperluan kami dengan lebih baik, termasuk ubatan, yang memudahkan rundingan harga dan meningkatkan infrastruktur yang diperlukan serta menyertai kajian klinikal dan persidangan atau mesyuarat antarabangsa.”

NCCN Harmonized GuidelinesTM untuk Afrika Sub-Sahara pertama kali diperkenalkan pada November 2017, semasa Persidangan Antarabangsa Pertubuhan Penyelidikan dan Latihan dalam Kanser Afrika (AORTIC) mengenai Kanser di Afrika di Kigali, Rwanda.

Sejak itu, koleksi telah berkembang kepada 54 NCCN Harmonized GuidelinesTM untuk Afrika Sub-Sahara, menyediakan cadangan rawatan kanser terbaik untuk lebih daripada 92% kejadian kanser dewasa di rantau ini, termasuk kanser payudara, prostat dan leher rahim, serta sumber sokongan dan cadangan skrining. Baru-baru ini, kumpulan telah memberi tumpuan kepada pembangunan .

“Kami berbesar hati dapat bekerjasama bersama pakar tempatan yang komited di seluruh masyarakat onkologi Afrika dan rakan kongsi kami dalam Allied Against Cancer,” kata Crystal S. Denlinger, MD, Ketua Pegawai Eksekutif, NCCN. “Kami berharap usaha seperti ini akan terus menggalakkan peningkatan rawatan yang praktikal dan aspirasi di seluruh dunia sambil menyokong rakan sejawat kami dalam penyediaan rawatan kanser yang terbaik.”

Pada tahun 2023 sahaja, kumpulan telah menerbitkan 35 garis panduan diperbaharui. Semasa Persidangan Antarabangsa AORTIC ke-14 mengenai Kanser di Afrika yang diadakan di Dakar, Senegal pada akhir 2023, pakar onkologi dari rantau ini mempersembahkan pelaksanaan garis panduan bersama dalam negara masing-masing, dengan sokongan daripada ACS.

“Kami bersyukur dapat meluaskan dan mengemaskini garis panduan bersama tahun ini semasa mesyuarat di Rwanda, Zimbabwe dan Senegal, untuk terus membuat kemajuan dalam menangani beban kanser di Afrika Sub-Sahara,” kata Shanthi Sivendran, MD, MSCR, MBA, Naib Presiden Kanser Sokongan, ACS. “Matlamat kami adalah memastikan pakar onkologi dan pesakit di seluruh rantau Afrika Sub-Sahara mempunyai akses kepada alat yang diperlukan untuk menyediakan rawatan terbaik walaupun sering menghadapi kekurangan tenaga kerja dan peralatan.”

Perpustakaan NCCN Harmonized GuidelinesTM untuk Afrika Sub-Sahara disokong oleh Kementerian Kesihatan Persekutuan dan pusat kanser terkemuka di Ethiopia, Liberia, Malawi, Nigeria, Tanzania, Uganda dan Zambia, mewakili 44% penduduk Afrika Sub-Sahara. Setakat ini, NCCN Harmonized GuidelinesTM untuk Afrika Sub-Sahara telah dimuat turun melebihi 56,000 kali.

Ketahui lebih lanjut mengenai kerja kolaboratif Allied Against Cancer untuk meningkatkan rawatan kanser di Afrika Sub-Sahara di .

Mengenai National Comprehensive Cancer Network
National Comprehensive Cancer Network® (®) ialah sekutu tidak untuk keuntungan yang menggabungkan yang komited kepada penjagaan pesakit, penyelidikan dan pendidikan. NCCN ditujukan untuk meningkatkan dan memudahkan akses kepada penjagaan kanser berkualiti, berkesan, adil dan boleh capai supaya semua pesakit dapat hidup lebih baik. Garis Panduan Amalan Klinikal NCCN mengenai Onkologi (NCCN Guidelines®) menyediakan cadangan berpandu bukti, pakar dan telus untuk rawatan kanser, pencegahan dan perkhidmatan sokongan; ia diiktiraf sebagai piawaian untuk arahan dan dasar dalam pengurusan kanser dan garis panduan amalan klinikal yang paling menyeluruh dan kerap dikemaskini dalam mana-mana bidang perubatan. NCCN Guidelines untuk Pesakit® memberi maklumat rawatan kanser pakar untuk memberdayakan dan memberi kuasa kepada pesakit dan penjaga melalui sokongan daripada ®. NCCN juga meningkatkan pendidikan berterusan, inisiatif global, dasar dan kerjasama serta penerbitan penyelidikan dalam onkologi. Lawati untuk maklumat lanjut.

Media Contact:
Rachel Darwin
267-622-6624

Logo –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.