Kuaishou Technology Mengumumkan Keputusan Kewangan Ketiga Suku Tahun 2023 Yang Belum Diaudit

Entertainment15 K Kuaishou Technology Announces Third Quarter 2023 Unaudited Financial Results

(SeaPRwire) –   HONG KONG, Nov. 21, 2023 — Kuaishou Technology (HK Counter:01024/RMB Counter: 81024) (the “Company” or “Kuaishou”), a leading content community and social platform, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi tiga bulan (“Kuartal Ketiga”) dan sembilan bulan berakhir September 30, 2023.

Tinjauan Utama Kuartal Ketiga 2023

  • Purata Pengguna Harian Purata di Aplikasi Kuaishou adalah 386.6 juta, menunjukkan peningkatan 6.4% daripada 363.4 juta bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Purata Pengguna Bulanan Purata di Aplikasi Kuaishou adalah 684.7 juta, menunjukkan peningkatan 9.4% daripada 626.0 juta bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Jumlah Perdagangan Elektronik GMV(1) adalah RMB290.2 bilion, menunjukkan peningkatan 30.4% daripada RMB222.5 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Jumlah pendapatan meningkat sebanyak 20.8% kepada RMB27.9 bilion daripada RMB23.1 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022. Perkhidmatan pemasaran dalam talian dan siaran langsung menyumbang 52.6% dan 34.8% masing-masing kepada jumlah pendapatan. 12.6% yang lain datangnya daripada perkhidmatan lain.
  • Keuntungan kasar meningkat sebanyak 35.0% kepada RMB14.5 bilion daripada RMB10.7 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022. Margin keuntungan kasar pada suku ketiga 2023 adalah 51.7%, meningkat daripada 46.3% bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Keuntungan bagi tempoh adalah RMB2.2 bilion, berbanding kerugian RMB2.7 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022. Keuntungan bersih terselaras(2) adalah RMB3.2 bilion, berbanding kerugian bersih terselaras(2) RMB672 juta bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.
  • Keuntungan operasi daripada segmen domestik(3) meningkat kepada RMB3.2 bilion daripada RMB375 juta bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.

Encik Cheng Yixiao, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kuaishou berkata, “Kami terus mengembangkan perniagaan dan meningkatkan keuntungan kami pada suku ketiga 2023, dipimpin oleh pertumbuhan pendapatan yang kuat dan penambahbaikan ROI dalam perniagaan inti kami, bersama-sama dengan penekanan strategik kami terhadap kecekapan operasi. Kami berjaya menarik pengguna baru dan mengekalkan pengguna sedia ada. Pada suku ketiga, komuniti kami yang semakin subur mencapai purata pengguna harian dan bulanan baru sebanyak 386.6 juta dan 684.7 juta, masing-masing, menunjukkan peningkatan tahun ke tahun sebanyak 6.4% dan 9.4%. Kami akan terus membangunkan pertumbuhan berkualiti tinggi di seluruh ekosistem kandungan kami yang kukuh, mengintegrasikan lebih banyak peluang monetisasi di pelbagai senario pengguna, seraya memperkaya ekosistem kami dengan kandungan yang lebih pelbagai dan memanfaatkan keupayaan teknologi maju kami. Memandang ke hadapan, kami akan terus menggalakkan inovasi dan menjelajahi peluang pertumbuhan baru yang membantu membentuk landskap industri, memberdayakan pencipta kandungan, pelanggan pemasaran dan pedagang. Dengan cara ini, kami memperkukuh kedudukan kami sebagai komuniti kandungan dan platform sosial terkemuka serta membawa masa depan yang lebih cerah kepada pemegang saham dan peserta ekosistem kami.”

Tinjauan Kewangan Kuartal Ketiga 2023

Pendapatan daripada perkhidmatan pemasaran dalam talian kami meningkat sebanyak 26.7% kepada RMB14.7 bilion bagi suku ketiga 2023, daripada RMB11.6 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan dalam bilangan pelanggan pemasaran, didorong oleh pertambahan lalu lintas di platform kami, portfolio produk yang berpelbagai dan operasi yang disempurnakan berdasarkan atribut industri.

Pendapatan daripada perniagaan siaran langsung kami meningkat sebanyak 8.6% kepada RMB9.7 bilion bagi suku ketiga 2023, daripada RMB8.9 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022, akibat bekalan kandungan yang diperkaya dan pengoptimuman berterusan ekosistem siaran langsung kami.

Pendapatan daripada perkhidmatan lain kami meningkat sebanyak 36.6% kepada RMB3.5 bilion bagi suku ketiga 2023, daripada RMB2.6 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022, terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan perniagaan e-dagang kami, yang ditunjukkan oleh pertumbuhan dalam GMV e-dagang kami. Pertumbuhan dalam GMV e-dagang telah didorong oleh peningkatan dalam bilangan pedagang aktif, bilangan pengguna membayar e-dagang aktif dan strategi operasi yang disempurnakan.

Maklumat Kewangan Utama Lain bagi Suku Ketiga 2023

Keuntungan operasi adalah RMB2.2 bilion, berbanding kerugian operasi RMB2.6 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.

EBITDA Terselaras(4) adalah RMB5.0 bilion, meningkat daripada RMB1.0 bilion bagi tempoh yang sama pada tahun 2022.

Jumlah Dana Tersedia(5) mencapai RMB55.4 bilion pada September 30, 2023.

Nota:

(1) Ditempatkan atau diarahkan kepada rakan kongsi kami melalui platform kami.
(2) Kami mentakrifkan “keuntungan bersih terselaras” sebagai keuntungan/(kerugian) bagi tempoh yang disesuaikan dengan perbelanjaan pembayaran saham dan perubahan nilai saksama pelaburan.
(3) Perbelanjaan tidak dianjurkan, yang terdiri daripada perbelanjaan pembayaran saham, pendapatan lain, dan keuntungan/(kerugian) lain, tidak termasuk.
(4) Kami mentakrifkan “EBITDA Terselaras” sebagai keuntungan bersih terselaras bagi tempoh yang disesuaikan dengan cukai pendapatan/(manfaat), susut nilai harta alih dan harta tidak alih, pelaburan harta alih dan keuntungan kewangan, bersih.
(5) Jumlah Dana Tersedia termasuk tetapi tidak terhad kepada wang tunai dan setara wang tunai, deposit tempoh masa, aset kewangan dan wang terkawal. Aset kewangan terutamanya termasuk produk pengurusan kekayaan dan lain-lain.

Tinjauan Perniagaan

Pada suku ketiga 2023, kami terus menggalakkan pertumbuhan operasi kami yang sihat dan mampan, meluaskan alam semesta pengguna, pencipta kandungan, pelanggan pemasaran dan pedagang kami. Dengan mengintegrasikan lebih banyak senario komersial di seluruh ekosistem kami dan mengoptimumkan kecekapan operasi kami, setiap garis perniagaan kami berkembang dengan ketara dan mengalami pertumbuhan kewangan yang menakjubkan. Pada suku ketiga 2023, kami mencapai keuntungan bersih peringkat kumpulan sebanyak RMB2.2 bilion dan keuntungan bersih terselaras sebanyak RMB3.2 bilion. Oleh itu, margin keuntungan bersih terselaras kami mencapai 11.4%.

Peningkatan daya saing kami diperkukuhkan oleh pertumbuhan pendapatan kami yang kukuh merentasi segmen pemasaran dalam talian, e-dagang dan siaran langsung inti kami, serta usaha pengoptimuman kami yang meningkatkan kecekapan operasi kami. Sebagai contoh, kami secara konsisten meningkatkan kecekapan penggunaan pelayan dan jalur lebar dengan memanfaatkan teknologi maju, dan kos pelayan dan jalur lebar kami sebagai peratusan pendapatan telah menurun secara konsisten dalam beberapa suku terakhir. Untuk terus mengoptimumkan kecekapan kos kami, kami juga melengkapkan fasa pertama pembinaan pusat data dalaman kami sendiri – pusat data pintar Kuaishou di Ulanqab, Inner Mongolia pada Julai 2023. Sebagai salah satu pusat data terbesar di China untuk teknologi data besar dan kecerdasan buatan, pusat data hiperskala milik kami direka untuk menempatkan sehingga 300,000 pelayan, menyokong pertumbuhan pesat perniagaan kami dan memacu matlamat pembangunan berterusan kami.

Ekosistem pengguna dan kandungan

Pada suku ketiga 2023, kami mengekalkan pertumbuhan berkualiti tinggi di seluruh asas pengguna kami dan komuniti kandungan yang sihat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)