Kumpulan Prasarana Kewangan Pasaran Filipina PDS Group bekerjasama dengan ESGpedia STACS pada Inisiatif Titik Akses Tunggal ASEAN untuk Data ESG (SAFE) mengenai Pendedahan Data ESG

Perkongsian ini adalah sebahagian daripada inisiatif SAFE, yang diketuai oleh Sustainable Finance Institute Asia (SFIA), dan bertujuan untuk menyokong kelestarian korporat dan memudahkan pelaporan data ESG untuk perniagaan dan penerbit di Filipina

  • SFIA telah mengenal pasti ESGpedia STACS sebagai rakan kongsi platform teknologi berpotensi untuk Inisiatif Akses Tunggal untuk Data ESG (SAFE), yang bertujuan untuk menangani jurang data dan pendedahan ESG dalam pasaran ASEAN.
  • Sebagai pendaftaran data ESG terbesar di Asia dengan kes penggunaan merentas pelbagai sektor, ESGpedia menyediakan lebih daripada 5 juta titik data kelestarian dan membolehkan syarikat mendedahkan data ESG dengan cara yang dipandu dan dipermudahkan, dengan program insentif yang disediakan.
  • Kumpulan PDS mempromosikan ESGpedia untuk digunakan oleh syarikat-syarikat Filipina bagi memudahkan pendedahan yang mungkin diperlukan dan mendapatkan wawasan yang lebih besar tentang pelepasan gas rumah hijau (GHG) mereka.
  • Perkongsian oleh Kumpulan PDS dengan STACS dan pengenalan ESGpedia di Filipina menyusul pelancaran ESGpedia dan Inisiatif SAFE yang berjaya di Vietnam dengan Bamboo Capital Group pada bulan Ogos.

MANILA, Filipina dan SINGAPURA, 14 Sept. 2023 — Philippine Dealing System Holdings Corp. (Kumpulan PDS) mengumumkan perkongsian dengan syarikat data dan teknologi ESG (Environmental, Social, and Governance) terkemuka Asia, STACS, untuk menggunakan platform ESGpedia STACS bagi menyokong kelestarian korporat dan pelaporan ESG untuk perniagaan dan penerbit di Filipina. Ini adalah sebahagian daripada inisiatif perintis Sustainable Finance Institute Asia (SFIA) untuk menangani jurang data dan pendedahan ESG dalam pasaran ASEAN.

Perkongsian oleh Kumpulan PDS dengan STACS dan pelancaran ESGpedia di Filipina sebagai sebahagian daripada Inisiatif SFIA SAFE telah diumumkan di Manila pada 11 September 2023, dengan kehadiran syarikat-syarikat di negara ini (korporat dan institusi kewangan), United Nations Global Compact Filipina, Banko Sentral ng Pilipinas, dan Suruhanjaya Sekuriti.
Perkongsian oleh Kumpulan PDS dengan STACS dan pelancaran ESGpedia di Filipina sebagai sebahagian daripada Inisiatif SFIA SAFE telah diumumkan di Manila pada 11 September 2023, dengan kehadiran syarikat-syarikat di negara ini (korporat dan institusi kewangan), United Nations Global Compact Filipina, Banko Sentral ng Pilipinas, dan Suruhanjaya Sekuriti.

Sebagai pendaftaran data ESG terbesar di Asia dengan kes penggunaan merentas pelbagai sektor, ESGpedia telah dipilih sebagai salah satu rakan kongsi platform teknologi untuk Inisiatif Akses Tunggal untuk Data ESG (SAFE) Perintis SFIA, yang bertujuan untuk menyatukan dan memberi kuasa kepada peserta industri utama di seluruh ASEAN melalui pelaporan data ESG yang kredibel, komprehensif dan konsisten.

Melalui perkongsian ini, Kumpulan PDS mempromosikan ESGpedia untuk digunakan, pada mulanya oleh komuniti penerbit tersenarainya, dan kemudian untuk semua syarikat Filipina lain, untuk memudahkan perjalanan pelaporan data ESG korporat yang dijangka menjadi satu set pendedahan korporat yang kerap. ESGpedia menyediakan platform digital yang memudahkan pelbagai piawaian dan rangka kerja ESG, menyediakan perjalanan kelestarian yang mudah dan dipandu. Ia juga termasuk alat digital untuk menukar data operasi seperti bahan api, bahan penyejuk dan penggunaan elektrik secara automatik kepada pelepasan GHG mengikut piawaian GHG Protocol, ditempatkan di Filipina, membolehkan syarikat-syarikat memperoleh wawasan tentang jejak karbon mereka.

ESGpedia juga telah berkongsi dengan Program Perjanjian Hijau Asia-Pasifik ESCAP Sustainable Business Network (ESBN). Melalui ini, peserta juga layak mendapatkan Lencana Perjanjian Hijau, Perak atau Emas setelah melengkapkan profil ESG syarikat mereka pada ESGpedia. Profil ini akan merangkumi data yang dikemukakan melalui pendedahan dan dipertingkatkan oleh data agregat dari sumber awam. Ini berfungsi sebagai program insentif untuk membolehkan penerima anugerah mempamerkan kepada pelanggan, pelabur, dan pembiaya komitmen mereka terhadap kelestarian.

Perkongsian merentas sempadan ini diumumkan di Manila pada 11 September 2023, dengan kehadiran syarikat-syarikat di negara ini (korporat dan institusi kewangan), United Nations Global Compact Filipina, Banko Sentral ng Pilipinas, dan Suruhanjaya Sekuriti. Ini menyusul pelancaran ESGpedia yang berjaya di Vietnam dengan Bamboo Capital Group (juga sebahagian daripada Inisiatif SFIA SAFE), pada bulan Ogos yang lalu.

Antonino Nakpil, Presiden dan CEO PDEx, berkata: “Langkah pertama menuju kelestarian korporat adalah kesedaran dan pemahaman tentang kedudukan ESG syarikat itu sendiri. Untuk tujuan ini, kami gembira dapat menyokong Inisiatif Akses Tunggal untuk Data ESG (SAFE) Sustainable Finance Institute Asia (SFIA). Dikuasakan oleh rakan kongsi kami ESGpedia STACS, SAFE akan memudahkan akses perniagaan Filipina kepada data ESG yang kredibel, konsisten dan komprehensif, menjana wawasan tentang pelepasan GHG mereka, dan menyelaraskan pelaporan kelestarian korporat dan ESG mereka. 

Sebagai penerima pendedahan korporat komuniti Penerbitnya, Kumpulan PDS berada dalam kedudukan yang baik sebagai simpang bagi rejim pelaporan baru untuk data ESG korporat. Dengan mempromosikan portal digital ini untuk maklumat ini, Kumpulan berharap dapat membantu memberdayakan komunitinya, dan menyebarkannya kepada julat syarikat Filipina yang lebih luas mencapai matlamat kebangsaan serta matlamat ASEAN menuju Emisi Bersih Sifar.”

Benjamin Soh, Pengarah Urusan STACS berkata: “Negara-negara di seluruh Asia sedang beralih ke arah pendedahan ESG wajib. Untuk memudahkan pendedahan yang mungkin diperlukan untuk perniagaan di Filipina, kami gembira kerana ESGpedia berkongsi dengan Kumpulan PDS sebagai sebahagian daripada inisiatif Akses Tunggal ASEAN untuk Data ESG (SAFE), untuk mempromosikan ESGpedia untuk digunakan oleh komuniti penerbit tersenarainya dan semua syarikat Filipina lain.

Syarikat-syarikat ini akan mendapat manfaat daripada program percuma dan panduan pada ESGpedia untuk memulakan perjalanan pelaporan data ESG dan penyahkarbonan mereka. Melalui pendekatan berpusat pada komuniti, kami berharap dapat membentuk masa depan landskap data ESG dan memberdayakan negara-negara ASEAN dalam pelaporan ESG wajib dan perjalanan kelestarian mereka.”

Merangkumi lebih daripada 5 juta titik data kelestarian, ESGpedia memberdayakan institusi kewangan dan syarikat untuk mencapai matlamat kelestarian strategik, dengan menyediakan data peringkat aset ESG yang diharmonikan dan distandardkan, dan penyelesaian untuk membolehkan kewangan mampan dan pemantauan kelestarian pembekal. Melalui pengagregatan dan pengharmonian berkuasa AI, ESGpedia menggabungkan data ESG awam dengan data pendedahan utama, yang dikumpul secara langsung melalui platform.

ESGpedia beroperasi di seluruh Asia, membekalkan kuasa kepada Pendaftaran ESG Greenprint MAS (Monetary Authority of Singapore) dan penilaian digital Perjanjian Hijau Asia-Pasifik ESCAP Sustainable Business Network (ESBN).

Mengenai Kumpulan PDS

Philippine Dealing System Holdings Corp. (“Kumpulan PDS”) adalah syarikat swasta yang telah menyediakan perkhidmatan infrastruktur pasaran kewangan kebangsaan sejak 1995. Perkhidmatan Kumpulan mematuhi piawaian antarabangsa dan direka untuk memenuhi keperluan peserta pasaran dan disediakan oleh dua anak syarikat utama Kumpulan. Philippine Depository & Trust Corp. (PDTC) adalah Depositori Sekuriti Pusat (CSD) tunggal yang dilesenkan SEC untuk pasaran Pendapatan Tetap (FI) dan Ekuiti (EQ) yang menyediakan perkhidmatan Pendaftaran untuk kelas aset ini. PDTC adalah