Langkah-langkah Rangsangan Terbaru China Mendapat Skeptisisme Pasaran

China's Economic

(SeaPRwire) –   Usaha kerajaan China untuk menggalakkan dan memulihkan keyakinan dalam ekonomi telah menyebabkan suntikan wang tunai rekod ke dalam sistem kewangan dan meningkatkan sokongan untuk sektor hartanah yang tertekan. Walaupun langkah-langkah ini, respon pasaran adalah kurang memberangsangkan, dengan Shanghai Composite menyerahkan kemajuan awal dan menutup turun -0.56%.

Bank Rakyat China (PBOC) memainkan peranan penting dalam strategi ini dengan menyuntik 800 bilion yuan ($112 bilion) pinjaman setahun melalui kemudahan pinjaman jangka sederhana, dua kali ganda jumlah yang dijangkakan oleh penganalisis. Suntikan rekod ini bertujuan untuk memberikan lebih banyak likuiditi kepada pemberi pinjaman komersial, membolehkan mereka membeli bon kerajaan yang menyokong perbelanjaan infrastruktur. Walau bagaimanapun, cabaran terletak dalam mencari keseimbangan halus antara stimulus monetari dan fiskal untuk menyokong jualan bon kerajaan tanpa memicu penurunan yuan.

Selain langkah-langkah monetari, kerajaan China telah meningkatkan sokongannya untuk pasaran hartanah yang sedang berjuang. Langkah ini datang ketika data menunjukkan penurunan harga rumah selama enam bulan berturut-turut dan trend pelaburan hartanah yang lemah. Pentingnya, kerajaan mengurangkan nisbah bayaran pertama dan kedua untuk rumah pertama dan kedua di Beijing dan Shanghai. Memandangkan industri hartanah China dan berkaitan menyumbang kira-kira 20% kepada ekonomi, campur tangan ini sangat penting.

Walaupun langkah-langkah ini, pemerhati pasaran kekal meragui kesan keseluruhan pelan rangsangan China. Pelabur, mencari langkah-langkah lebih kukuh, menyatakan kekecewaan, kerana campur tangan sebelum ini gagal mempercepat pemulihan ekonomi atau menstabilkan pasaran saham. Standard Chartered Bank menyatakan, “Terlalu awal untuk menganggapnya sebagai titik perubahan,” menekankan kerapuhan sentimen pelabur dan risiko berpotensi yang timbul daripada ketegangan geopolitik.

Corak berulang optimisme pasaran jangka pendek berikutan cubaan rangsangan China menimbulkan kebimbangan di kalangan pelabur. Sepanjang tahun ini, saham China menghadapi trend penurunan yang dipacu oleh kebimbangan tentang ekonomi yang perlahan, ketegangan geopolitik, dan krisis hartanah berterusan. Unit Asia Pasifik S&P Global Ratings menekankan keperluan untuk tindakan lebih menyeluruh, dengan menyatakan, “Menyuntik likuiditi dan cuba meningkatkan penawaran di sektor kewangan adalah bermanfaat, tetapi mungkin tidak cukup jika tidak ada kesediaan untuk mengeluarkan atau melabur.”

Ketika China menangani cabaran ekonomi, keberkesanan langkah-langkah rangsangannya kekal menjadi faktor penting dalam membentuk sentimen pasaran dan keyakinan pelabur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.