Laporan ekonomi digital Afrika, kerjasama China-Afrika dikeluarkan di Kenya

28 Report on Africa's digital economy, China-Africa cooperation released in Kenya

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya, May 10, 2024 Ini adalah laporan dari China.org.cn:

Satu laporan mengenai indeks pembangunan ekonomi digital Afrika dan kerjasama ChinaAfrika dalam bidang ekonomi digital telah dikeluarkan di Nairobi, Kenya, pada hari Jumaat.

A report on Africa's digital economic development index and China-Africa cooperation on the digital economy is released in Nairobi, Kenya, on May 10, 2024. [Photo provided to China.org.cn]

Diterbitkan bersama oleh Institut Kajian Ekonomi dan Perdagangan China-Afrika dan Datasparkle, laporan ini memberikan pemerhatian dan analisis mengenai perkembangan ekonomi digital Afrika dan menelusuri ruang lingkup kerjasama antara China dan Afrika dalam bidang digital.

Xiao Hao, setiausaha agung bertindak Institut Kajian Ekonomi dan Perdagangan China-Afrika dan timbalan dekan Sekolah Ekonomi dan Perdagangan Universiti Hunan, berucap mengenai kemajuan digital yang pesat di Afrika semasa pelancaran laporan tersebut.

Xiao berkata bahawa disebabkan pelbagai faktor seperti geografi, masyarakat dan budaya, terdapat perbezaan yang ketara dalam penggunaan dan kebolehcapaian teknologi digital di pelbagai rantau dan demografi di Afrika, menyebabkan jurang digital yang ketara.

Pendekatan China terhadap pertumbuhan ekonomi digital, yang dicirikan oleh keutamaan terhadap infrastruktur, aplikasi inovatif berterusan dan pembangunan berasaskan inovasi teknologi, menawarkan wawasan berharga bagi negara-negara atau rantau lain yang mengharapkan transformasi digital, katanya.

Dengan pasukan editorial utamanya berasal dari Universiti Hunan, laporan ini mengumpul data dari negara-negara Afrika dari tahun 2014 hingga 2023, membina rangka kerja penilaian komprehensif untuk ekonomi digital Afrika merentasi masa, ruang dan pelbagai bidang.

Laporan itu menekankan potensi besar Afrika untuk ekonomi digital sambil menyedari ketidaksamarataan serantau dan ketidakseimbangan sistemik yang ketara.

Dalam hal kerjasama ChinaAfrika, laporan itu merangkumi kerjasama komprehensif dalam infrastruktur digital, aplikasi dan inovasi teknologi, memaparkan pencapaian penting dan menekankan kerjasama ChinaKenya sebagai model untuk kerjasama digital masa depan.

Laporan itu mencadangkan fokus lebih kuat terhadap keupayaan pembangunan sendiri Afrika untuk memacu ekonomi digital dan menangani keperluan pelbagai negara Afrika dalam hal ini.

Tambahan pula, laporan itu menawarkan cadangan untuk cara meningkatkan kerjasama, dengan menumpukan pada strategi makro dan tindakan khusus.

Pada peringkat makro, ia mencadangkan memperkukuh perancangan tahap tinggi, memperluaskan peluang kerjasama, memperkukuh infrastruktur digital, mempromosikan transformasi digital melalui aplikasi diperluaskan dan menggalakkan persekitaran inklusif untuk pembangunan ekonomi digital. Berkenaan tindakan khusus, ia mencadangkan menaik taraf infrastruktur dan membangunkan bandar pintar dan teknologi inovatif bekerjasama dengan negara terkemuka di Afrika dalam bidang ekonomi digital. Bagi negara-negara yang berusaha mengejar ketinggalan, laporan itu menasihati meningkatkan kualiti infrastruktur dan pembangunan bakat, serta meluaskan jangkauan pasaran. Ia juga menyeru usaha bersama negara-negara yang menyesuaikan strategi mereka untuk menghapuskan jurang digital, menyediakan perkhidmatan digital yang lebih berkesan dan memastikan inklusiviti dan kebolehcapaian ekonomi digital.

Ma Shuzhong, dekan Akademi Perdagangan Digital China di Universiti Zhejiang, berkata laporan itu mengandungi statistik yang banyak dan contoh yang jelas, menawarkan gambaran penuh tentang pembangunan ekonomi digital Afrika dan sokongan akademik untuk kerjasama ChinaAfrika dalam bidang ekonomi digital.

Li Wentao, pengarah eksekutif Institut Kajian Afrika di Institut-Institut Hubungan Antarabangsa Kontemporari China, bersetuju bahawa laporan itu mengisi kekosongan dalam penyelidikan kerjasama ekonomi digital ChinaAfrika, menyediakan maklumat berharga untuk kajian mengenai ekonomi digital Afrika, dan akan membantu syarikat dan organisasi berkaitan memahami Afrika dengan lebih baik.

Laporan penuh: Indeks Pembangunan Ekonomi Digital Afrika dan Laporan Kerjasama Ekonomi Digital China-Afrika

Laporan mengenai ekonomi digital Afrika, kerjasama ChinaAfrika dikeluarkan di Kenya

SUMBER China.org.cn

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.