Lawatan Presiden China akan datang membawa harapan baru untuk pembangunan Serbia: Vucic

32 Chinese president's upcoming visit to bring new hope to Serbia's development: Vucic

(SeaPRwire) –   BELGRADE, Serbia, May 1, 2024 — Laporan berita oleh xinhuanet:

Presiden Serbia Aleksandar Vucic berkata pada Selasa bahawa lawatan negara Presiden China Xi Jinping tidak sahaja merupakan acara diplomatik utama bagi Serbia, tetapi juga merupakan acara besar yang layak untuk kegembiraan seluruh rakyat Serbia.

Serbian President Aleksandar Vucic meets with visiting President of Xinhua News Agency Fu Hua in Belgrade, Serbia, on April 30, 2024.

Sambil meyakini lawatan Xi akan membawa harapan baru bagi pembangunan Serbia, presiden itu berkata: “Saya sangat menantikan lawatan Presiden Xi.”

Vucic menyatakan pandangannya itu semasa bertemu dengan Presiden Xinhua News Agency Fu Hua di Belgrade.

Dengan mencatatkan bahawa China adalah “kawan setia” Serbia dan pertukaran antara kedua-dua negara adalah sepenuhnya terbuka dan jujur, Vucic berkata Serbia tidak akan melupakan bantuan daripada rakyat China, sambil percaya Xi akan merasakan kehangatan dan persahabatan rakyat Serbia semasa lawatannya.

Presiden Serbia memuji sumbangan yang dibuat oleh kilang keluli HBIS Serbia di Smederevo kepada pembangunan ekonomi Serbia, bantuan China kepada Serbia dalam bidang perubatan dan kesihatan semasa wabak COVID-19 dan sokongan China terhadap Serbia dalam pelbagai pertemuan antarabangsa.

Serbia teguh menyokong pendirian China dalam melindungi kepentingan dan kebimbangan inti negara itu, tegas Vucic.

Berkenaan isu Taiwan, Vucic berkata Serbia teguh memegang prinsip Satu-China dan menyokong China dalam mempertahankan kedaulatan dan keutuhan wilayahnya.

Berkenaan pertukaran media, Vucic sangat menghargai kerjasama antara Xinhua News Agency dan Agensi Berita Tanjug Serbia serta media-media lain, dengan berkata pertukaran sedemikian membolehkan media Serbia belajar daripada pengalaman rakan-rakan China mereka dan membenarkan rakyat Serbia lebih memahami China, untuk mempromosikan pembelajan bersama dan pertukaran pengalaman antara kedua-dua negara.

Fu berkata di bawah panduan strategik Presiden Xi dan Presiden Vucic, hubungan China-Serbia telah menyaksikan perkembangan yang bersemangat walaupun perubahan dalam landskap antarabangsa, menetapkan contoh hubungan persahabatan yang baik antara China dan negara-negara Eropah.

Beliau juga berkata beliau mengharapkan pertemuan kedua-dua ketua negara akan merangka pelan baru untuk pertukaran dan kerjasama China-Serbia serta menambah kemegahan “persahabatan besi” antara kedua-dua negara di era baharu.

Selain itu, Fu berkata Xinhua bersedia bekerjasama dengan rakan-rakan Serbia untuk memperkukuhkan lagi pertukaran dan kerjasama, menceritakan dengan baik kisah persahabatan China-Serbia dan secara menyeluruh memaparkan prospek cerah hubungan bilateral di era baharu melalui laporan berita dan kajian pemikiran berkualiti tinggi dan multidimensi.

Xinhua juga akan bertindak sebagai duta persahabatan China-Serbia dan mencipta iklim pendapat awam positif untuk memperkukuhkan kerjasama dalam pelbagai bidang untuk memberi manfaat lebih kepada rakyat kedua-dua negara, tambah Fu.

Gambar –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.