Lebih 86 peratus wanita Thai dan Indonesia Mengambil Kira Skrin Talasemia selepas Mengetahui Risiko Kesihatan Berkaitan

(SeaPRwire) –   Wanita Thai (91.2%) dan Indonesia (86.6%) mempertimbangkan skrining selepas mengetahui risiko kesihatan dan kos yang lebih tinggi daripada purata global 84.5%

BANGKOK, Nov. 17, 2023 — Menurut Thailand’s , kira-kira 18-24 juta atau 30-40 peratus penduduk Thai membawa gen talasemia, dengan pesakit talasemia sederhana memerlukan rawatan berkala, termasuk pemindahan darah dan terapi kelation untuk mengeluarkan lebihan besi daripada darah.

Untuk memudahkan pemahaman yang lebih baik tentang hemoglobinopati warisan ini, BGI Genomics hari ini mengeluarkan Laporan Kepelbagaian Talasemia. Laporan ini menilai tahap pengetahuan dan sikap yang berkaitan dengan risiko kesihatan yang berkaitan, skrining pembawa talasemia, dan nasihat genetik untuk pembawa. 1,847 responden wanita dari enam negara dengan prevalensi talasemia yang tinggi telah disoal selidik: Azerbaijan, China, Indonesia, Kuwait, Arab Saudi, dan Thailand.

Wanita Thai (91.2%) dan Indonesia (86.6%) mempertimbangkan skrining selepas mengetahui risiko kesihatan talasemia yang berkaitan dan kos yang lebih tinggi daripada purata global 84.5%. Sekiranya kedua-dua pasangan adalah pembawa talasemia, 72.5% wanita Thai dan 58.9% wanita Indonesia boleh meyakinkan pasangan mereka untuk mendapatkan nasihat genetik dan mempertimbangkan diagnosis genetik praimplantasi (PGD), meningkatkan kemungkinan anak bebas dari talasemia.

Setelah mengetahui risiko dan kos rawatan seumur hidup yang tinggi yang berkaitan dengan talasemia, bagaimanakah sikap anda dan pasangan anda berubah?
Setelah mengetahui risiko dan kos rawatan seumur hidup yang tinggi yang berkaitan dengan talasemia, bagaimanakah sikap anda dan pasangan anda berubah?

Temuan soal selidik menekankan keperluan untuk meningkatkan kesedaran, menangani halangan, dan meningkatkan akses kepada skrining: 

Kebanyakan tidak tahu banyak tentang talasemia: 70.5% wanita tidak tahu banyak tentang gejala talasemia dan risiko kesihatan yang berkaitan, dengan 14.4% lagi menunjukkan mereka tidak pernah mendengar tentang talasemia.

Kesediaan yang lebih besar untuk menjalani skrining talasemia dengan maklumat yang lebih: Selepas mengetahui risiko kesihatan dan kos rawatan seumur hidup yang tinggi yang berkaitan dengan talasemia, 84.5% wanita lebih bersedia untuk menjalani bentuk skrining talasemia (ujian prakahwin, prahamil, dan prakelahiran).

Kebolehcapaian penting: Hospital atau agensi berhampiran yang menyediakan perkhidmatan skrining (43.1%), kos perkhidmatan skrining (38.1%), dan sebelum berkahwin atau mempunyai anak (35.3%) adalah tiga faktor utama yang mempengaruhi kesediaan untuk menjalani skrining talasemia.

Pembawa talasemia lebih terbuka kepada nasihat genetik: Sekiranya kedua-dua pasangan adalah pembawa talasemia, 50.8% wanita boleh meyakinkan pasangan mereka untuk mendapatkan nasihat genetik dan mempertimbangkan PGD. Sekiranya wanita telah mendapat maklumat tentang talasemia daripada program kesedaran kesihatan, peratusan ini meningkat kepada 59.5%.

Sekiranya kedua-dua pasangan adalah pembawa talasemia, adakah anda dapat meyakinkan pasangan anda untuk menjalani kaunseling genetik dan PGD?
Sekiranya kedua-dua pasangan adalah pembawa talasemia, adakah anda dapat meyakinkan pasangan anda untuk menjalani kaunseling genetik dan PGD?

Dr. Zhiyu Peng, Timbalan Pengurus Besar BGI Genomics, memberi nota, “Kaji selidik ini menunjukkan bahawa meningkatkan kesedaran dan kebolehcapaian adalah langkah pertama yang penting dalam program kawalan talasemia. Program skrining dan rawatan khusus wilayah, disesuaikan untuk selari dengan sumber kesihatan dan nilai budaya tempatan, juga penting untuk mengenal pasti pesakit dan pembawa talasemia.”

Dr. Androulla Eleftheriou, Pengarah Eksekutif Persekutuan Talasemia Antarabangsa, memberi komen: “Meningkatkan kesedaran adalah langkah pertama yang penting dalam mempromosikan perubahan tingkah laku individu dan reformasi dasar, akhirnya membawa kepada peningkatan pencegahan, kawalan, dan pengurusan talasemia. Perkhidmatan skrining – komponen utama mana-mana program kawalan kebangsaan yang berkesan – perlu mempertimbangkan latar belakang budaya dan sosioekonomi. Kami mengalu-alukan usaha BGI Genomics dan mengesahkan semula komitmen kami untuk terus meluaskan kesedaran talasemia secara global.”

Untuk membaca laporan penuh, sila untuk mengakses Laporan Kepelbagaian Talasemia BGI Genomics 2023.

Mengenai BGI Genomics dan ujian skrining talasemia

, berpangkalan di Shenzhen, China, ialah pembekal terkemuka bagi penyelesaian bersepadu perubatan berpandu. Pada Julai 2017, sebagai anak syarikat Kumpulan BGI, BGI Genomics (300676.SZ) secara rasmi disenaraikan di Bursa Saham Shenzhen.

Syarikat ini telah mempelopori perkhidmatan ujian genetik talasemia berdasarkan teknologi penjujukan generasi seterusnya (NGS) sejak 2013. Meningkatkan kebolehcapaian pengujian genetik telah menjadi penting dalam skrining, diagnosis dan rawatan talasemia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)