Lebih daripada dua daripada tiga orang dengan diabetes sudah mempunyai komplikasi pada masa diagnosis, kajian oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa mendapati

(SeaPRwire) –   Kajian global dari Persatuan Kedaiam Diabetes Antarabangsa mendedahkan bahawa 72% daripada orang yang hidup dengan kedaiam hanya menerima diagnosis mereka kerana mereka mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada komplikasi berkaitan – seperti kehilangan penglihatan, kerosakan saraf atau penyakit jantung.

BRUSSELS, Nov. 14, 2023 — Tujuh daripada sepuluh orang yang hidup dengan kedaiam (72%) hanya mendapati mereka mempunyai kedaiam selepas membangunkan komplikasi yang berkaitan dengan keadaan itu. Selain itu, hampir semua (94%) daripada mereka yang disoal selidik telah mengalami satu atau lebih komplikasi kedaiam semasa tempoh hidup mereka dengan kedaiam. Penemuan-penemuan itu berasal dari kajian global yang baru-baru ini dijalankan oleh Persatuan Kedaiam Antarabangsa (IDF) menjelang Hari Kedaiam Sedunia pada hari Selasa, 14 November. Soal selidik itu dijalankan di kalangan orang yang hidup dengan kedaiam di seluruh Afrika, Asia, Eropah dan Amerika Selatan untuk memahami tahap kesedaran dan kesan komplikasi berkaitan kedaiam.

Komplikasi berkaitan kedaiam boleh menjadi serius dan, dalam beberapa kes, membahayakan nyawa. Ia termasuk kerosakan jantung, mata, buah pinggang dan kaki. Risiko komplikasi menimbulkan tekanan yang besar kepada orang yang hidup dengan kedaiam. Lebih daripada setengah (55%) responden mengatakan mereka bimbang hampir setiap hari tentang membangunkan komplikasi berkaitan kedaiam.

Risiko komplikasi boleh dikurangkan secara signifikan melalui pengesanan awal, rawatan tepat pada masanya dan penjagaan diri yang bermaklumat. Apabila ditanya tentang mencegah komplikasi mereka, empat daripada lima responden (84%) percaya mereka boleh berbuat lebih; hampir dua pertiga (62%) berfikir penyedia perkhidmatan kesihatan mereka boleh berbuat lebih.

Memberikan komen mengenai penemuan kajian, Presiden IDF Professor Akhtar Hussain berkata: “Lebih perlu dilakukan untuk meningkatkan kesedaran kedaiam dan menyediakan pendidikan untuk menyokong pengesanan awal dan pengurusan komplikasi. Apa yang telah kami pelajari memberi amaran keras bahawa kedaiam sering tidak dikesan sehingga satu atau lebih komplikasi hadir. Kami tahu bahawa, dengan maklumat dan penjagaan yang betul, orang yang hidup dengan kedaiam boleh mengurangkan risiko komplikasi mereka dengan besar. Selain itu, terdapat langkah-langkah yang boleh diambil oleh orang yang berisiko terhadap jenis 2 kedaiam untuk menangguhkan atau mencegah permulaan keadaan itu sepenuhnya. Ia penting untuk mengetahui tahap risiko anda, tahu apa yang seharusnya anda perhatikan dan tahu bagaimana untuk bertindak balas.”

Terdapat beberapa faktor risiko yang meningkatkan peluang membangunkan jenis 2 kedaiam. Ini termasuk sejarah keluarga, berat badan, umur, etnik, ketidakaktifan, dan kedaiam semasa kehamilan, beberapa daripadanya boleh dikurangkan melalui tabiat makan sihat dan aktiviti fizikal. Meningkatkan pemahaman dan kesedaran tentang faktor risiko adalah penting untuk menyokong pencegahan, diagnosis awal dan rawatan tepat pada masanya.

Jenis 2 kedaiam, yang menyumbang lebih daripada 90% keseluruhan kedaiam, sering membangun secara senyap, dengan gejala yang tidak disadari. Akibatnya, banyak orang dengan keadaan itu, lebih daripada 50% di sesetengah negara, tidak didiagnosis dan, seperti yang disarankan oleh kajian, komplikasi sudah hadir. Komplikasi paling biasa dialami di kalangan responden soal selidik ialah masalah mata (46%), kaki (38%), dan kesihatan mulut (37%).

Professor Hussain menambah: “Bagi mereka yang tidak mempunyai akses kepada sokongan yang betul, kedaiam dan komplikasinya boleh memberi kesan secara serius kepada kehidupan seharian dan bahkan menjadi bahaya nyawa. Itulah sebabnya IDF komited untuk meningkatkan kesedaran tentang cara terbaik untuk menguruskan keadaan itu, membantu orang dengan kedaiam memahami risiko mereka dan meningkatkan akses kepada penjagaan terbaik yang tersedia. Ahli profesional kesihatan perlu dilengkapi dengan pengetahuan dan sumber untuk mendiagnosis kedaiam awal dan memberikan sokongan yang sesuai.”

Pada Hari Kedaiam Sedunia ini, IDF menyeru individu untuk mempelajari tentang risiko jenis 2 kedaiam mereka dan kerajaan di seluruh dunia untuk memperuntukkan sumber yang mencukupi untuk meningkatkan akses kepada diagnosis dan penjagaan kedaiam. Pelajari lebih lanjut di .

Metodologi dan sampel

Persatuan Kedaiam Antarabangsa telah mempelawa Arlington Research, sebuah agensi penyelidikan pasaran bebas, untuk menjalankan kajian dalam talian global ke atas 700 orang dewasa yang hidup dengan kedaiam di seluruh dunia, termasuk di Sepanyol, Brazil, Mexico, Pakistan, India, China dan Nigeria.

Mengenai Persatuan Kedaiam Antarabangsa

Persatuan Kedaiam Antarabangsa (IDF) ialah sebuah pertubuhan payung bagi lebih 240 persatuan kedaiam kebangsaan di 160 negara dan wilayah. Misiannya adalah untuk memperbaiki kehidupan orang dengan kedaiam dan mencegah kedaiam pada mereka yang berisiko. Persatuan ini telah memimpin komuniti kedaiam global sejak 1950.

Mengenai Hari Kedaiam Sedunia

Hari Kedaiam Sedunia (WDD) dicipta pada 1991 oleh IDF dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia sebagai tindak balas kepada kebimbangan yang meningkat tentang ancaman kesihatan yang meningkat yang dibawa oleh kedaiam. Hari Kedaiam Sedunia menjadi Hari Rasmi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2006 dengan kelulusan Resolusi PBB 61/225. Ia ditandai setiap tahun pada 14 November, hari lahir Sir Frederick Banting, yang bersama-sama dengan Charles Best, dikreditkan dengan penemuan insulin terapi pada tahun 1922. Kempen Hari Kedaiam Sedunia 2023 disokong oleh AstraZeneca, Dexcom, Lilly Diabetes, Merck, Novo Nordisk dan Sanofi.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)