Luca Laporan Pengeluaran Kuat untuk Q1 2024

Luca Mining Reports

(SeaPRwire) –   VANCOUVER, BC, April 22, 2024 – (“Luca” atau “Syarikat”) () () (Frankfurt:Z68) melaporkan pengeluaran kuat Q1 2024 sebanyak 14,148 troy oz setaraan emas kerana lombong emas dan perak kami Tahuehueto sedang meningkat ke arah sasaran pengeluaran komersial 1,000 tan sehari dan program pengoptimuman dengan pantas berjalan di Campo Morado.

  • Lombong emas dan perak Tahuehueto di negeri Durango, mengeluarkan kira-kira 3,657 troy oz setaraan emas terdiri daripada 43 tan tembaga, 468 tan seng, 2,368 troy ouns emas, 27,396 troy ouns perak dan 251 tan plumbum dalam Q1 2024, peningkatan 18% daripada Q4 2023.
  • Kedua-dua kilang di Tahuehueto telah dipasang dan menjalani tempoh pengaktifan berjaya. Pada Mac 2024, tapak itu mencapai kira-kira 60% daripada jumlah kapasiti pengilangan dipasang dan rekod 14,000 tan metrik kering (dmt) yang dihaluskan (kira-kira peningkatan 46% daripada Februari 2024). Pada kadar ini, Tahuehueto dijangka mengisytiharkan pengeluaran komersial sebagai lombong emas dan perak baharu dan mencapai aliran tunai operasi positif pada 2H 2024.
  • Lombong tembaga-seng Campo Morado di negeri Guerrero, mengeluarkan kira-kira 10,491 troy ouns setaraan emas terdiri daripada 748 tan tembaga, 2,600 tan seng, 1,929 troy ouns emas, 180,108 troy ouns perak dan 410 tan plumbum dalam Q1 2024. Ini adalah peningkatan kira-kira 25% daripada suku sebelumnya.
  • Keputusan kuat ini tidak mencerminkan sepenuhnya potensi program pengoptimuman yang terus dilaksanakan di Campo Morado. Protokol pencampuran dan bahan kimia baharu telah menghasilkan kadar pemulihan dan gradi konsentrat yang lebih tinggi, dan lombong ini sudah mula menjana aliran tunai operasi positif. Penambahbaikan berterusan kepada kawalan gradi, sistem dos bahan kimia, kawalan proses dan ujian metallurgi akan memberikan lebih banyak manfaat melalui pengeluaran tiga konsentrat berasingan, tembaga, seng dan plumbum yang lebih bernilai – dijangka berlaku pada H2 2024 yang akan meningkatkan hasil dan aliran tunai operasi.

Ramon Perez, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sementara, berkomen, “Kami gembira dengan prestasi berterusan operasi di Campo Morado dan Tahuehueto. Selepas kembali dari Lombong Tahuehueto, saya sangat yakin dengan kelajuan dan kemajuan yang kami capai di tapak. Kami sudah mencapai lebih 60% daripada kapasiti nama. Kilang penapis ketiga sedang dalam perjalanan ke loji, yang selepas pemasangan, akan membolehkan tonaj untuk mencapai kapasiti penuh 1,000 tpd. Kami berada dalam peringkat akhir pengaktifan dan berharap untuk mengisytiharkan pengeluaran komersial pada H2 2024.

Di Campo Morado kami kini menghancurkan 1,600 tpd daripada kapasiti 2,400 tpd kami dan meningkatkan kualiti konsentrat utama dan seng kami. Ketika kami terus memodenkan peralatan kami, kadar penghancuran dijangka meningkat pada Q2 2024. Selain itu, program pengoptimuman juga bergerak dengan pantas dengan objektif muktamad untuk menghasilkan tiga konsentrat berasingan, tembaga, seng dan plumbum yang boleh dijual yang akan meningkatkan aliran tunai lebih lanjut. Saya akan mengemaskini pasaran mengenai kemajuan ini segera.”

Prestasi Operasi

Campo Morado

Lombong tembaga-seng Campo Morado di negeri Guerrero, memproses kira-kira 125,105 tan bijih semasa Q1 2024, memenuhi jangkaan pelan lombong. Campo Morado telah melihat peningkatan dalam pemulihan logam dan gradi konsentrat utama semasa suku tahun yang lalu yang merupakan kesan langsung daripada projek peningkatan berterusan.

Tahuehueto

Lombong emas, perak Tahuehueto di negeri Durango kini dalam fasa pra-pengeluaran, memproses kira-kira 33,319 tan bijih dalam Q1 2024, peningkatan 42% daripada Q4 2023. Pembinaan akses kekal ke kolam pam di tapak penyimpanan sisa adalah berterusan. Semua pemasangan periferali kilang kedua telah diselesaikan dengan ujian akhir berterusan sepanjang Q1. Selain itu, pemasangan kilang penapis kedua telah diselesaikan dan kini beroperasi. Melalui Januari ialah 9,665 tan dan pada bulan Februari ialah 9,617 tan, yang terus meningkat secara sistematik ketika fasa peningkatan berterusan. Pada bulan Mac, Tahuehueto mencapai rekod penghancuran harian baharu sebanyak 703 tan dan rekod bulanan melebihi 14,000 tan.

Kami memberi amaran bahawa seperti mana-mana syarikat yang membawa lombong baharu ke peringkat pengeluaran, keputusan bulanan mungkin berbeza secara mendadak ketika operasi dihentikan untuk pemasangan loji dan ujian, dan kami tidak menjangka untuk melaporkan keputusan konsisten dan stabil sehingga pengeluaran komersial dicapai di Tahuehueto, yang dijangka pada H2 2024.

Selanjutnya, kami tidak akan dapat memberikan panduan mengenai metrik tertentu untuk Tahuehueto seperti “Semua Kos Pengekalan”, sehingga pengeluaran komersial dicapai. Kami tidak menjangka untuk melaporkan keputusan yang konsisten dan stabil sehingga pengeluaran komersial dicapai di Tahuehueto, yang dijangka pada H2 2024.

Tentang Luca Mining Corp.

Luca Mining (TSX-V: LUCA, OTCQX: LUCMF, Frankfurt: Z68) adalah syarikat perlombongan Kanada yang pelbagai dengan dua lombong mengeluarkan sepenuhnya di Mexico. Syarikat menghasilkan emas, tembaga, seng, perak dan plumbum daripada lombong-lombong ini yang mempunyai potensi pembangunan dan sumber daya yang besar.

Lombong Campo Morado adalah operasi bawah tanah terletak di negeri Guerrero, Mexico yang subur dari segi perlombongan. Ia menghasilkan konsentrat tembaga-seng-plumbum dengan kredit logam mulia. Ia kini menjalani program pengoptimuman yang sudah mula menghasilkan peningkatan yang signifikan dalam pemulihan dan gradi, kecekapan dan aliran tunai.

Lombong Emas, Perak Tahuehueto adalah operasi bawah tanah baharu di negeri Durango, Mexico, dalam Sabuk Mineral Sierra Madre yang menjadi tuan rumah lombong-lombong beroperasi dan sejarah banyak di sepanjang trendnya. Syarikat sedang mengaktifkan kapasiti kilangnya kepada 1,000 tan sehari, dan kerja ujian dan peningkatan pengeluaran utama sedang berjalan, untuk meningkatkan pengeluaran pada 2H 2024.

Syarikat mengharapkan operasinya untuk mula menjana aliran tunai positif pada 2024. Luca Mining memberi fokus kepada pertumbuhan dengan matlamat memaksimumkan pulangan pemegang saham.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Bagi pihak Lembaga Pengarah

(ditandatangani) “Ramon Perez”

Ramon Perez
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sementara

Orang Berkelayakan

Maklumat teknikal yang terkandung dalam Kenyataan Berita ini telah dikaji dan diluluskan oleh Encik Chris Richings, Naib Presiden Teknikal di Luca Mining sebagai Orang Berkelayakan untuk Syarikat seperti yang ditakrifkan dalam Instrumen 43-101 Nasional.

Nota Berjaga-jaga Mengenai Keputusan Pengeluaran dan Kenyataan Prospektif

Perlu diingatkan bahawa Luca mengisytiharkan pengeluaran komersial di Campo Morado sebelum menyiapkan kajian kelayakan sumber mineral yang menunjukkan kejayaan ekonomi dan teknikal. Oleh itu, pembaca perlu berjaga-jaga bahawa keputusan pengeluaran Luca telah dibuat tanpa kajian kelayakan komprehensif sumber yang ditetapkan sehingga terdapat risiko yang lebih tinggi dan ketidakpastian terhadap keputusan ekonomi masa depan dari lombong Campo Morado dan risiko teknikal kegagalan yang lebih tinggi berbanding kes jika kajian kelayakan dilaksanakan dan diandalkan untuk membuat keputusan pengeluaran. Luca telah menyiapkan kajian pra-kelayakan awal untuk Campo Morado yang menunjukkan potensi untuk pengeluaran komersial yang berterusan. Walau bagaimanapun, pembaca masih perlu berjaga-jaga bahawa sebarang kenyataan prospektif yang dibuat oleh Syarikat adalah tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang signifikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.