Luca Mengumumkan Penambahan VP Kewangan ke Pasukan Pengurusan

Luca Mining Tahuehueto Gold Mine Luca Announces Addition of VP Finance to Management Team

(SeaPRwire) –   VANCOUVER, BC, April 2, 202 – (“Luca” atau “Syarikat”) () () (Frankfurt:Z68) gembira mengumumkan penambahan Encik Israel Munoz sebagai Naib Presiden Kewangan.

Luca Mining Corp Luca Announces Addition of VP Finance to Manag Luca Announces Addition of VP Finance to Management Team
Encik Israel Munoz – Naib Presiden Kewangan (Kumpulan CNW)

Seiring dengan pertumbuhan Luca dari sebuah pembangun ke pengeluar multi-lokasi, kami komited terhadap amalan terbaik dalam tadbir urus korporat dan pelaporan kewangan.

Sebagai sebahagian daripada proses penambahbaikan berterusan ini, Luca telah menggaji Israel Munoz sebagai Naib Presiden Kewangan baharu bermula 1 April, 2024. Encik Munoz adalah CPA, CA, dengan pengalaman dua puluh empat tahun, membawa kepakaran teknikal yang luas dalam IFRS, pelaporan kewangan, reka bentuk dan pelaksanaan kawalan dalaman (SOX dan operasi) pengurusan risiko, belanjawan dan ramalan. Sebelum menyertai Luca, Encik Munoz telah bekerja untuk beberapa syarikat pengeluaran bijih perak, emas, zink dan/atau plumbum dengan operasi di Amerika Syarikat, Mexico dan Amerika Latin, termasuklah Guanajuato Silver Company Ltd., Fortuna Silver Mines, Golden Queen Mining dan First Majestic Silver. Encik Munoz juga menghabiskan lebih sepuluh tahun bekerja di Ernst & Young di Mexico sebagai pengurus audit.

Ramon Perez , Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sementara, berkomen, “Kami gembira menyambut Israel Munoz sebagai Naib Presiden Kewangan baharu. Encik Munoz akan bekerja rapat dengan Ketua Pegawai Kewangan Syarikat, Lisa Dea, untuk mengoptimumkan fungsi kewangan syarikat, sistematikan kawalan dalaman dan melaksanakan sistem sumber manusia baharu di seluruh syarikat. Kebanyakan peranan utama kini telah dipenuhi di bahagian operasi dan korporat untuk membolehkan pertumbuhan Syarikat. Kami terus mengemaskini pasaran mengenai kemajuan ketara yang telah kami capai pada tahun 2024′′.

Opsyen Saham

Syarikat mengumumkan bahawa mengikut Pelan Insentif Ekuiti Omnibusnya, ia telah memberikan opsyen saham insentif untuk membeli secara keseluruhan 200,000 saham dalam modal saham Syarikat. Opsyen akan boleh dilaksanakan pada harga $0.37 setiap saham untuk tempoh 5 tahun.

Tentang Luca Mining Corp.

Luca Mining (TSX-V: LUCA, OTCQX: LUCMF, Frankfurt: Z68) adalah syarikat perlombongan Kanada yang pelbagai dengan dua lombong beroperasi sepenuhnya di Mexico. Syarikat menghasilkan emas, tembaga, zink, perak dan plumbum dari lombong-lombong ini yang mempunyai potensi pembangunan dan sumber daya yang besar.

Lombong Campo Morado adalah operasi bawah tanah yang terletak di Negeri Guerrero, kawasan perlombongan yang subur di Mexico. Ia menghasilkan pepejal tembaga-zink-plumbum dengan kredit logam berharga. Kini sedang menjalani program pengoptimuman yang sudah mula menghasilkan peningkatan yang ketara dalam pulangan dan gradi, kecekapan dan aliran tunai.

Tahuehueto Emas, Lombong Perak adalah operasi bawah tanah baharu di Negeri Durango, Mexico, dalam Sabuk Mineral Sierra Madre yang menjadi tuan rumah kepada banyak lombong beroperasi dan sejarah sepanjang trendnya. Syarikat sedang mengaktifkan kapasiti kilangnya kepada +1,000 tan sehari, dan ujian utama dan fasa peningkatan pengeluaran sedang dijalankan, untuk meningkatkan pengeluaran menjelang 2H 2024.

Syarikat menjangka operasinya akan mula menjana aliran tunai positif pada tahun 2024. Luca Mining memberi tumpuan kepada pertumbuhan dengan matlamat memaksimakan pulangan pemegang saham.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:

Bagi pihak Lembaga Pengarah

(ditandatangani) “Ramon Perez”

Ramon Perez, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sementara

Nota Berhati-hati Mengenai Keputusan Pengeluaran dan Kenyataan Prospektif

Perlu diingatkan bahawa Luca mengisytiharkan pengeluaran komersial di Campo Morado sebelum menyiapkan kajian kelayakan sumber daya mineral yang menunjukkan kejayaan ekonomi dan teknikal. Oleh itu, pembaca digalakkan berhati-hati bahawa keputusan pengeluaran Luca telah dibuat tanpa kajian kelayakan komprehensif sumber terjamin supaya terdapat risiko yang lebih tinggi dan ketidakpastian terhadap hasil ekonomi masa depan dari lombong Campo Morado dan risiko teknikal kegagalan yang lebih tinggi berbanding kes jika kajian kelayakan dilakukan dan diandalkan untuk membuat keputusan pengeluaran. Luca telah menyiapkan kajian kelayakan awal (“PEA”) kajian perlombongan terhadap lombong Campo Morado yang menyediakan rancangan hayat lombong konsep dan analisis ekonomi awal berdasarkan sumber daya mineral yang sebelum ini dikenalpasti (lihat pengumuman bertarikh 8 November 2017, dan 4 April 2018).

Aliran tunai operasi positif ditakrifkan sebagai tidak termasuk modal, pembayaran hutang dan pembiayaan Trafigura.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kenyataan yang terkandung dalam kenyataan akhbar ini yang bukan merupakan fakta sejarah adalah “maklumat prospektif” atau “kenyataan prospektif” (secara kolektif, “Maklumat Prospektif”) dalam konteks undang-undang sekuriti Kanada yang berkenaan. Maklumat Prospektif termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pendedahan mengenai program yang dirancang untuk meningkatkan operasi perlombongan di Campo Morado; dan kemungkinan peristiwa, keadaan atau prestasi kewangan yang berasaskan anggapan mengenai ekonomi masa depan dan tindakan; jadual dan kos aktiviti masa depan di harta tanah Syarikat, seperti kadar pengeluaran dan peningkatan; kejayaan aktiviti eksplorasi, pembangunan dan pemprosesan sampel besar, dan jadual pemprosesan di kemudahan pemprosesan bijih sendiri di lokasi projek Tahuehueto. Dalam kes tertentu, Maklumat Prospektif boleh dikenal pasti dengan menggunakan perkataan dan ungkapan seperti “merancang”, “mengharapkan”, “dijadualkan”, “menganggarkan”, “meramalkan”, “berniat”, “menjangka” atau variasi perkataan dan ungkapan tersebut. Dalam menyediakan Maklumat Prospektif dalam kenyataan berita ini, Syarikat telah menggunakan beberapa anggapan material, termasuk tetapi tidak terhad kepada, bahawa objektif semasa eksplorasi, pembangunan, alam sekitar dan lain-lain berkenaan Lombong Campo Morado dan Projek Tahuehueto boleh dicapai; bahawa program untuk meningkatkan operasi perlombongan di Campo Morado akan berjalan seperti yang dirancang; kesinambungan harga emas dan logam lain, keadaan ekonomi dan politik, dan operasi. Maklumat Prospektif melibatkan risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui serta faktor-faktor lain yang mungkin menyebabkan keputusan sebenar, prestasi atau pencapaian sebenar Syarikat berbeza secara material daripada apa-apa keputusan, prestasi atau pencapaian masa depan yang dinyatakan atau disangka dalam Maklumat Prospektif. Tidak ada jaminan bahawa Maklumat Prospektif akan membuktikan tepat, kerana keputusan sebenar dan peristiwa masa depan mungkin berbeza secara material daripada yang diramalkan dalam Maklumat Prospektif.