LyondellBasell akan Membina Loji Kitar Semula Bahan Plastik Berskala Industri di Jerman

(SeaPRwire) –   HOUSTON, Nov. 20, 2023LyondellBasell (LYB) hari ini mengumumkan bahawa syarikat telah membuat keputusan pelaburan akhir untuk membina loji ujian skala industri peleburan kitar semula maju pertama di tapak Wesseling, Jermannya. Menggunakan teknologi eksklusif LYB MoReTec, loji ini akan menjadi loji kitar semula maju skala tunggal pertama yang mengubah sisa plastik pasca-pengguna ke dalam bahan asas untuk menghasilkan bahan plastik baru yang boleh dijalankan pada emisi gas rumah hijau sifar net. Loji baru ini dijangka mempunyai kapasiti tahunan sebanyak 50,000 tan metrik setahun dan direka bentuk untuk mengkitar semula jumlah sisa pempaketan plastik yang dihasilkan lebih 1.2 juta warganegara Jerman setahun. Pembinaan dijangka siap pada akhir 2025. 

“Kami komited untuk menangani cabaran global sisa plastik dan memacu ekonomi kitar, dan pengumuman hari ini merupakan langkah bermakna lagi dalam arah itu,” kata Peter Vanacker, CEO LYB. “Mempertingkatkan teknologi peleburan kitar semula katalitik kami akan membolehkan kami mengembalikan isi kandungan plastik sisa ke dalam rantaian nilai yang lebih besar. Dengan melakukan ini, kami akan mempunyai keupayaan untuk menghasilkan lebih bahan untuk aplikasi berkualiti tinggi, mengekalkan nilai plastik sepanjang masa yang mungkin.”

Loji ujian MoReTec LYB akan menutup jurang untuk plastik sukar dikitar semula, seperti bahan campuran atau fleksibel yang kini dihantar ke tapak pelupusan atau pembakaran. Source One Plastics, usahasama LYB dan 23 Oaks Investments yang ditubuhkan pada Oktober 2022, akan membekalkan kebanyakan bahan asas pemprosesan yang disusun. Bahan asas kitar semula maju yang dihasilkan oleh kemudahan MoReTec akan digunakan untuk penghasilan polimer yang dijual oleh LYB di bawah barisan produk CirculenRevive untuk digunakan dalam pelbagai aplikasi, termasuk pembungkusan perubatan dan makanan.  

Perbezaan MoReTec

Teknologi MoReTec menghasilkan minyak pirolisis dan gas pirolisis. Minyak pirolisis merupakan pengganti bahan asas berasaskan fosil yang digunakan dalam penghasilan polimer.  Biasanya, aliran gas pirolisis dikonsumsi sebagai bahan api, bagaimanapun teknologi MoReTec membolehkan gas pirolisis dipulih semula juga, memberikan sumbangan kepada penghasilan polimer dan menggantikan bahan asas berasaskan fosil, yang mengurangkan emisi CO2 terus.

Tambahan pula, teknologi katalis eksklusif menurunkan suhu proses, mengurangkan penggunaan tenaga dan meningkatkan hasil.  Dengan penggunaan tenaga yang lebih rendah, proses boleh dikuasakan oleh elektrik, termasuk elektrik dari sumber boleh diperbaharui pada emisi gas rumah hijau sifar net.

Kelebihan berbeza ini memberikan kelebihan empat karbon yang lebih rendah. Pemulihan gas pirolisis sebagai bahan asas, permintaan tenaga yang lebih rendah, reka bentuk pemanasan elektrik, penggantian bahan asas berasaskan fosil, dan pemulihan sisa plastik dari pembakaran atau tapak pelupusan menghasilkan empat karbon yang jauh lebih rendah berbanding proses berasaskan fosil. Ini membuat MoReTec satu proposisi nilai yang unik.

MENGENAI LYONDELLBASELL

Kami adalah LyondellBasell (NYSE: LYB) – sebuah pemimpin dalam industri kimia global mencipta penyelesaian untuk kehidupan lestari setiap hari. Melalui teknologi maju dan pelaburan tertumpu, kami membolehkan ekonomi kitar dan rendah karbon. Dalam semua yang kami lakukan, kami bertujuan melonggarkan nilai untuk pelanggan, pelabur dan masyarakat. Sebagai salah satu pengeluar polimer terbesar di dunia dan pemimpin dalam teknologi poliolefin, kami membangunkan, mengeluarkan dan memasarkan produk berkualiti tinggi dan inovatif untuk aplikasi daripada pengangkutan lestari dan keselamatan makanan kepada air bersih dan kesihatan berkualiti. Untuk maklumat lanjut, sila layari atau ikuti @LyondellBasell di LinkedIn.

KENYATAAN PROSPEKTIF
Kenyataan dalam rilis ini yang berkaitan dengan perkara-perkara bukan fakta sejarah adalah kenyataan prospektif. Kenyataan prospektif ini berdasarkan andaian pengurusan LyondellBasell yang dipercayai munasabah pada masa dibuat dan tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang signifikan. Keputusan sebenar mungkin berbeza secara material berdasarkan faktor-faktor termasuk tetapi tidak terhad kepada keupayaan kami untuk memenuhi matlamat kelestarian kami, termasuk keupayaan untuk meningkatkan pengeluaran polimer kitar semula dan berasaskan bahan diperbaharui; pelaksanaan berjaya rancangan pertumbuhan; dan pembinaan dan operasi berjaya kemudahan yang dinyatakan dalam rilis ini. Faktor-faktor tambahan yang boleh menyebabkan keputusan berbeza secara material daripada kenyataan prospektif yang dinyatakan boleh didapati dalam bahagian “Faktor Risiko” dalam Borang 10-K kami untuk tahun berakhir 31 Disember 2022, yang boleh didapati di laman Hubungan Pelabur dan laman Web Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa di . 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)